Aktivna Hrvatska u Osijeku

Aktivna Hrvatska

Nedostatak fokusa najčešća je prepreka ostvarivanju naših ciljeva i potencijala. Mentalni trening sportsko-edukativnog projekta Aktivna Hrvatska predstavio je tehnike usavršavanja vještine fokusa kao alata nužnog za uspjeh. Radionica se održala u osječkom hotelu Osijek, gdje je više od stotinu polaznika pažljivo slušalo savjete vrhunskih psihologa i liječnika.

Psiholozi Mentalnog treninga Ana Kotzmuth i Igor Čerenšek svakodnevno rade s vrhunskim hrvatskim sportašima i važan su dio njihovih sportskih uspjeha. Na predavanju u Osijeku Ana i Igor polaznicima su otkrili važnost fokusa kao vještine koju možemo uvježbati. Iako mnogi misle da fokus s vremenom opada, on se zapravo razvija, ako u njega ulažemo. Biti fokusiran zapravo znači biti prisutan u trenutku i to nije lako, ali Mentalni Trening nudi vrlo konkretne alate kako to postići.

Jedan od tih alata je mindfulness meditacija kojom treniramo naš um da bude usmjeren na sada i ovdje dok puštamo prošlost i budućnost tamo gdje im je mjesto. Fokus nam je potreban kako bi naša izvedba bila uspješna, ali ako ne možemo zamisliti savršenstvo teško ga možemo izvesti u stvarnosti. Zato naše polaznike podučavamo kako pravilno koristiti tehniku mentalne simulacije i “pripremiti se” za izvedbu koja im je važna! Uz malo truda, pravi pristup i vježbu možemo biti fokusirani, ako to želimo!

“Uvijek smo fokusirani, samo nekad na previše stvari, a ponekad na krive stvari. Uz neke naše alate možete biti fokusirani na sada i ovdje, preuzeti kontrolu nad svojom svakodnevicom i unaprijediti svoju izvedbu neovisno o tome s čim se bavite. Vaš je fokus samo Vaš, a trenutak koji imate danas više se neće ponoviti, zato je naš cilj pomoći Vam da ga dobro iskoristite,” izjavila je psihologinja Ana Kotzmuth.

Mentalni trening otvorila je osobna izaslanica Predsjednice RH, bivša veslačica Mirna Rajle Brođanac koja je pozdravila sugrađane te Osijek opisala kao grad aktivnih ljudi. Mentalni trening su odradili i Tea Šojat, višestruka državna rekorderka, najbolja dizačica utega u Hrvatskoj, Petar Krpan – izbornik U 17 nogometne reprezentacije, Mario Zelić – osječki kondicijski trener te voditeljica Mirna Šitum. Partneri projekta Aktivna Hrvatska su Kineziološki fakultet u Zagrebu, Definicija hrane, poliklinika Vaš pregled, Biotrening te Hrvatska liječnička komora čiji su liječnici educirali u Osijeku.

Idući trening Aktivne Hrvatske održava se u Karlovcu u subotu, 21. travnja u 11 sati u OŠ Dubovac. Tim Kineziološkog fakulteta u Zagrebu predstavit će trening vlastitom težinom kojem mogu pristupiti svi bez obzira na razinu tjelesne spremnosti.

OSTALI SPORTOVI