Barbara Matić: Ako mogu ja, mogu i oni!

Matić

Sve je spremno za najbitniji judo događaj u 2023. godini! U nedjelju 7. svibnja započinje Svjetsko prvenstvo koje se održava u Dohi. Nakon održanog FIFA Svjetskog prvenstvo u nogometu Qatar 2022™ nedvojbeno je vrhunac katarskih postignuća, ali je daleko od jedinog. Od Azijskih igara 2006., zemlja je bila domaćin preko 500 međunarodnih sportskih događaja i željno iščekuje povratak Azijskih igara 2030. godine.

Na SP-u koje se održava od 7. – 14. svibnja u Katar putuje osam natjecatelja, od toga sedam ženskih i jedan muški natjecatelj. Iako malobrojna delegacija, imamo ono što drugi nemaju, a to su povijesne finalistice prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva održanom u Uzbekistanu, dvostruka svjetska prvakinja Barbara MATIĆ (JK „Pujanke“ – Split) i Lara CVJETKO (JK „Solin“), obje u -70kg. Uz Matić i Cvjetko, za normu su se izborili sljedeći: Ana Viktorija PULJIZ (-52kg – JK „Solin“), Tihea TOPOLOVEC (-57kg – JK „Solin), Iva OBERAN (-63kg – JK „Župa dubrovačka“), Katarina KRIŠTO (-63kg – JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac), Tina RADIĆ (+78kg – AJK „Student“ – Split), Zlatko KUMRIĆ (-100kg – AJK „Student“ – Split).

“To je ogroman uspjeh, ogromna stvar za Hrvatsku, povijesni rezultat definitivno i s druge strane jedno opterećenje što se tiče nas trenera. Što se tiče natjecateljica definitivno dolaze tamo kao favoriti, sva svjetla pozornice bit će uperena na njih, a ja vjerujem da se cure mogu i znaju s time nositi. Spremne jesu, mislim da ako nećemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh svakako ćemo biti konkurentni za medalju.“ – započeo je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović.

Osim prisutnosti NIIZOE Saki (JPN), najboljih osam, odnosno sedam od mogućih osam nositelja su europski natjecatelji u kategoriji 70 kg, a predvodi ih nitko drugi nego dvostruka – i aktualna – svjetska prvakinja, Barbara Matić. Sada će, naravno, sve oči biti uprte u Matić dok juriša prema svom trećem uzastopnom naslovu i ostavštini za hrvatski judo, a u kakvoj je trenutno formi prokomentirala je:

“Baš sam jutros na treningu komentirala kako je za tjedan dana dan kako nastupam na svjetskom prvenstvu. Tako da mi je to prebrzo došlo, sve ovo vrijeme sam se nekako fokusirala na koljeno da ozljedu čim prije zaliječimo. I eto to je sve prebrzo prošlo, koljeno smo relativno dobro zaliječili. Odradila sam čak jedan borbeni trening, stići ćemo odraditi još jedan borbeni trening, bitno je da nema boli, da se osjećam ok. Stvarno smo odradili maksimalno trening koliko smo mogli, prilagodili sve tom koljenu i ozljedi, što je tu je.”

Ono što ovaj događaj čini posebnim za Hrvatsku je to što se njezina timska kolegica i osvajačica svjetskog srebra 2022. Lara Cvjetko za razliku od prošle godine izborila za status nositeljice. 4336 bodova na svjetskoj rang ljestvici smjestilo ju je na šesto mjesto.

“Mislim da sam u dobroj formi, dobro se osjećam, to sam i pokazala u Dominikanskoj Republici. Znam da sam sada nositeljica ove godine i da se vjerojatno nešto očekuje od mene, ali neću si to stavljati kao pritisak. Ima dosta pritiska ovako izvana, još imam dosta vremena, potrudit ću se dati sve od sebe i prikazati svoj najbolji judo koji još nisam uspjela do sada ove sezone.“ – kazala je Cvjetko.

Prošlo je tek sedam mjeseci od prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Taškentu, neki kažu prebrzo, neki nisu niti primijetili, no zanimljiva činjenica da onaj tko se tada okrunio svjetskim zlatom, nije imao priliku nositi crveni „backnumber“ odnosno svjetsku titulu niti godinu dana.

“Ja sam imala tu sreću da sam i godinu prije bila svjetski prvak. Evo već pune dvije godine nosim tu titulu tako da mi je skroz ok po tom pitanju.“ – dodala je kroz smijeh Matić.

Prošlo je i sedam mjeseci od povijesnog Hrvatskog finala, jednog od najljepših trenutaka prošlogodišnjeg SP-a ali i najljepšeg ispisanog trenutka hrvatskog sporta.

“Evo i meni je isto prebrzo prošlo, kao da je bilo prije dva tjedna a ne kao prije sedam mjeseci. Zanimljiv osjećaj da idem kao ne netko od koga se ne očekuje rezultat, nego kao jedan od nositelja-favorita. To Hrvatsko finale, sve se može ponoviti isto ove godine, pa ću dati sve od sebe da bude tako.“ – prokomentirala je 21-godišnja Cvjetko.

Reprezentacijom vlada odlična atmosfera, bez sumnje moral sigurno podiže činjenica da si u timu s dvostrukom svjetskom prvakinjom, a što točno misli Matić o tome:

“Nadam se da ću im biti vjetar u leđa, da ću im pomoći, naravno ako nešto treba uvijek tu sam uvijek uz njih. Cure su tu i eto jedan dečko, nadam se da su vidjeli ako mogu ja, mogu i oni, skupa treniramo, skupa idemo na većinu priprema.“ – skromno je dodala osvajačica dvostruke krune Matić.

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa svi su oprezni oko prognoziranja rezultata, letvica je zaista visoko postavljena, ne samo toliko da smo posramili neke judaške velesile rezultatom, nego to da se dvije natjecateljice iz iste države zagrijavaju zajedno samo 15 minuta prije nego što će kročiti na finalnu borbu. No ipak, odlučili smo priupitati izbornika Preradovića koji bi njega osobno rezultat zadovoljio.

“Malo sam razmišljao o tome, bio bi puno zadovoljniji u odnosu na prošlu godinu s jednom medaljom i dva ili tri plasmana, jer to znači da stvaramo širinu koja je konkurentna na svjetskoj sceni. Tako da mislim jedna medalja, nebitno kojeg je sjaja i dva do tri plasmana među prvih sedam, to bi bio izvanredan uspjeh!“ – dodao je za kraj Preradović.
Raspored natjecanja (finala svaki dan 18.00h po lokalnom vremenu (17.00h HR):

Nedjelja 7.5.
Ž: -48kg
M: -60kg

Ponedjeljak 8.5.
Ž: -52kg (Puljiz)
M: -66kg

Utorak 9.5.
Ž: -57kg (Topolovec)
M: -73kg

Srijeda 10.5.
Ž: -63kg (Oberan, Krišto)
M: -81kg

Četvrtak 11.5.
Ž: -70kg (Matić, Cvjetko)
M: -90kg

Petak: 12.5.
Ž: -78kg
M: -100kg (Kumrić)

Subota 13.5.
Ž: +78kg (Radić)
M: +100kg

Nedjelja 14.5.
Mješovite ekipe
• • •

Za dodatna pitanja i dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Mario Krvavac
Glasnogovornik Hrvatskog judo saveza
media@judo.hr
091 7830 613

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: