Bivša predsjednica ušla u MOO

Dalić, Kolinda, Instagram

“U svom ću se djelovanju zauzimati za promoviranje olimpijskih vrijednosti i posvećenosti olimpijskom pokretu,” izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, zahvaljujući na ukazanom povjerenju nakon što je kao četvrta osoba iz Hrvatske izabrana za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Donedavna hrvatska predsjednica taj je prestižni status zavrijedila uvjerljivom većinom (86 glasova za i 3 protiv) na 136. sesiji MOO-a, održanoj videovezom. Prije nje Hrvati u članstvu MOO-a su bili ‘otac našeg olimpizma’ Franjo Bučar od 1920. do smrti 1946. godine, potom Boris Bakrač od 1960. do 1987. (uz još dvije godine počasnog članstva) te Antun Vrdoljak, koji je u aktivnom članstvu bio od 1995. do 2011. godine, a počasni član MOO-a još je i danas.

Budući da je dobna granica aktivnog članstva spuštena na 70 godina, 52-godišnja Kolinda Grabar Kitarović imat će mogućnost 18-godišnjeg aktivnog djelovanja za dobrobit svjetskog olimpizma. Podsjetimo, početkom lipnja Grabar Kitarović je za članstvo u MOO-u izravno nominirana od predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, a ne od nacionalnog olimpijskog odbora (HOO) ili određene međunarodne sportske federacije. Budući da svih 206 država-članica ne može imati predstavnika ili predstavnicu u MOO-u, kao članica iz Hrvatske trebala bi zastupati i države u okruženje koje nemaju vlastitog člana MOO-a.

“Iznimno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj osobni uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportaša, koji našu Domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promiču načela i vrijednosti olimpijskog pokreta. Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje, ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja te širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim natjecanjem i uspjehom koji svijet priznaje,“ stoji u službenoj objavi Kolinde Grabar Kitarović povodom izbora u članstvo MOO-a.

U članstvo MOO-a izabrane su još i Kubanka Marie de la Caridad Colon Ruenes, saudijska princeza Reeme Bandar Al-Saud i Mongolac Battushig Batbold, svi kao individualni članovi, te legendarni britanski atletičar Sebastian Coe po službenoj dužnosti, kao predsjednik Svjetske atletske federacije. Izabrani su i dopredsjednici MOO-a (Australac John D. Coates i Singapurac Ser Miang), a novim članovima dopunjen je i Izvršni odbor MOO-a.

Čestitajući bivšoj državnoj poglavarici na izboru u MOO-u, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša kazao je kako će joj bogato diplomatsko iskustvo biti od velike koristi u obnašanju prestižne dužnosti: “Imati člana MOO-a velika je stvar za svaku državu i ne sumnjam da će gospođa Grabar Kitarović, kao i njezin prethodnik Antun Vrdoljak, svojim djelovanjem pridonijeti razvoju olimpizma, kako na međunarodnoj razini, tako i u Hrvatskoj. Još jednom joj čestitam na primitku u članstvo u MOO-a,” prenosi hoo.hr.

Čelnik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach nazvao je u uvodnoj riječi 136. sesiju MOO-a povijesnom, jer je zbog aktualne pandemije Covid-19 prva dosad održana kao videokonferencija. Bach je ujedno najavio i kandidaturu za novi predsjednički mandat na izborima iduće godine. Brojne druge teme bile su zastupljene na MOO-ovoj petosatnoj videosesiji – od otkazanih OI u Tokiju, financijskih i sponzorskih aspekata tog čina, predstavljanja budućih događaja, borbe protiv dopinga… Sigurnosno-zdravstvena situacija u svijetu utjecala je na jednoglasnu odluku članova MOO-a o prolongiranju Olimpijskih igara mladih u Senegalu s 2020. na 2026. godinu. Na 136. sesiji obilježena je i 100. godišnjica rođenja Juana Antonija Samarancha, dugogodišnjeg čelnika MOO-a koji je promijenio svjetski olimpizam.

OSTALI SPORTOVI