Bol domaćin Europskom prvenstvu: Izostao je pravi vjetar

Bol

Tri su dana natjecanja iza nas na IFCA Grand Prix Croatia regati u Bolu na Braču, ili bolje rečeno tri planirana dana natjecanja, s obzirom da je zasad nažalost izostao pravi vjetar.

IFCA Grand Prix Croatia svečano je otvoren u ponedjeljak 13. kolovoza, u utorak se nije isplovilo zbog nevremena koje je prešlo i preko Bola kao i preko većeg dijela hrvatske obale. U srijedu nakon nevremena natjecatelji su se nadali tramontani, međutim nije se probila, dan je flota od 58 natjecatelja iz 16 zemalja provela na kopnu.

Prognoza je za četvrtak bila dobra, međutim opet nije bilo puno sreće. Ipak, barem se nešto odjedrilo. Za windsurfing slalom donja granica za natjecanje je 11 čvorova, što nije malo za uvjete na hrvatskom dijelu Jadrana u kolovozu. Usporedbe radi donja granica za olimpijske discipline ili krstaše je pet čvorova, što je značajno manje, te klase bi bez problema jedrile ovih dana u akvatoriju Bola, iako bi se malo borile s nestabilnim smjerom. K tome tih 11 čvorova mora biti na cijelom polju, suci mjere snagu vjetra za pet lokacija, na startu i četiri oznake kursa, i svugdje mora biti zadovoljena ta donja granica.

Flota je isplovila nešto prije 16 sati. Da bi se odjedrio jedan puni plov potrebno je oko sat i pol. Muškarci su podijeljeni u četiri skupine po osam, u prvom krugu po četiri najbolja iz svake skupine prolaze u polufinale, gdje se ponovno formiraju dvije skupine po osam. U finalnom heatu jedri osam najboljih iz tih dviju polufinalnih skupina i najbolji u finalu je pobjednik plova. U tjedan dana IFCA Grand Prixa Croatia maksimalno je moguće odjedriti 11 plovova, no to se ove godine sigurno, nažalost, neće dogoditi. Juniori u Bolu jedre u dvije skupine, žena je samo jedna skupina s obzirom da ima samo deset natjecateljica.

Kod muškaraca u A finale plasirali su se hrvatski windsurferi Luka Mratović, Ante Berlengi, Marko Sekulić i Talijan Bruno Martini. U ženskoj konkurenciji pobjednica prvog plova je Estonka Brigita Villop, druga je Turkinja Nazli Urenli, treća je bila hrvatska predstavnica Katarina Pelivan. Sutra se treba odjedriti drugo muško polufinale da bismo dobili preostala četiri sudionika A finala prvog plova, ako bude vjetra više nego danas, potom se ide s drugim plovom.

U organizaciji Zoo Station Bola i Kluba jedrenja na dasci Podstrana Bol je ovoga tjedna domaćin IFCA Grand Prix Croatia regate, koja je ove godine ujedno Europsko prvenstvo za juniore i veterane. IFCA, odnosno International Funboard class association, već petu godinu zaredom povjerio je jednu od svojih Grand Prix regata Bolu. Povjerenje u ovu destinaciju i domaćina stekli su nakon  dobro odrađenih natjecanja najviše razine – Europskog prvenstva 2014. i Svjetskog 2016.

Funboard je daska na kojoj se jedri profesionalni tour, karakterizira je velika brzina, u idealnim uvjetima postiže i preko 30 čvorova brzine, odnosno više od 60 kilometara na sat. Na gotovo identičnoj dasci ruše se svjetski brzinski rekordi. Bol se već odavno dokazao kao odlična destinacija za surfere, stoga ne čudi što se vraćaju svake godine i što se ovdje razvio specifični oblik adrenalinskog turizma.

“Već 19 godina organiziramo regate u Bolu, stekli smo iskustvo, i zadovoljni smo da petu godinu zaredom imamo natjecanje u kalendaru IFCA-e. Surferi znaju za Bol, znaju maestral koji se razvija preko Zlatnog rata, i mislim da taj potencijal u sportskom smislu još ne koristimo dovoljno, volio bih ovdje dovesti još veće regate,” razmišlja organizator natjecanja Toni Bulić.

Na IFCA Grand Prix 2018. došlo je 58 natjecatelja iz 16 zemalja, uglavnom Europljani, ali i surferi iz Arube.  Jedri se tzv. slalom, U floti je i desetak hrvatskih surfera, među njima i trostruki olimpijac na dasci Luka Mratović, koji se upravo vratio sa Svjetskog prvenstva olimpijskih klasa u Aarhusu.

“Dok je vjetar bio stabilan išao sam dobro, u nestabilnim uvjetima sam se tražio. Uglavnom, nisam razočaran, ali nije ispalo najbolje. I s ovim plasmanom u srebrnoj skupini bio sam u velikoj normi za Tokio 2020., dakle unutar 25 nacija, tako da se nadam da bi iduće godine u rujnu na Svjetskom prvenstvu u Italiji po četvrti put steći pravo nastupa na Olimpijskim igrama. Ići ćemo do rujna na više regata u Italiju, kako zbog mene tako i zbog Palme Čargo, koja vjerujem ima šansu u ženskoj konkurenciji,” kaže Mratović.

Ove sezone Mratović je jedrio i četiri regate pro toura u slalomu i tzv. foilu, za kojeg se očekuje da će biti olimpijska disciplina 2024.

“Spremam se već za to, treba krenuti na vrijeme, tako da puno kombiniram funboard i olimpijski rs:x,” zaključio je Luka.

U Bolu je naravno i hrvatski pro surfer Enrico Marotti, koji već nekoliko godina ozbiljno sudjeluje na touru. Prošle godine bio je na korak do elitnog topa 16, ove godine ozljeda ga je malo zaustavila i ovo mu je prva regata nakon ozljede gležnja. U Bolu je 2014. Marotti osvojio naslov europskog prvaka u slalomu. Djevojaka je u floti općenito malo, a hrvatsko ime broj jedan je Vedrana Brnčić.

VODENI SPORTOVI