Božić hrvatskih odbojkašica razasutih po svijetu: Kuća Djeda Mraza udaljena je par sati od mog grada…

Ema Strunjak

Hrvatske odbojkaške reprezentativke, poput brojnih drugih naših sportašica i sportaša, Božić će dočekati daleko od Hrvatske.

Nikolina Božičević, Samanta Fabris i Ema Strunjak podijelile su kako će provesti blagdane…

“Iako je Finska dom Djeda Mraza i njegova kuća je tek par sati udaljena od mog grada, još uvijek ga nisam imala prilike posjetiti. Vjerujem da ćemo u dogovoru s ostatkom ekipe prvom prilikom napraviti mali izlet u posjetu Djeda Mraza,” otkriva Nikolina i dodaje: “Slavljenje Božića u Finskoj ne razlikuje se puno od onog u Hrvatskoj. Iako dosta ljudi misli kako je finski narod hladan i oštar, oni su zapravo jedna jako topla i ugodna nacija. Tako i ovaj, jedan od meni najdražih blagdana u godini provode u obiteljskom, toplom i ugodnom okruženju. Osobito cijene Božić i Novu godinu, možda najviše od svih ostalih blagdana te puno pažnje posvećuju njegovoj proslavi!”

Nikolina Bozicevic 4

U Finskoj slavljenje Božića započinje mjesec dana ranije. “U tom ranijem periodu slave Mali Božić ili Pikkuioul gdje zapravo budući blagdan slave s prijateljima, poznanicima, kolegama, ali ne i s rodbinom. Tako ostavljaju dan Božića za vrijeme provedeno samo s obitelji. U vrijeme Malog Božića organiziraju se brojne zabave i događanja. Na samo božićno jutro obiteljski započinju dan u sauni te jedu tradicionalno božićno jelo od tijesta i riže – riisipuuro. Kako živim s djevojkom koja je iz Finske imam i jedinstvenu priliku osjetiti neke njihove običaje i čari finskog Božića. Stan smo već uredile i dekorirale u Božićnom duhu. Za mene je Božić jedan od najdražih blagdana, gdje imamo priliku osjetiti pravu toplinu svakog obiteljskog doma, darovati bližnje i slaviti Isusovo rođenje!”

Kapetanica hrvatske reprezentacije Samanta Fabris ove sezone igra u dalekom ruskom Kazanu. Tamo velik dio grada još nije okićen, a prava slavlja kreću tek nakon Nove godine. Za razliku od njenog grada, talijanska Perugia u kojoj igra Ema Strunjak već je odavno okićena kao i njen dom.

“Božić u Italiji gotovo se i ne razlikuje od običaja u Hrvatskoj. Jednako se kite gradovi, borovi, ide se na misu, Božić se provodi s obitelji. Ove godine Božić ću provesti na putu sa suigračicama za Cuneo jer nas sutradan očekuje utakmica. Blagdanska i dobra atmosfera niti tamo svakako neće izostati. Neizostavan poklon mojoj obitelji svake su godine razne delicije odnosno slatkiši koje vole. S tim nikada ne mogu promašiti, a ostatak poklona uvijek se trudim odabrati po njihovim željama. Želja bi mi bila provesti Božić s obitelji. Kako ove godine to nije moguće, zaželjela bih dobru atmosferu na putu sa suigračicama i naravno, dobru igru te dobar rezultat,” istaknula je Ema Strunjak.

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija okuplja se već 27. prosinca na početku priprema za turnir olimpijskih kvalifikacija.

OSTALI SPORTOVI