Braća Fantela napreduju u poretku: Nedostaje iskustva, ali se možemo ‘tuči’ s najboljima

Fantela, Sailing Energy

Četvrti dan natjecanja na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Aarhusu je iza nas. Sve klase su startale, znači da je flota od oko 1400 jedriličara iz oko 90 zemalja na moru! Među njima naravno i sva CRO jedra, a ono što najviše volimo je kad jedro s našom nacionalnom oznakom prođe prvo ciljnom linijom. Uspjelo je to Šimi i Mihovilu Fanteli u četvrtom plovu kvalifikacija za 49er, što ih je diglo na šesto mjesto ukupnog poretka nakon pet od osam plovova kvalifikacija za ovu disciplinu. Peti plov nije bio dobar, tek 25. mjesto, no to su odbacili.

“Odlično smo startali prvi plov, poveli smo po sredini i uspjeli zadržati prednost do cilja. U drugom plovu smo imali jednu tehničku grešku u manevru, ispao je Mihi konop iz ruke i to nas je puno koštalo, morali smo izbjegavati druge posade, doslovno stati na mjestu, tu nam je flota pobjegla i više ih nismo mogli uhvatiti. Gledamo svoje ciljeve, bitno je napredovati, ovo se sve normalno događa, nedostaje iskustva, ali odlično da se penjemo i da se možemo tuči s najboljima,”  komentirao je Šime. Vode Portugalci Lima/Costa.

Dobro su jedrile i djevojke u 49er Fxu, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi, bile su izvrsne druge u petom plovu, ukupno su 23., što je taman unutar onoga što ciljaju u kvalifikacijama, ulazak u zlatnu finalnu skupinu. Vode Dankinje Nielsen/Olsen.

Laseraši su kvalifikacije završili, Tonči Stipanović upisao je danas deveto i četvrto mjesto, ukupno je na 18. poziciji…

“Zaboravit ću kvalifikacije i okrenuti se finalu. U ponedjeljak je dan odmora i za početak se treba dobro odmoriti. Prvi dan finala jedrimo na najkompliciranijem polju, Stadionu, prognoza je lagan vjetar, treba taj dan što bolje iskoristiti, jer je to prilika za vratiti se u vrh ,” razmišlja Tonči.

Dva šesta ulaza ugurala su u zlatnu skupinu i Filipa Jurišića, 52. je. Alec Cvinar natjecanje će nastaviti u brončanoj skupini, zauzima 145. mjesto. Prvi je i dalje Novozelanđanin Sam Meech. Hrvatske Radialke nisu se plasirale u zlatnu skupinu, jedrit će dalje u finalu u utješnoj srebrnoj: 72. Anđela de Micheli Vitturi, 78. Sandra Lulić, 103. Karla Šavar.

Prva tri plova kvalifikacija su iza daskaša. Luka Mratović je 38., a Palma Čargo na 53. mjestu. Broj jedan nakon prvog dana u ovim disciplinama drže Francuz Louiu Giard i Kineskinja Yunxiu Lu. Neolimpijski Formula kite jedri poseban format, šest plovova dnevno…

Martin Dolenc, naša mlada nada u Formuli kiteu, kandidat za odličje na Olimpijskim igrama mladih ove godine, nakon saslušanja prosvjeda dobio je obeštećenje za prvi i treći plov prvenstva, pa je napredovao na jako dobro 15. mjesto ukupnog poretka.

Osim laseraša, koji imaju dan odmora, u ponedjeljak svi jedre, na regatno polje vraćaju se Finaši, Josip Olujić je šesti. (Foto: Sailing Energy)

VODENI SPORTOVI