Budite dio Regate Sveti Duje, uživajte u reprizi legendarnog olimpijskog finala osmeraca iz Sydneyja: Luka Grubor i Nikša Skelin pozvali Splićane na Rivu

Sveti Duje (4)

U svečanoj atmosferi Galerije Meštrović najavljeno 19. izdanje Međunarodne veslačke regate Sveti Duje. Središnji događaj ovogodišnje Regate održat će se u subotu, 25. rujna, a centralna pozornica bit će splitska Riva koja će ugostiti tri veslačke utrke. U 11 sati, vesla će ukrstiti legende Oxforda, Cambridgea i Splita. U 11:30 sati na rasporedu je studentska utrka Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, a kao vrhunac u 12 sati, uslijedit će repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000. godine, kad će na Rivi veslati zlatna i brončana olimpijska postava, odnosno osmerci Velike Britanije i Hrvatske.

Sveti Duje (1)

Ovaj veslački spektakl najavili su predstavnici organizatora i partnera: Tomislav Kilić, prorektor Sveučilišta u Splitu, Igor Maretić, voditelj Odsjeka za sport u Gradu Splitu, Ozren Kovačević, direktor ključnih klijenata hotela Le Meridien Lav, Tomislav Aljinović, direktor poslovnog centra Srednja Dalmacija – otp banka, Luka Grubor, član organizacijskog odbora, legenda Oxforda, zlatni olimpijac iz Sydneyja, Rob Baker, glavni trener Cambridgea putem video poruke i Nikša Skelin, predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, član organizacijskog odbora, legenda Gusara i naš brončani olimpijac iz Sydneyja.

Sveti Duje (1)

Legendarni Luka Grubor koji će u subotu poslovno odijelo privremeno zamijeniti s onim veslačkim, sa zadovoljstvom je najavio Regatu: “Poseban fokus u izdanju ove Regate bit će na utrkama na Rivi s dodatnim dvobojem Splita i Zagreba koji će obogatiti trkački program. Ali isto tako, taj datum se poklapa s 21. godišnjicom osvajanja medalje hrvatskog, a i britanskog osmerca na Olimpijskim igrama u Sydneyju 2000. godine, gdje ćemo imati svojevrsnu reprizu i revanš tog finala. Ne znam gdje na svijetu se ikad još jednom okupio hrvatski osmerac, a kamo li njihovi rivali iz Sydneyja…”

“Također, Split je uvijek bio sastajalište vrhunskih veslača i vrhunskih akademika i profesionalaca. Dosad se to događalo na neformalnom nivou, a sad bih htjeli napraviti jedan Meet up, razgovor o tome kako sport oblikuje karijere, međusobno naučiti jedni od drugih kako bismo omogućili jedan kontinuirani prijenos znanja novim studentima i novim generacijama sportaša.“

Sveti Duje (2)

Proslavljeni splitski olimpijac Nikša Skelin, u subotu očekuje jako zanimljive dvoboje: “Ove godine nas čeka jedna Regata koja će biti specifična jer osim utrka na Rivi, imat ćemo obilježavanje godišnjice olimpijskih medalja, zlatne Velike Britanije i brončane Hrvatske. To će biti jedan revanš, poravnavanje dugova koji uvijek među veslačima vise, iako smo mi svi prijatelji van čamca. Nadam se da će nas podržati i vrijeme i publika i da ćemo napraviti veslački spektakl,“ pozvao je Skelin Splićanke i Splićane da dođu na Rivu i budu dio ove sjajne Regate Sveti Duje!

U subotu će se okupiti legende veslačkog sporta, ekipe koje su osvajale i osvajaju brojna europska i svjetska priznanja, ali prije svega ih veže neraskidiva emocija i ljubav prema veslanju, ali i Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj!

Sveti Duje (3)

Svečano otvaranje 19. Regate Sveti Duje održat će se u petak, 24. rujna u 19 sati u Galeriji Meštrović.

Centralna pozornica ovogodišnjeg izdanja bit će splitska Riva, koja će u subotu, 25. rujna, ugostiti veslački spektakl

Utrka Legendi Oxford vs Split vs Cambridge je na rasporedu od 11 sati, od 11.30 sati je utrka Sveučilišta u Splitu protiv Sveučilišta u Zagrebu, dok će na Rivi od 12 sati svi moći uživati u reprizi olimpijskog finala iz Sydneyja, osmeraca Velike Britanije i Hrvatske.

Dodjela priznanja i medalja organizirana je na veličanstvenom Peristilu od 12.45 sati.

U konferencijskoj dvorani Tehnološkog parka od 17.30 sati organiziran je ‘meet up’ pod nazivom “Sports shaping careers | Lessons from the boat”, a bit će to zanimljiva diskusija o tome kako sport oblikuje karijere.

U svakom slučaju Split očekuje još jedna manifestacija za pamćenje.

(Foto: Ante Mandić)

VODENI SPORTOVI