Bujas Čelan poražena u finalu Top Tena: Strašno sam motivirana, želim izboriti Tokio i osvojiti prvu karate medalju za Hrvatsku!

Bujas Čelan, Lenard, Instagram

Ana-Mariji Bujas Čelan nedostajala je samo jedna sudačka zastavica kako bi postala prva karatistica u povijesti prestižnog međunarodnog karate turnira “Top Ten” koja je taj zagrebački turnir osvojila tri puta.

U finalnoj borbi protiv Šveđanke Hane Antunović nije bilo bodova, ali je sudačkim preglasavanjem Antunović slavila s 3-2 i osvojila prvo mjesto.

Bujas-Čelan, dvostruka pobjednica ‘Top Tena’ nastup u maloj dvorani Doma sportova otvorila je uspjehom nad Srpkinjom Jovanom Preković. U borbi nije bilo bodova, ali svih pet sudačkih zastavica bilo je podignuto u korist hrvatske predstavnice.

U nastavku Ana Marija je eliminirala Bugarku Aleksandru Stublevu s 1-0, te preokrenula rezultatski zaostatak i pobijedila Ruskinju Irinu Zajcevu s 3-1.

“Izuzetno sam sretna, smršavila sam dvanaest kilograma, strašno sam motivirana za karate u idućem razdoblju. Velika mi je želja izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju i osvojiti prvu olimpijsku medalju za Hrvatsku i to mi je najveći motiv,” istaknula je kapetanica hrvatske ženske reprezentacije.

Druga naša karatistica u 15. izdanju “Top tena” Ana Lenard u prvom je kolu bila slobodna, jer je Azerbajdžanka Farida Alyeva zbog viroze predala dvoboj.

Uslijedio je trijumf nad Slovenkom Kajom Budić 1-0 te minimalni polufinalni poraz istim rezultatom od kasnije pobjednice Antunović.

Nastupilo je ukupno deset karatistica iz Hrvatske, Slovenije, Turske, Srbije, Rusije, Azerbajdžana, Bugarske, Švedske i Austrije. Riječ je o osvajačicama odličja s Europskih i Svjetskih prvenstava, što ‘Top Ten’ čini jedinstvenim karate turnirom u svijetu.

Nagradni fond natjecanja bio je tri tisuće američkih dolara, od čega je pobjednica, Šveđanka Hana Antunović osvojila dvije, a finalistici Ana Mariji Bujas-Čelan pripala je novčana nagrada u iznosu od tisuću dolara.

Početkom sljedeće godine kreću kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre, budući da će prvi put u povijesti na OI 2020. u Tokiju karate postati dio olimpijske sportske obitelji. (Foto: Instagram)

BORILAČKI SPORTOVI