Čak 11 medalja za hrvatski stolni tenis na snažnom turniru u Italiji

Paović

 

Na Međunarodnom stolnoteniskom prvenstvu Italije za osobe s invaliditetom u Lignanu Hrvatska je osvojila ukupno 11 medalja.

U kategoriji 3. sjedećih stolnotenisačica zlato je osvojila Anđela Mužinić svladavši svoju partnericu iz reprezentacije Helenu Dretar Karić s 3:1.

U kategoriji 6. stojećih stolnotenisačica još jedno zlato za Hrvatsku donijela je Sandra Paović savladavši u finalu Ukrajinku Antoninu Khodzynskayu s 3:0. Niz zlatnih medalja u ženskoj konkurenciji zaključila je u kategoriji 10. Mirjana Lučić koja je pobijedila sve svoje protivnice u konkurenciji pet stolnotenisačica.

Svoj doprinos hrvatskoj žetvi medalja dali su i stolnotenisači. U kategoriji 6 Vjekoslav Gregorović osvojio je srebrenu medalju u finalu izgubivši od Britanca Paula Karabadaka s 1:3. U kategoriji 4 Tomislav Špalj osvojio je brončano odličje izgubivši u polufinalu od Poljaka Rafala Lisa.

Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, Kategorija 1-3, u srazu s Talijankama Michelom Brunelli i Giadom Rossiza slavile su s 2:1 i tako nastavile svoj zlatni niz.

Vjekoslav Gregorović i Pavao Jozić, kategorija 6., u finalu protiv Rumunja Bobi Simona i Švicarca Valentina Kneusa izgubili su s 1:2 te su osvojili srebreno odličje.

Zoran Križanec i Tomislav Špalj u kategoriji 5. osvojili su srebrenu medalju izgubivši od srpske reprezentacije s 1:2.

U juniorskoj konkurenciji je član stolnoteniskog kluba “Synergia” – Samobor i vodeći junior svijeta Pavao Jozić dokazao svoju klasu osvojivši zlato. Jozić je u finalu nakon velike borbe pobijedio svog najvećeg juniorskog suparnika Nijemca Tima Lauea s 3:2, preokrenuvši vodstvo Nijemca od 2:0 u setovima i 7:3 za Lauea u trećem setu.

“Ako se po jutru prepoznaje dan, tada mogu reći da sam ovim nastupom u Lignanu odlično otvorio ovogodišnju sezonu i paraolimpijski ciklus za Tokio 2020. godine, jer mi je Rio prošle godine tako bio blizu, a tako daleko,” izjavio je Pavao.

Čakovčanin Nino Baša je u velikoj i neizvjesnoj borbi za treće mjesto pobijedio Japanca Yuichiro Kitagawu s rezultatom 3:2.

U Lignanu se nadmetalo se 240 seniora i 74 juniorke i juniora. Međunarodno prvenstvo Italije imalo je faktor 40 što znači da je po konkurenciji i kvaliteti stolnotenisačica i stolnotenisača bilo rangirano odmah poslije Europskog prvenstva, koje će se u rujnu 2017 održati u slovenskom Laškom.

Sljedeće veliko natjecanje koje očekuje hrvatske stolnotenisačice i stolnotenisače je u svibnju ekipno Svjetsko prvenstvo u slovačkoj Bratislavi.

 

PARAOLIMPIJCI