Čelnik EOO-a Kocijančić: Sve je bilo odlično organizirano i bilo mi je zadovoljstvo raditi u Zagrebu

Izvrsni odbor EOO, HOO

Završni dan 46. opće skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) obilježile su prezentacije ovogodišnjih i budućih sportskih događaja pod patronatom europske olimpijske udruge. Bio je to logičan nastavak na spektakularne olimpijske prezentacije – PyeongChang 2018, Tokija 2020, ZOI u Pekingu 2022 te Pariza 2024, grada domaćina Igara XXXIII. olimpijade.

U tom novom serijalu viđene su videoprezentacije s ovogodišnjih priredbi Europskog festivala olimpijske mladeži (EYOF) – zimskog izdanja u turskom Erzurumu i ljetnog u mađarskom Györu. Na svoje su došle i prezentacije budućih priredbi EYOF-a – Sarajevo i Istočno Sarajevo (BiH), domaćini zimske inačice 2019., te Baku, organizator ljetnog festivala iste godine. Pljeskom je nagrađeno i izvješće s XII. Igara malih europskih država, održanih u San Marinu. Zanimljivo je bilo i izlaganje predstavnika EOO-ova EU-ureda iz Bruxellesa, u čijem će članstvu od 1. siječnja 2018. biti i HOO, što otvara vrata boljoj participaciji naših sportskih projekata u EU-fondovima. Za kraj su se o ‘čistoći’ sporta na europskim prostorima očitovali i predstavnici Svjetske antidopinške agencije (WADA), točnije – vodstvo njezina europskog regionalnog ureda. Odluka o nastupu ruskih sportaša na ZOI-ju 2018. u nadležnosti je MOO-a, tako da ovo izvješće nije ulazilo u spomenute ingerencije.

Na glavnoj pozornici Kristalne dvorane hotela Westin okupili su se i (većinom reizabrani) članovi vodstva udruge, proizašli iz izbornog dijela skupštine u petak: predsjednik Janez Kocijančič (Slovenija), dopredsjednik Niels Nygaard (Danska), glavni tajnik Raffaelle Pagnozzi (Italija) te rizničar Kikis Lazarides (Cipar). Pridružili su im se članovi Izvršnog odbora u sazivu do 2021.: Hasan Arat (Turska), Alejandro Blanco (Španjolska), Jean-Michel Brun (Francuska), Spyros Capralos (Grčka), Daina Gudzineviciute (Litva), Liney Rut Halldorsdottir (Island), Andrzej Krasnicki (Poljska), Jozef Liba (Slovačka), Peter Mennel (Austrija), Zlatko Mateša (Hrvatska), Bill Sweeney (Velika Britanija) i Đorđe Višacki (Srbija).

Tradicionalno za kraj skupštine potvrđen je domaćin njezina 47. izdanja koje će se 2018. godine održati u španjolskoj Marbelli.

“Jako sam zadovoljan skupštinom EOO-a, sve je bilo odlično organizirano i bilo mi je zadovoljstvo raditi u Zagrebu,” izjavio je predsjednik EOO-a Janez Kocijančić nakon 46. opće skupštine olimpijske udruge Starog kontinenta.

Čelnik EOO-a najavio je svijetlu budućnost projekta Europskih igara (uz modernizaciju nekih sustava natjecanja, kao u slučaju atletike) te bolju zemljopisnu raspršenost budućih domaćina.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: , ,