Cvijanović i Katanović: Želimo pokazati ono što smo spremili i što smo trenirali

Ivana Jakupčević Marinković

Zagreb je od srijede do nedjelje domaćin juniorskom Svjetskom prvenstvu u umjetničkom klizanju.

Najveće svjetsko juniorsko natjecanje okupit će u Zagrebu više od 180 klizačica i klizača iz 44 zemlje, a Hrvatsku će predstavljati Hana Cvijanović i Charles Henry Katanović, koji su otkrili svoje želje i ciljeve na ovom prvenstvu.

Hana Cvijanović iz sebe već ima dva Svjetska juniorska prvenstva, a nedavno je nastupila i na seniorskom Europskom prvenstvu na kojem je zauzela 34. mjesto: “Mislim da sam definitivno napredovala u odnosu na prošle dvije godine. Ne mogu sad govoriti o rezultatima i hoću li proći ili ne u slobodni program. Želim otklizati svoj program najbolje što mogu, naravno da bih bila presretna da prođem, ali želim pokazati što sam spremila i za što sam radila.”

Charles Henry Katanović je dodao: “Spreman sam, dao sam sve od sebe na treninzima posljednja dva tjedna i vidjet ćemo što će mi to donijeti. Nadam se da ću proći kratki program, kako bih mogao nastupiti i u slobodnom. Napravit ću ono što mogu i ono za što sam trenirao, pa i ako ne prođem dalje bit će u redu.”

Predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden istaknula je kako je Zagreb nakon 20 godina ponovno dobio čast biti domaćinom najboljih svjetskih mladih klizačica i klizača, koji predstavljaju sam vrh umjetničkog klizanja. Dolaze nam brojne mlade zvijezde, branitelji prošlogodišnjih naslova, a danas možemo reći da je ovo natjecanje zanimljivo i atraktivno gotovo kao i seniorsko svjetsko prvenstvo. To je mjesto gdje se prepoznaju zvijezde koje će sljedećih desetak godina biti aktualne u umjetničkom klizanju.

Jakupčević, Marinković

Dominantne su klizačice iz Rusije, nastupit će braniteljica naslova Alexandra Trusova, pobjednica finala Grand Prixa Alena Kostornaia, i pobjednica nedavno održanog EYOF-a u Sarajevu Ana Shcherbakova. Tu su i vrhunske klizačice iz Amerike, Japana i Koreje.

Muška konkurencija također izuzetno jaka, tu je pobjednik Grand Prix finala Kanađanin Stephen Gogolev, branitelj naslova Rus Alexey Erokhov, Talijan Daniel Grassl, te Amerikanci i Japanci također u jakom sastavu.

Rusi također dominantni u sportskim parovima, dok su kod plesnih parova vrlo dobri i predstavnici Gruzije, Amerike i Kanade.

“Posebno sam ponosna na naše predstavnike Hanu Cvijanović i Charlesa Henryja Katanovića. Dugo godina nismo imali predstavnike u tako jakoj konkurenciji. Za mene je to znak da se možemo nadati da je u Hrvatskoj umjetničko klizanje u usponu,” naglasila je Gruden.

Trenerica naših predstavnika Ivana Jakupčević Marinković očekuje odlične izvedbe: “Sezonu smo započeli s juniorskim Grand Prix natjecanjem gdje su oboje nastupili. Od samog početka sezone oboje su pokazali znatan napredak u svojim programima. Zadnjih tjedan dana bili su na pripremama Charles u Francuskoj, Hana u Rusiji. Dobro su pripremljeni, a ono što očekujemo i nadamo se da će izvesti svoje kratke programe kako su uvježbavali, a dalje rezultate prepuštamo sucima.”

ZIMSKI SPORTOVI