Davor Komar, Melisa Osmanović i Damir Juren na Europskom prvenstvu love vizu za Tokio

BKOSIŽ Istrijana

U španjolskoj Sevilli se od 25. kolovoza do 1. rujna održava Europsko prvenstvo u boćanju za osobe s invaliditetom na kojemu će se nadmetati 106 igračica i igrača u ovom paraolimpijskom sportu iz 23 zemlje.

Hrvatske boje branit će Davor Komar i Melisa Osmanović članovi BKOSIŽ Istrijana iz Pule te Damir Juren član BK OSI DDZ ‘Željko Klepač’ – URIHO iz Zagreba.

Ovo Europsko prvenstvo dobiva još više na značaju, jer je to jedna od zadnjih prigoda za prikupljanje bodova za svjetsku rang-listu, važnih za plasman na Paraolimpijske igre, dok će europski prvaci u svih sedam pojedinačnih i ekipnih kategorija ostvariti izravni plasman u Tokio.

U pojedinačnom dijelu natjecanja, kategorije BC4, predstavljat će nas Davor Komar i Melisa Osmanović, a nadmetat će se 24 igrača podijeljenih u 6 skupina, iz kojih će se samo prvoplasirani, uz dvoje najboljih drugoplasiranih, kvalificirati u četvrtfinala. Davor Komar, trenutno 12. igrač svijeta, četvrti je nositelj turnira i igrat će u skupini D, u kojoj su još Rus Ivan Frolov 22. igrač svijeta, Grk Nikos Vasilis 40 na rang listi te Njemica Anita Raguwaran 53. na rang listi.

Melisa Osmanović, trenutno 43. igračica svijeta, igrat će u skupini E, u kojoj su još Slovak Samuel Andrejčik 16. rangirani igrač svijeta, Španjolac Vasile Agache plasiran na 20. mjestu svjetske rang liste te Nijemac Bastian Keller trenutno na 51 mjestu svjetske rang liste. Pobjednici ovih dviju skupina igrat će međusobno u četvrtfinalu.

Četvrtfinala, polufinala i utakmice za medalje na rasporedu su 28. i 29. kolovoza, dok su 30. i 31. kolovoza na rasporedu natjecanja parova i timova, gdje će se Davoru i Melisi pridružiti Damir Juren. Naš par, koji trenutno zauzima 12. mjesto na svjetskoj rang-listi, igrat će u skupini B, u kojoj su još i aktualni europski prvaci i viceprvaci Portugal, trenutno 5. na svijetu i Velika Britanija 4. par na svjetskoj rang listi te Mađarska koja je trenutno na 16. mjestu svjetske rang liste. U polufinale, koje je na rasporedu 31. kolovoza, plasirat će se po dva prvoplasirana para iz svake od dviju skupina.

Hrvatski ponajbolji boćar s invaliditetom o tijeku priprema za Europsko prvenstvo i svojim očekivanjima je istaknuo: “Dva-tri puta tjedno pripremao sam se u sportskoj dvorani u Pazinu, dok sam ostale dane provodio na treninzima u sportskoj dvorani ‘Mate Parlov’ u Puli. Dva puta mjesečno trenirao sam u Ljubljani. Posljednja četiri mjeseca intenzivno sam radio s dvostrukim Svjetskim prvakom gospodinom Valterom Ivančićem iz Pazina, koji je ujedno i licencirani trener boćara bez invaliditeta, što me zahvaljujući njegovom iskustvu i spariranju, dodatno motivira. S obzirom na moju fizičku i psihičku pripremu te postignute rezultate, iskreno vjerujem da sam jedan od kandidata za medalju. Ukoliko se to dogodi tada smatram da sam ostvario sve realne uvjete za sudjelovanje na 16. Paraolimpijskim igrama. U prilog tome govori i ‘bronca’ koju sam osvojio prije tri mjeseca u Hong Kongu na otvorenom Svjetskom prvenstvu,” najavio je Komar pa dodao:

“Na Europskom prvenstvu nastupit ću i u paru sa svojom klupskom kolegicom Melisom Osmanović iz Pule. Kakav ćemo uspjeh postići teško je prognozirati, ali nam nadu ulijeva činjenica da smo većinu parova koji će se u Sevilli natjecati već pobjeđivali, dok smo u rujnu prošle godine, kao par na Europskom kupu osvojili zlato, dok smo ove godine na istom natjecanju osvojili srebro“, zaključio je.

Izbornik Tomislav Bunjevac je naglasio: „Na prošlom Europskom prvenstvu Davor Komar zauzeo je sedmo mjesto, a Melisa Osmanović 21., dok je par bio peti. Nadamo se, i vjerujemo, da u Sevilli mogu bolje, jer su u ovoj sezoni pokazali napredak u svojim igrama i rezultatima“, zaključio je Bunjevac.

Hrvatska do sada još nije imala svoje predstavnike u boćanju na Paraolimpijskim igrama.
.

PARAOLIMPIJCI