Duvnjak igra za Kiel, ali propušta kvalifikacije Hrvatske za Svjetsko prvenstvo

Duvnjak, HRS

Iako je za svoje Kiel u posljednjem kolu Bundeslige, u rezultatski praktički nebitnoj utakmici, igrao i zabio jedan pogodak, Domagoj Duvnjak nije se pojavio na okupljanju hrvatske reprezentacije prije kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo s Crnom Gorom.

Hrvatski rukometni savez tek je u ponedjeljak službeno potvrdio kako Duvnjaka neće biti na raspolaganju, no, iz izvora bliskih njemačkom klubu za njegov izostanak već se znalo nekoliko dana.

Kapetan Hrvatske je u Splitu početkom godine na Europskom prvenstvu u dresu Hrvatske zaradio novu ozljedu, tek nakon što se vratio rukometu poslije višemjesečne puze i iz Kiela su tada jasno dali do znanja kako nisu zadovoljni što je Duvnjak uopće nastupio na Euru.

Kiel je i prije zadnje utakmice domaćeg prvenstva osigurao poziciju u EHF Kupu iduće godine, na kraju je sezonu završio na petoj poziciji, a Duvnjak ima zakazano klupsko okupljanje na početku priprema za novu sezonu sredinom srpnja.

Reprezentaciji će se naknadno priključiti Krešimir Kozina, Manuel Štrlek, Marko Mamić i Lovro Mihić koji su jučer igrali posljednje ovosezonske utakmice za svoje klubove.

“Polako slažemo novu reprezentaciju s novim igračima, prvenstveno mislim na mlade igrače. Imamo pred sobom cilj da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i da tamo pokažemo jednu novu Hrvatske. Predstoji nam mnogo posla. Svjestan sam toga i toga sam se prihvatio sa suradnicima. Trebamo što prije napraviti respektabilnu reprezentaciju koja će odisati ogromnim entuzijazmom, posvećenošću, čvrstinom i zato razmišljamo o mladoj reprezentaciji koja će kasnije imati svoj ispit na Mediteranskim igrama. Tu će biti mnogo i naših sadašnjih igrača, radimo jedan proces obnavljanja, stvaranja reprezentacije na koju ćemo svi biti ponosni, kao što smo bili ponosni na onu reprezentaciju u kojoj je bio Balić, na onu iz koje se zadnji oprostio Vori. Počinje nova, velika priča, ali za to moramo biti posvećeni, realni i strpljivi. Sada ipak ispred sebe imamo Crnu Goru, koncentriramo se na nju”, poručio je izbornik Červar i dodao:

“U trenutku smo kada je pred nama najvažniji zadatak – plasman na Svjetsko prvenstvo. Protivnik nam je Crna Gora i želim odmah reći da s optimizmom moramo ići u te susrete. Međutim, ako želimo pobijediti, moramo biti vrlo koncentrirano jer Crna Gora je jako homogenizirana u zadnje vrijeme iako ih svih podcjenjuju. Vidjelo se da su dobri i na Europskom prvenstvu, neovisno o plasmanu. Znamo da imaju nekoliko vrlo vrsnih igrača koji igraju u inozemstvu, na to treba jako obratiti pažnju. Vidim da malo kriju informaciju koja je njihova definitivna reprezentacija, ali ćemo i to saznati. Neovisno o tome kakva će biti njihova reprezentacija, moramo biti spremni na sve, na veliku borbu jer s time možemo nadoknaditi neke slabosti koje sam vidio već na Europskom prvenstvu. Opet kažem, s optimizmom idemo u ta dva susreta cijeneći sebe, ali i respektirajući protivnika.”

Izostankom Duvnjaka u prvom planu bit će Luka Cindrić:  “Nakon naporne klupske sezone lijepo je doći ovdje i nadam se da ćemo svi doći zdravi i spremni. Što se tiče tih utakmica, Crna Gora je odličan protivnik koji igra jednu neugodnu, duboku zonu i mislim da se trebamo dobro pripremiti. Naravno, očekivanja su velika i očekujemo pobjedu, ali svjesni smo da neće biti jednostavno tako da bih pozvao navijače u Osijek, da dođu u što većem broju jer s njima je sve lakše.”

Červar je umjesto Duvnjaka u reprezentaciju pozvao Ivana Sliškovića, koji se tek prije nekoliko mjeseci vratio rukometu u dresu Celja, nakon gotovo godinu i pol dana puze zbog bolesti.

“Drago mi je da sam opet dio reprezentacije, znamo svi što to znači. Sretan sam, hvala Bogu, da sam se vratio na teren. Polusezona je bila dobra. Bilo je malo oscilacija, što je normalno nakon duge pauze, ali što je išlo bliže kraju, bilo je sve bolje tako da sam zadovoljan. Vjerujem da možemo pobijediti Crnu Goru. Imamo kvalitetu, imamo sve potrebno za pobjedu.”

Hrvatska prvu utakmicu protiv Crne Gore igra 9. lipnja u osječkoj dvorani Gradski vrt, a uzvrat je 14. lipnja u Podgorici. (Foto: HRS)

RUKOMET