Duvnjak: Siguran sam da ćemo biti dobri u Tokiju i iduće godine, samo da budemo zdravi

Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway

Kapetan hrvatske reprezentacije i europskog velikana Kiela Domagoj Duvnjak vrijeme bez rukometa provodi s obitelji na sjeveru Njemačke i strpljivo čeka da nam se svima život vrati u normalu…

“Doma sam, na izlazim nigdje. Obitelj, televizija, kompjutor, malo knjige, razgovori sa suigračima, prijateljima, malo trening koliko je to moguće u ovim uvjetima na terasi i to je to. Klub nam je propisao što trebamo raditi i to provodim. Dio toga još po posebnom programu šalje nam naš, dobri prof. Miljenko Rak i to je sve. Dani ponekad sporo prolaze. Ali nema druge. Ostati doma je najbolje i jedino ispravno rješenje. Pomalo je čudno, jer mi sportaši nismo navikli toliko dugo u komadu biti kod kuće, budući smo uglavnom ili na treningu, ili utakmicama, putovanjima. Sve to trenutačno nam jako nedostaje, ali ponavljam još jedanput, put do zdravlja, a ono je najvažnije u ovom trenutku, vodi jedino kroz karantenu, odnosno boravak doma,” rekao je Dule u razgovoru za službenu stranicu HRS-a.

Duvnjak je u siječnju vodio Hrvatsku do europsko srebra, zaslužio je i titulu najkorisnijeg igrača Eura, a sa svojim Kielom na vrhu je ljestvice Bundeslige.

“Mnoge ekipe su raspustile svoje igrače i dale im mogućnost da idu u svoje matične zemlje, ukoliko žele. Kada se jedanput i oglasi početak natjecanja, trebat će nam minimalno 15-tak dana da se dovedemo u barem kakvu-takvu formu. Ova pauza je prevelika i sigurno nitko neće riskirati, jer je mogućnost ozljeda izuzetno velika. Mi smo vodeća ekipa Bundeslige, imamo dva boda više od Flensburga i utakmicu manje i silno želimo do naslova kojega nismo osvojili već pet godina. Bila bi strašna šteta da se sezona ne završi.”

U Kielu su pristali na smanjenje prihoda do kraja lipnja: “Meni je normalno da dođe do smanjenja plaća. Klub nema prihoda u ovim trenucima. Da bi preživio i sačuvao kvalitetu ekipe, a u budućnosti se još i pojačao, mora smanjiti troškove. Znate da mi imamo rasprodanu dvoranu od 11 tisuća gledatelja na svakoj utakmici. Sada toga nema. Izdaci kluba za plaće igrača, trenera, pratećeg osoblje, i održavanje tzv. ‘hladnog pogona’ su iznimno veliki i negdje je trebalo naći uštede. Svi smo to jednoglasno prihvatili.”

Olimpijske igre prvo treba izboriti, a u Tokiju će i Duvnjak biti godinu dana stariji: “Ne samo ja, nego i Šego, Musa, Zlaja…”

“Ali, isto tako godinu dana iskustva više imat će ‘mladi lavovi’ Šarac, Martinović, Mileta…

“Siguran sam da ćemo biti dobri. Samo da budemo zdravi.”

Izbornik Červar najavio je već kako je spreman voditi Hrvatsku i naredne godine: “To nije pitanje za mene ili igrače. Mi nikada nismo birali izbornika. O tome odlučuje čelništvo Hrvatskog rukometnog saveza. Ono što mogu kao kapetan reći, jeste da mi imamo strahovito puno poštovanja, respekta i vjere u gospodina Linu Červara. Nema potrebe da sada nabrajam što je sve dobro i veliko napravio za hrvatski rukomet. Ili koliko je medalja osvojio. Važno je također kako se on osjeća, kako razmišlja, kakvo je njegovo zdravlje,” piše hrs.hr.

Srebro osvojeno u Stockholmu veliki je uspjeh, ali i dalje ostaje žal što se nije otišlo do kraja: “Svako malo se sjetim tih dana. Bilo je izuzetno lijepo. Ostvarili smo veliki uspjeh. Šteta za pad koncentracije u onih posljednjih pet minuta finala. Jedna lopta je presudila…”

“Moram reći da je sve to bilo jako, jako stresno. Znate, mnogima sa strane to izgleda jednostavno,  kao da mi sportaši to lako podnosimo. Da, dok nas drži adrenalin utakmice, jer nemaš vremena razmišljati. Tada je samo važno obraniti se i zabiti pogodak. Kasnije kada sve prođe i ponovno vrtiš film utakmice, kao što je recimo bila ona epska s Norveškom u polufinalu, shvatiš koliko si energije potrošio i stresa proživio. Bili smo pravi, ginuli za svaku loptu, jedan za drugoga i jako sam ponosan na ekipu. To je Hrvatska kakvu uvijek želim na velikom natjecanju. A našim navijačima, jednostavno ne mogu pronaći riječi zahvale. Oni su doista bili naš osmi igrač.”

(Foto: HRS)

RUKOMET