Eva Goluža: Najveći san mi je osvajanje medalje na Igrama, a dodatni motiv mi je podizanje svijesti da osobe s invaliditetom mogu aktivno sudjelovati u sportu!

Goluža, Foto SKOI Sljeme

Svečano otvaranje Zimskih paraolimpijskih igara u PyeongChangu zakazano je za 9. ožujka, a Hrvatska će u mimohodu sportaša imati čak sedam paraolimpijki i paraolimpijaca.

U alpskom skijanju nastupit će Eva Goluža, Dino Sokolović, Lovro Dokić i Damir Mizdrak, dok će Hrvatska po prvi puta imati predstavnike u nordijskom skijanju (Josip Zima i Antun Bošnjaković) te daskanju na snijegu (Bruno Bošnjak).

Za mladu 17-godišnju Evu Golužu ovo će biti prve Paraolimpijske igre, a nastupit će u kategoriji slijepih i slabovidnih skijašica!

“Moj najveći sportski san je osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama. Samo rijetki, odnosno najuporniji i najbolji, dobiju priliku predstavljati svoju domovinu na jednom takvom natjecanju, a ja sam spremna dati sve od sebe!”

Goluža je odlična učenica srednje škole, uči jezike u inozemstvu i već drugu godinu za redom primljena je u prestižne ljetne programe renomiranih američkih škola.

“Mislim da treba voljeti ono što se radi. Teško je prisiljavajući se na nešto i doći do zapaženijih rezultata. Na primjer, da je Ivica Kostelić samo malo manje volio skijanje možda bi odustao kod prve ozbiljne ozljede i time svima nama uskratio brojne medalje i trenutke kada je cijela Hrvatska na njega bila neizmjerno ponosna. Meni je, osim što skijanje zaista volim, dodatni motiv i podizanje svijesti da osobe s invaliditetom mogu aktivno sudjelovati u sportu, trenirati i donositi odličja s vrhunskih natjecanja,” rekla je za hpo.hr.

Ana Žigman njen je vodič na stazi…

“Jednom davno sam na jednoj reklami za sportaše s invaliditetom vidjela natpis ‘I am differently able!’ i to mi se jako svidjelo. I osobe s bilo kojom vrstom hendikepa mogu puno toga ostvariti ali na njima prilagođen način. Ja nikad neću moći skijati brzo kao vodeće svjetske skijašice bez invaliditeta ali uz svoju trenericu koja skija ispred mene odskijam bez greške istu tehnički zahtjevnu stazu kao i one. Radi se samo o prilagodbi drugačijim potrebama i onda ništa nije nemoguće!”

Najveća podrška su joj roditelji…

“Uvijek sam bila okružena s puno ljubavi i pažnje, a roditelji su me tretirali kao da je sve u redu i time moj invaliditet nisu napravili većim nego što stvarno je. Tim pristupom otklonili su mogućnost da razvijem strah prema životu i pomogli su mi da se izgradim u snažnu osobu, a da na svoj invaliditet ne gledam kao na manu ili nedostatak nego kao prednost koja mi je otvorila neke nove svjetove.” (Foto: SKOI Sljeme)

Objavu dijeli Eva Goluža (@eva.goluza)

PARAOLIMPIJCI