Fantastični Pucar ostvario spektakularan uspjeh, kakav Hrvatska nije imala 18 godina: Katkad i ja ‘poludim’

Pucar, HSTS

Tomislav Pucar samo je jedan od pet Europljana koji su izborili mjesto među 16 najboljih na svijetu.

Spektakularan je i senzacionalan to uspjeh za hrvatskog stolnotenisača, koji je osminu finala izborio pobjedom nad 12. igračem svijeta, iskusnim Nijemcem Ovtcharovim, rezultatom 4:3.

Ovo mu je sigurno najveći ‘skalp’ karijere, a do njega je stigao fantastičnom igrom i preokretom, nakon što je gubio 3:2…

“Imao sam šansu i u drugom i četvrtom setu, no Ovtcharov se odvojio na kraju. Kod 3:2 za njega sam imao malo sreće, no nakon što sam izjednačio, shvatio sam da imam inicijativu Prije meča sam pitao Gaćinu za savjet jer je on igrao više puta s njim. Napisao mi je dugačak tekst koji je pomogao u pripremi. Pripremao sam se gledajući njegove mečeve, a i trener Karković me vrlo dobro spremio. Znao sam da je igrač sličnog stila, da će pokušavati sve s bekendom. U početku se malo bojao, a kasnije sam ja morao mijenjati servis. Odlučivale su sitnice,” istaknuo je naš sjajni stolnotenisač.

Zadržao je mirnoću…

“Tako se čini izvana, ali nije to baš tako. Katkad i ja ‘poludim’, no najbitnije je ne dopustiti da to traje.”

Za mjesto u četvrtfinalu bori se protiv Japanca Koki Niwa.

Poruke podrške nisu prestajale stizati…

“Taman mislim da sam na sve poruke odgovorio pa mi stigne novi ‘kontingent’. Hvala svima na podršci, hvala obitelji, treneru, reprezentaciji, Savezu, navijačima. Doma znaju da je ludnica pa su poslali samo poruku. Tata Lari i mama Irena prate svaki meč, ne sumnjam da je tako bilo i ovaj put.”

Pucar ima sjajnu karijeru iza sebe. Bio je europski viceprvak u juniorskim danima, osvojio zlato u mješovitim parovima, a kasnije je bio zlatni i srebrni na Europskom prvenstvu do 21 godine.

“Istina, nikad nisam imao preveliku medijsku pažnju od ETTU-a i ITTF-a, barem ne kao neki drugi igrači. Iako mislim da sam imao rezultate,” prenosi službena stranica Hrvatskog stolnoteniskog saveza.

Hrvatska ovakav uspjeh nije imala 18 godina, još od Zorana Primorca. Ndaamo se kako će ovakve rezultate primijetiti i sponzori u Hrvatskoj.

“Ono što je meni najdraže da je nakon toliko godina zajedničkog rada uspio u tom ključnom momentu mentalno izdržati. Za mene nije upitna njegova igračka kvaliteta, premda je ovo ogroman skalp i nije očekivan. Iako sam bio uvjeren da ako odigra najbolji stolni tenis može pobijediti Ovčarova. Ovo mu je definitivno najveći skalp u karijeri, bez obzira na uspjehe u prošlosti. Ovu je pobjedu ostvario na SP-u za ulazak među 16, ne može baš svatko dobiti Ovtcharova na ovakvom natjecanju. Drago mi je što je i dalje skroman, daje nadu da neće na ovome stati,” dodao je izbornik Neven Karković.

Zadnjih godinu dana dio vremena provodio je u kampu u Saarbrückenu.

“Zahvaljujući dobrim sparing partnerima i organizaciji kampa pod vodstvom Damira Jurčića, Tomo je napravio još jedan iskorak. Iako mislim i vjerujem da se najveći dio njegova uspjeha mjeri u kontinuiranim i beskrajnim treninzima od njegove 13 do 21 godine. Kao i da su u tome svemu veliku ulogu odigrali roditelji,” istaknuo je izbornik i zaključio: “Mi iz stolnoteniskog svijeta znamo koliko je ovo velik uspjeh, koliko je teško tako nešto postići. Šira javnost neće u toj mjeri toliko vrednovati ovaj uspjeh, teško im je pojmiti kakva je to konkurencija u stolnom tenisu, kakva je to dominacija Azijaca, koji je to velik broj igrača koji igra ovaj sport.”

(Foto: HSTS)

OSTALI SPORTOVI