Fantele se ovog proljeća spremaju za Olimpijske igre: Bilo bi dobro odraditi regatu protiv Australaca i Novozelanđana

Sime and Mihovil Fantela

Sezona jedrenja u olimpijskim klasama ulazi u uzbudljivu fazu, a u klasi 49er čekaju nas ovog proljeća četiri regate koje će jasno pokazati tko najspremniji ide na Olimpijske igre…

Olimpijska godina u jedrenju uvijek ima posebnu težinu. Baš zato ovog proljeća svaki sljedeći trening, kao i svaka sljedeća regata imaju izuzetnu važnost za posade koje žele u top formi dočekati nastup na Igrama u Tokiju, gdje će se dijeliti najprestižnija odličja u 2021. godini.

Najbolji hrvatski jedriličari, Šime i Mihovil Fantela godinu su započeli odličnim pripremama na Kanarskom otočju i na jugozapadu Portugala, a u klasi 49er prvi pravi izazov upravo ih čeka tamo gdje su najviše trenirali.

Otok Lanzarote ugostit će od 19. do 26. ožujka najbolje jedriličare svijeta, u regati koja je uletjela u kalendar kao zamjena za Palma de Mallorcu. Kanarski otoci, smješteni u Atlantskom oceanu i udaljeni više od 1000 kilometara od Pirinejskog polutoka, tako će ove sezone imati još važnije mjesto u 49er kalendaru nego inače.

Baš na Lanzaroteu Fantele su već pobijedile prije nešto više od mjesec dana, na Winter Series regati pa će zasigurno biti ponovo među kandidatima za postolje, ovaj put u još jačoj konkurenciji.

“Veseli sigurno što smo pobijedili. Ali ja ne gledam na to kao da smo mi sad bolji od drugih, nego da smo super radili u nekim plovovima i neke stvari unaprijedili. No, postoji i lista stvari koje još moramo trenirati da bismo išli dalje, prema naprijed,” rekao je Šime Fantela

Mjesec dana kasnije jednako važna regata održat će se u francuskom Hyeresu, već tradicionalnoj stanici 49er kalendara. Akcija će započeti 17. travnja, a medalje će se dijeliti 24. travnja.

Pobjednici u Francuskoj s mnogo će samopouzdanja dočekati Europsko prvenstvo koje počinje samo dva tjedna kasnije. U grčkom Thessalonikiju bit će od 4. do 9. svibnja vatreno, s Fantelama kao braniteljima bronce s prethodnog EP-a u Austriji kao kandidatima za novo osvojeno odličje.

A onda se akcija seli u Japan! Oceanski valovi dočekat će najbolje 49ere svijeta u Enoshimi od 8. do 15. lipnja i uvjeti vrlo slični onima u kakvima će se odvijati i olimpijska regata, mjesec i pol kasnije.

Što je jednako važno, bit će to napokon i prilika da međusobno odmjere snage najjači Europljani s moćnim australskim i novozelandskim posadama, od kojih svakako moramo izdvojiti Blaira Tukea i Petera Burlinga, aktualne svjetske i olimpijske šampione.

“Australci i Novozelanđani imaju jake posade i bilo bi dobro odraditi regatu protiv njih i prije samih Olimpijskih igara. Ako ne prije, pretpostavljam da će svi u šestom mjesecu biti u Japanu pa ćemo se tamo vidjeti,” dodao je Šime.

Nakon Enoshime, slijede završne pripreme za Tokio i zatim olimpijska regata u istoj luci. Akcija kreće 27. srpnja, a nove olimpijske vladare klase 49er dobit ćemo 2. kolovoza.

Među 20 posada koje će se naći na startu, Fantele su definitivno među najozbiljnijim kandidatima za olimpijsku slavu. Nakon svjetskog zlata i europske bronce, Šime i Miho u Tokiju love odličje kojim bi kompletirali svoju kolekciju, što bi bio još jedan uspjeh za pamćenje, kojem bi se njihov Zadar i cijela Hrvatska iskreno veselili…

VODENI SPORTOVI