[FOTO] Zlatni paraolimpijac Dino Sokolović i Zlatko Horvat na Zagreb Auto Showu

ZV (4)

Zagreb Auto Show najposjećeniji je i najatraktivniji sajam Zagrebačkog velesajma koji je otvorio svoja vrata 10. travnja, a svi ljubitelji automobila, automoto sporta i popratne opreme moći će u njemu uživati do nedjelje 15. travnja.

Salon je član prestižne OICA obitelji svjetskih autosalona što mu omogućava privilegiju prezentiranja premijernih vozila. Kod automobila može se vidjeti jedna svjetska vicepremijera, tri europske vicepremijere, 36 hrvatskih premijera i jedna hrvatska vicepremijera, jedna hrvatska premijera koncepta, deset hrvatskih premijera, tri hrvatske vicepremijere gospodarskih vozila te tri svjetske premijere, osam europskih premijera, 57 hrvatskih premijera i jedna hrvatska vicepremijera motocikala.

ZV (2)

Ukupno 463 izlagača iz 34 zemlje svijeta ispunilo je 14 paviljona (5, 6, 7, 7a, 8, 8a, 9, 10a, 11A, 11a, 11b, 11c, 11d, 35) i otvoreni prostor na 70.000 metara kvadratnih.

Prisutno je 85 brendova automobila, motocikala, bicikala, gospodarskih i kamp vozila. Od toga 28 automobilskih marki, 36 marki motocikala, 11 marki bicikala, 19 marki gospodarskih vozila, pet marki autobusa i pet marki kamp vozila.

ZV (3)

“Zagreb Auto Show kao istinska automobilska svečanost ponosno predstavlja Zagreb i Hrvatsku na svjetskom sajamskom kalendaru, uz samo još 17 takvih jedinstvenih i posebnih, iz prestižne svjetske obitelji OICA autosalona. Grad Zagreb ponovno značajnom financijskom potporom omogućava da Zagreb i Hrvatska uistinu žive svoj Zagreb Auto Show. Tako zajedno i mi i naši izlagači, njih 463 iz 34 zemlje, kao i svi sponzori i partneri uključeni u njegovu pripremu, dajemo i ove godine najbolje od sebe.

Kako bi Salon zablistao u najjačem izdanju ikada, brižljivo smo ga pripremili: vođeni strašću i visoko postavljenim ciljevima, iskustvom i tradicijom stoljetnog organizatora, profesionalnošću i vještinama najsuvremenijeg sajamskog znanja, s puno ljubavi, odricanja i prstohvatom zvjezdane prašine, a sve iz poštovanja i odgovornosti prema zajedničkoj prošlosti i budućnosti“, rekla je na otvaranju direktorica Zagrebačkog velesajma dr.sc. Dina Tomšić.

ZV (1)

Na sajmu je uživao i hrvatski rukometni reprezentativac i kapetan PPD Zagreba Zlatko Horvat, koji je posjetio izlagački prostor INA-e.

Mobilnost za sve

Toyota će u sklopu projekta Mobilnost za sve omogućiti testne vožnje svojih prilagođenih hibridnih modela za osobe s invaliditetom. U sklopu istog projekta održat će na otvorenoj pozornici u paviljonu 5 panel Mobilnost za sve kako bi se svi zainteresirani više educirali o temi.

Posjetili smo i štandove COMET-a iz Novog Marofa (paviljon 6), na štandu INTERCARSA (paviljon 5), te na štandovima MOTOOPREMA AMD iz Čakovca i NOVEMA-NOVE iz Karlovca, koji su ponosni sponzori našeg ponajboljeg motociklista Martina Vugrineca.

ZV (6)

“Zadnjih dana radimo od jutra do sutra kako bismo pripremili motor za prvu trku IDM-a. Boravio sam u Njemačkoj gdje usklađujemo mašinu, suspenziju i elektroniku da rade kao jedno,” poručio je Vugrinec, koji će ove sezone voziti Superbike međunarodno prvenstvo Njemačke (IDM).

Pored reprezentativnog izlagačkog segmenta, pripremljen je i nikad veći i zabavniji stručni i show program.

Po prvi put donosimo adrenalinska događanja na 3 poligona: Enduro natjecanje – Otvoreni prostor sjeverno od paviljona 6, Poligon automodelara – Otvoreni prostor kod ulaza ISTOK 2 te Brzi i žestoki – Otvoreni prostor kod paviljona 11

Po prvi puta na Zagreb Auto Showu održat će se motociklističko enduro natjecanje na sportskim motorima koje se sastoji od više različitih prepreka (drvo, kamen, voda itd). Kvalifikacije se održavaju tijekom petka i subote, a finale je na rasporedu u nedjelju.

ZV (5)

Na poligonu Brzi i žestoki očekuju nas dva natjecanja, dvije vrste pokaznih vožnji za posjetitelje, stunt/kaskaderski show i koncert.

Auto style – natjecanje je statičnog tipa gdje suci ocjenjuju vizualni tuning automobila odnosno uređenje interijera, eksterijera, multimedije, motornog prostora i ukupni dojam te su raspoređeni po kategorijama.

DB natjecanje – okuplja zaljubljenike u vrhunske audio sustave u automobilima. Preciznim mjernim uređajima mjeri se snaga audio sustava u decibelima. Natjecatelji su podijeljeni po klasama ovisno o količini ugrađenih zvučnika i pojačala. Pobjednici nerijetko dosežu rezultate više od impresivnih 155db.

Drift taxi- vožnja posjetitelja na specifičan način i stil vožnje automobilom kojem se kontrolirano „zanosi“ zadnji kraj prilikom vožnje te se vožnja odvija bočno na osnovu postavljenog poligona uz konstantno ‘paljenje’ guma.

ZV (7)

Auto slalom taxi – automobilistička vožnja posjetitelja na tvrdoj podlozi i zatvorenom poligonu gdje se čunjevima označavaju promjene smjerova kako bi vožnja bila zanimljiva i atraktivna od starta do cilja.

Očekuje nas i Stunt show. Stunt je izvođenje akrobacija na motoru. Naš najpoznatiji stunter Dejan Špoljar nastupa u petak u okviru programa Brzi i žestoki, dok će u četvrtak na Stunt show Intercars nastupiti Matija Podhraški. Posjetitelje očekuju grupni nastupi, akrobacije s jednom, dvije ili čak tri asistentice, za što je potrebno puno hrabrosti, uigranosti i međusobnog povjerenja.

U sklopu događanja Brzi i žestoki u subotu, 14. travnja u 20 sati održat će se koncert grupe Opća opasnost.

OSTALI SPORTOVI