HOO i Savez Roma ‘Kali Sara’ dogovorili suradnju: Sport je odličan način za integraciju

Krčmar, Mateša, HOO

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Savez Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ potpisali su sporazum o suradnji koji bi trebao pridonijeti promicanju integracije romske nacionalne manjine u hrvatsko društvo te razvoju sporta, sportskih vrijednosti i sportske infrastrukture u okviru zajedničkih interesa obiju udruga.

Potpis na sporazum u središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora stavili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i predsjednica romskog Saveza Suzana Krčmar, koja je potom istaknula da Kali Sara kao jedan od najvećih romskih saveza u Europi, sa 40-ak udruga-članica, u svojim redovima ima velik broj mladih sportaša.

“Zbog velikog interesa i prisutnosti sporta u romskoj zajednici u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem izgradili smo 16 višenamjenskih sportskih igrališta u romskim naseljima u Hrvatskoj,” kazala je Krčmar.

Događaju je nazočio i reizabrani predstavnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, koji je izjavio:  “Osjećam se vrlo sretnim jer je prvi put jedna romska zajednica potpisala ugovor o suradnji s jednim nacionalnim olimpijskim odborom, kao što je u ovom slučaju učinila udruga „Kali Sara“ s Hrvatskim olimpijskim odborom. U 20 godina, koliko se bavim problematikom Roma, nisam čuo za tako nešto u drugim državama. Zahvaljujem predsjedniku Mateši što nas je prepoznao kao partnere i vjerujem da ćemo ovim sporazumom lakše ostvariti buduće projekte, za koje planiramo participirati i za sredstva iz EU fondova.”

Nakon što je potpisivanje sporazuma pozdravio pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za Olimpijski program Damir Šegota, upoznavši nazočne s najnovijim informacijama o otkazanim tokijskim Igrama za 2021. godinu, čelnik HOO-a Mateša iznova je apostrofirao najvažniji segment sporazuma: “Dulje vrijeme pratimo napore saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i središnje udruge Roma u RH, koji pokušavaju što bolje integrirati romsku zajednicu u hrvatsko društvo. Sport je odličan način za to i vjerujem da će se, uz nastavak infrastrukturnih projekata, taj proces dodatno poboljšati. S predsjednicom Krčmar usuglasio sam ideju o godišnjem susretu predstavnika njihove udruge i HOO-a u tri sporta – nogometu, košarci i odbojci, s intencijom da to prijeđe u tradiciju.”

(Foto: HOO)

OSTALI SPORTOVI