HOO nagradio Sandru, Luku, Zlatka, Vatrene, Ranteša, Sinkoviće, tenisku reprezentaciju…

HOO

Na tradicionalnoj svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta Hrvatski olimpijski odbor (HOO) podsjetio je na sportske uspjehe u godini na izmaku te nagradio najuspješnije protagoniste, kao i sportske zaslužnike za životno djelo.

Tijekom 2018. godine hrvatski sportaši i sportašice nastupili su na oko 700 natjecanja svjetske i europske razine te ukupno osvojili 292 medalje, od čega 97 zlatnih, 85 srebrnih i 110 brončanih…

Sedmi put zaredom najuspješnija sportašica u izboru HOO-a je atletičarka Sandra Perković, koja je tako postala i najtrofejnija u povijesti ovoga izbora, nadmašivši legendarnu Janicu Kostelić za jedan trofej. ‘Kraljica diska’ najavila je velike domete naših olimpijaca na Igrama u Tokiju 2020. godine. Nogometaš koji je ove godine osvojio sve prestižne pojedinačne nagrade u svom sportu, kapetan nogometne reprezentacije Luka Modrić, odlukom Vijeća HOO-a ponio je epitet hrvatskog sportaša godine. Nažalost, zbog obveza u dresu Reala na klupskom SP-u Luka nije mogao nazočiti izboru pa je nagradu u njegovo ime preuzeo tata Stipe.

“Sedam godina zaredom sam najbolja sportašica, a to nisam mogla ni sanjati. Sljedeća godina je uvertira za 2020. godinu i Olimpijske igre, kada ću napraviti nešto neopisivo,” najavila je Sandra.

U momčadskoj konkurenciji HOO-ova izbora bilo je teško pravično odlučiti, jer uistinu nije lako odvagnuti koji je uspjeh velebniji – tenisko svjetsko zlato ili mundijalsko nogometno srebro. Nogometna kolajna osvojena je u planetarno najpopularnijem sportu i u najtežoj mogućoj konkurenciji, što je Vatrenima donijelo primat u momčadskoj kategoriji. Njihov je uspjeh morao biti valoriziran i pri dodjeli posebnih priznanja HOO-a, ali nisu zaboravljeni ni sjajni tenisači. Za najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu proglašena je nogometna reprezentacija tijekom nastupa na SP-u u Rusiji, a Posebno priznanje HOO-a za promicanje sporta uručeno je hrvatskoj teniskoj reprezentaciji (Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Franko Škugor), pobjedničkoj momčadi u posljednjem izdanju Davisova kupu u dosadašnjem formatu.

Unatoč jakoj konkurenciji, s nekoliko trenera svjetskih prvaka, laureat je za nagradu trenera godine postao trenutačno jedan od najpopularnijih Hrvata, nogometni izbornik Zlatko Dalić.

“Moji reprezentativci su ipak najzaslužniji za ovu nagradu za najboljega trenera. Velika sinergija nas je dovela do najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa u povijesti, ali nadamo se da toga biti još. Pokazali smo da je sve moguće, i da ‘mali mogu biti veliki’.”

Od ukupno tri pristigle nominacije za najuspješniju žensku ekipu, najuspješnijom je proglašena hrvatska karate reprezentacija u sastavu: Ana Marija Bujas Čelan, Marina Barac, Ana Lenard i Alessandra Hasani. Karatašice su s Europskog prvenstva u Novom Sadu donijele brončanu medalju, a osim njih za nagradu su konkurirale samostreličarke i odbojkašice.

U kategoriji najuspješnije posade, sportskog para ili štafete u konkurenciji su bila dva dvojca s naslovom svjetskih prvaka. Veslačka braća Martin i Valent Sinković gotovo su pretplatnici na ovu nagradu. Na temelju dvostruke (europske i svjetske) krune u svojoj novoj disciplini – dvojcu bez kormilara ponovno su izabrani za posadu godine. Zanimljivo je da su i braća Fantela ove godine premijerno u novoj disciplini (olimpijska klasa 49er) stigli do svjetskog zlata.

Nagrada HOO-a za fair play pripala je biciklistu Marinu Rantešu (BMX Freestyle), koji je na Svjetskom kupu u Kanadi najvećem rivalu za zlato podario kotač sa svog bicikla, kako bi dovršio nastup nakon puknuća gume. Ranteš je izabrao srebrom ‘obojenu’ korektnost, umjesto zlata i zaslužio ne samo ovaj trofej, nego i višekratni pljesak ispunjene Kristalne dvorane hotela Westin.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO daje zaslužnicima za životno djelo, ove godine su primili Vjekoslav Šafranić (borilački sportovi) i Branko Omazić (sport osoba s invaliditetom) iz Zagreba te Danko Jerković (vaterpolo) i Ante Tanfara (karate i košarka) iz Šibenika. Rukometni klub Rudar iz Ruda pokraj Samobora jedini je sportski kolektiv čijim je predstavnicima uručeno ovo priznanje. Ovogodišnja dobitnica Trofeja MOO-a „Olimpizam na djelu“ je članica Vijeća i dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden. Za njezinu ustrajnost i upornost u borbi za ravnopravan status žena u sportu, prethodno su saznali i dužnosnici iz Europskih olimpijskih odbora pa su je također nagradili za rad na poboljšanju statusa žena u sportu, piše hoo.hr.

NOGOMET OSTALI SPORTOVI VODENI SPORTOVI