HPO dobio generalnog sponzora: Ovo nam je dodatni vjetar u leđa

Ivana Plemenčić, Pevec HPO

Daruvar je bio domaćin Skupštine Hrvatskog paraolimpijskog odbora. U protekloj godini osvojeno je 318 medalja, a realizirano je 412 programa, dok se u ovoj, predparaolimpijskoj 2019. godini planira realizirati njih 988.

“Naši planovi nisu u cijelosti ostvareni u 2018. godini, jer nam SDUŠ nije u cijelosti odobrio izvršenje našeg Plana za 2018. koji smo usvojili na Skupštini u Zagrebu prošle godine. No, svi usvojeni programi nastavili su se realizirati i u ovoj godini te je nastavljen niz odličnih rezultata i uspjeha na međunarodnim vrhunskim natjecanjima. Ocjenjujem da je protekla godine rezultatski bila vrlo uspješna. Naši su se reprezentativci pobrinuli da gotovo ni jedan dan 2018. godine ne prođe bez medalje”, istaknuo je Kovačić.

Skupštinari su postavili pitanje jednakopravnosti dobivanja trajne naknade za sportsku izvrsnost osvajanjem medalja na svjetskim prvenstvima u paraolimpijskim sportovima imajući u vidu da na ova prava imaju sportaši bez invaliditeta koji su osvajali svjetske kolajne u olimpijskim sportovima zaključujući da je riječ o evidentnoj neravnopravnosti i ne poštivanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, a koju je ratificirao Hrvatski Sabor.

U redovito članstvo HPO-a primljen je Hrvatski savez osoba s invaliditetom obaranja ruku, tako da je članstvo povećano na 15 nacionalnih saveza, 11 županijskih te deset gradskih saveza.

U svečanom djelu dodijeljeno je priznanje Zagrebačkom športskom savezu za osobe s invaliditetom, čije su članice čak u osam ekipnih Državnih prvenstava osvajali prva mjesta.

Nagrađeni su i sportaši koji su nastupili na Sportsko rekreativnim igrama održane u studenom u Poreču. Priznanje su primili Diana Žic i Vlado Halar te Športski savez osoba s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Posebna priznanja primili su sportaši, treneri, te članovi delegacije koja nas je predstavljala na 12. zimskim paraolimpijskim igrama u Pyeongchangu.

Pevec generalni sponzor HPO-a

Potpisan je ugovor o generalnom sponzorstvu tvrtke Pevec d.d. s Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO) u vrijednosti od 1.125.000,00 kuna na iduće tri godine te je ovaj trgovački lanac tako postao prva hrvatska tvrtka koja se odlučila na nacionalno sponzorstvo paraolimpijskog odbora.

“Nevjerojatna je snaga volje i motivacija koja krasi sportaše s invaliditetom koji, unatoč svim izazovima, pronalaze put do uspjeha te pomiču ljudske i sportske granice. Uloga i utjecaj naših paraolimpijaca nadilazi sportska borilišta, njihovi uspjesi su svjetlo vodilja i primjer za razvijanje samopouzdanja i jačanje inkluzije osoba s invaliditetom. Njihova je vrijednost tu nemjerljiva. Stoga sam izuzetno ponosan što, u ime tvrtke Pevec, danas mogu potpisati ugovor o generalnom sponzorstvu te tako dati nužnu potporu našim sportašima za postizanje uspjeha na ponos svih nas i naše domovine Hrvatske. Uspjeha koji će, siguran sam, odjeknuti daleko i omogućiti još veće uključivanje osoba s invaliditetom u sportske i uopće društvene aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu,“ izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Jurica Lovrinčević, predsjednik uprave Pevec d.d te dodao kako je jedan od glavnih ciljeva suradnje nastup hrvatskih sportaša na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Zadovoljstvo suradnjom koja će itekako olakšati pripreme i treninge hrvatskih sportaša iskazao je i predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

“Izuzetno smo sretni što je našu paraolimpijsku obitelj obogatila suradnja s tvrtkom Pevec s kojom dijelimo brojne vrijednosti, kao i želju za poticanjem društvenih promjena i inkluzije. Vjerujem kako ćemo kroz ovo partnerstvo poboljšati percepciju javnosti o sportu osoba s invaliditetom. Raduje me što je Pevec prepoznao našu snagu i s nama hrabro zakoračio u stvaranje bolje budućnosti“, izjavio je Kovačić.

Potpisivanju ovog vrijednog sponzorskog ugovora, uz brojne članove HPO-a, prisustvovali su i proslavljeni atletičar Branimir Budetić, osvajač dviju medalja s Igara u Pekingu i Londonu te snowborder Bruno Bošnjak, osvajača prve hrvatske medalje na Zimskim paraolimpijske igrama u Pyeongchangu.

“Kao sportaš, znam da uspjeh ne dolazi preko noći, već da je on rezultat velikog truda i napora. Dolazak novog partnera poput tvrtke Pevec, dodatno je priznanje naših dosadašnjih sportskih rezultata i uvažavanje paraolimpijaca kao istinskih, vrhunskih sportaša. To nam daje dodatni vjetar u leđa za predstojeća natjecanja i Paraolimpijske igre u Tokiju“, kazao je Budetić.

Bošnjak je naglasio kako želi ushit i entuzijazam s osvajanja paraolimpijske medalje prenijeti na kolege sportaše i da će se na narednim Igrama, uz pomoć Pevecovog sponzorstva, još jedanput pokazati kako je Hrvatska jaka sportska nacija.

Direktorica sektora marketinga i korporativnih komunikacija Pevec d.d. Ivana Plemenčić istaknula je kako u Hrvatskoj svaka osma osoba ima neki oblik invaliditeta, što je preko pola milijuna ljudi.

“Samo dva posto osoba s invaliditetom bavi se sportom. Sport mijenja živote. Najveći izazovi grade najveće sportaše, a izazovi s kojima se paraolimpijci susreću već su u startu bar stepenicu viši. Tvrtka Pevec d.d. podržava projekte koje mijenjaju društvo na bolje i pomažu svim članovima zajednice u kojoj se nalazimo u ostvarenju njihovog punog potencijala. Upravo zato smo, kao generalni sponzor, odlučili podržati HPO u njihovom radu“, zaključila je Plemenčić.

 

PARAOLIMPIJCI