HPO: Hrvatski športski savez slijepih

Hrvatski savez slijepih

Hrvatski športski savez slijepih (HŠSS) osnovan je 1997. godine. U svom članstvu HŠSS ima ukupno 24 članice, sportskih udruga/klubova za slijepe i slabovidne koji se nalaze u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici, Koprivnici, Čakovcu, Varaždinu, Krapini, Sisku, Bjelovaru, Rijeci, Puli i Zadru.

Posebnosti bavljenjem sportom slijepih i slabovidnih osoba u razgovoru za službenu stranicu hrvatskog paraolimpijskog odbora ispričala je glavna tajnica HŠSS-a i hrvatska reprezentativka u kuglanju Ruža Markešić, koja u Savezu administrativne poslove radi od 2007. godine.

U kojim sportovima se vaši članovi natječu i koje su glavne karakteristike vašeg sporta?

Članice HŠSS natječu se u više sportova koji su prilagođeni za osobe s oštećenjem vida. Riječ je o sportovima s dugom tradicijom igranja u svijetu, ali i Hrvatskoj: goalball, kuglanje, šah, pikado i judo. Najviše naših članova bavi se kuglanjem i pikadom. Organiziramo državno prvenstvo za sve navedene sportove. Osim ovih sportova osobe s oštećenjem vida se bave i drugim sportovima koji nisu u nadležnosti HŠSS kao što je atletika, plivanje, skijanje itd..

Po čemu se razlikujete od drugih Saveza i zašto biste preporučili osobama s invaliditetom da se počnu baviti sportovima u okrilju vašeg saveza?

Za razliku od drugih klubova koji su osnovani po vrsti sporta za osobe s invaliditetom sve naše članice osnovane su za sport slijepih, stoga oni mogu svojim programima potencijalnim članovima pružiti više opcija i izbora za sportove i discipline ili im ponuditi samo rekreaciju. Također naše članice su i dvije sportske udruge koje se bave organiziranjem planinarenja kao rekracije za naše članice i vrlo su aktivne (Pula i Zagreb).

Koji su najveći sportski uspjesi vašeg Saveza u Hrvatskoj povijesti?

U posljednje vrijeme (10 -15 g) najbolje rezultate postižu članovi kuglačke reprezentacije. Ukoliko bismo išli dalje u prošlost vrlo uspješne rezultate (medalje s Paraolimpijskih igara) imali smo u gollbalu, dok smo također bili uspješni i šahu.

Kako izgleda svakodnevica u Savezu? Koji su vam najveći izazovi?

Svakodnevica je uobičajena. Kontakti s članicama,trenerima, izbornicima, voditeljima, sportskim savezima i organizatorima državnih natjecanja, priprema nastupa reprezentacija na međunarodnim natjecanjima. Najveći izazov nam je svakako privući što veći broj mladih osoba u sustav natjecanja i treniranja.

Koja su natjecanja u narednoj godini koja biste posebno istaknuli – ona međunarodna, ali i ona u organizaciji HŠSS-a?

U 2017. očekuju na nastupi na Europskom prvenstvu u goalballu, kuglanju i judu, dok naši šahisti upravo nastupaju na 15. IBCA Šahovskoj olimpijadi. U organizaciji HŠSS održat će se Državno prvenstvo (liga i jednodnevna natjecanja) u kuglanju, šahu, pikadu i goalballu.

Kakva je budućnost vašeg sporta u Hrvatskoj? Naša reprezentacija je u Riju prvi put predstavljena u Judu – očekujete li kako bi se to moglo uskoro dogoditi i u goalballu?

Vjerujemo da je budućnost vrlo optimistična. Jako smo ponosi na rezultate postignute u judu u posljednje vrijeme. Smatramo kako će mlada judašica Lucija Brešković imati vrlo uspješne rezultate na budućim natjecanjima.

Nažalost u skoroj budućnosti takve dobre rezultate, u vidu plasmana na Paraolimpijske igre, ne možemo očekivati od goalballa, poručila je Markešić za hpo.hr.

PARAOLIMPIJCI