HPO: Mikela Ristoski i Zoran Talić proglašeni najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom!

Paraolimpijci, Atletski klub Medulin

Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru Mikela Ristoski i osvajač srebra u skoku u dalj na PI u Rio de Janeiru Zoran Talić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2016. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

Ristoski je nagradu za najbolju sportašicu u izboru HPO-a osvojila treći put nakon što je bila najbolja 2012. i 2015. godine, dok je Talić drugi put proglašen najboljim nakon što je slavio i 2014. godine.

Osvajačice prve ekipne medalje za Hrvatsku, srebra na PI u Riju, stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić najuspješnija su ekipa u protekloj godini i to šesti put, dok je priznanje za najboljeg stručnog djelatnika dobila glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin.

Priznanja za najbolje mlade sportaše dobili su skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.

Nagradu za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima dobio je sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši.

Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru su hrvatski sportaši osvojili pet medalja. Osim zlata Mikele Ristoski i Sandre Paović, te srebra Zorana Talića, medalje su osvojili i stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su bile druge u ekipnom natjecanju, te Velimir Šandor koji je u bacanju diska osvojio broncu.

Hrvatski plivački savez je dobio priznanje za razvoj plivanja osoba s invaliditetom, a priznanje za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su Lada Jug iz Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom, Mario Muškardin iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, te Hinko Cajzler iz Sportske udruge slijepih Svjetlost.

Priznanje za promidžbu sporta osoba s invaliditetom dobili su redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu na katedri za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Tonko Vlak, a posebno priznanje za 60. godina uspješnog rada i djelovanja dobio je šahovski klub slijepih Polet.

HPO je dodijelio i priznanje za pomoć u organizaciji IBSA EP-a u kuglanju za slijepe i slabovidne dobili su ga grad Koprivnica, te Koprivničko-križevačka županija, prenosi hpo.hr. (Foto: Atletski klub Medulin)

PARAOLIMPIJCI