Hrvatska domaćin završnice Zlatne europske lige i FIVB Challenger turnira odbojkašica

Odbojkašice

Nakon sjajne organizacije Europskog prvenstva, sjajne vijesti stižu za hrvatsku odbojku iz Luksemburga, sjedišta europske odbojkaške federacije CEV. Na sastanku s predstavnicima brojnih nacionalnih saveza postavljeni su temelji za dugo očekivano izdanje CEV Europske lige 2022. u kojem je Hrvatska ugrađena u same temelje.

Naime, od iduće godine i muška i ženska reprezentacija Hrvatske nastupat će u elitnoj Zlatnoj skupini. Dok su naše djevojke već nekoliko sezona u Zlatnoj skupini, odbojkašima se sada ukazala prilika uskočiti u taj najelitniji rang europske odbojke. Nakon što su pokazali dobre igre ovo ljeto u Srebrnoj skupini te nakon što je Makedonija, koja je izborila pravo igranja u Zlatnoj skupini, odustala od nastupa među elitom, izbor je pao baš na Hrvatsku. I ne samo to, već je muška odbojkaška reprezentacija Hrvatske ujedno i domaćin završnog Final Four turnira koji se igra 18. i 19. lipnja 2022.

„Ovo je prilika kakva se ne ukazuje svaki dan. Logično je da smo je objeručke prihvatili. Ulazak u Zlatnu skupinu Europske lige za našu mušku odbojku strahovito mnogo znači. Na ovaj nam način otvara i put ka ulasku u Top 12 europskih reprezentacija čemu težimo. Jer, po novom sustavu bodovanja možemo samo napredovati, a sastav reprezentacije koju trenutno imamo zalog je da možemo ostvariti odlične rezultate!” – otkriva stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić, koji je zajedno s direktoricom Valentinom Bifflin nazočio sastanku u Luksemburgu, te dodaje: „Iduće godine odbojkaše očekuje Zlatna liga, gdje igramo u skupini B zajedno s Ukrajinom, Bjelorusijom i Španjolskom te kvalifikacije za EP. Obzirom da smo domaćini Final Foura automatski smo i izborili plasman na završnicu, a ulaskom u samo finale otvara nam se i mogućnost igranja Challenger turnira, što su ujedno i kvalifikacije za prestižnu Ligu nacija. Doista našoj sreći nema kraja nakon ovog sastanka u Luksemburgu, ovo su baš sjajne vijesti za našu mušku odbojku.”

Kod odbojkašica pak, Final Four će se igrati u Ukrajini, a s Hrvatskom u skupini B još su reprezentacije Češke, Slovačke i Bjelorusije. Hrvatska je domaćin FIVB Challenger turnira odbojkašica u srpnju, izlučnog natjecanja za Ligu nacija. Uz to, ženska i muška odbojkaška reprezentacija u najjačem sastavu sudjelovat će krajem lipnja i na Mediteranskim igrama u Alžiru.

„Sve to je plod našeg dugogodišnjeg ulaganja u hrvatsku odbojku i partnerskog odnosa s Europskom federacijom CEV. Mi smo se već do sada nebrojeno puta pokazali kao dobri organizatori i još bolji domaćini mnogim natjecanjima pod ingerencijom CEV-a, tako da smo tu stekli rejting i više se ne moramo dokazivati. Posljednje je bila organizacija jedne od skupina Europskog prvenstva, što je ponovno bilo profesionalno napravljeno. Ulazak odbojkaša u Zlatnu skupinu Europske lige bila je naša želja, da se na neki način izjednače s odbojkašicama. Sada nam je to uspjelo. Mislimo da imamo respekta vrijedne obje reprezentacije koje mogu polučiti sjajne rezultate. Ovo će ljeto biti prilike za to, jer osim Zlatne skupine Europske lige, odmah nakon toga slijede Mediteranske igre gdje smo našem HOO-u obećali nastupiti u najjačem sastavu, pa ženski Challenger te kvalifikacije za EP. Dakle, ponovno ćemo imati jedno dugo, toplo, radno ljeto, čega se ne bojimo već se s veseljem radujemo.” – zaključuje predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković.

OSTALI SPORTOVI