Hrvatska ide u Budimpeštu!

Hrvatska HRS Jozo Čabraja

Nakon visoke pobjede nad Ukrajinom 38:25, Hrvatska je još nepuna dva sata morala čekati na potvrdu svoga prolaska u drugi krug Europskog prvenstva 2022. godine. Za to joj je trebala pobjeda ili remi Francuza protiv Srbije.

Aktualni olimpijski pobjednici su demonstrirali svoju snagu te su bez ikakvih problema deklasirali naše istočne susjede.

Kao što je poznato u drugom krugu, ili tzv. Glavnoj skupini 1, Hrvatska će uz Francusku koja prenosi dva boda, biti s dvije najbolje ekipe iz skupina A i B. Za sada znamo da su to iz skupine A Danska koja donosi dva boda i Crna Gora koja je šokirala Sloveniju u 3. kolu i poslala je doma nakon pobjede 33:32. Upravo će Crnogorci biti naši prvi suparnici u Budimpešta Domu, dvorani od 22 000 mjesta 20. siječnja. Nakon toga, 22. siječnja slijedi utakmica protiv svjetskih prvaka Danaca. Dva dana kasnije na redu je susret s pobjednikom skupine B. Rasplet u toj skupini dobit ćemo u utorak.

Uz Budimpeštu drugi domaćin tzv. Glavne skupine je Bratislava. Tamo su za sada s dva boda kao pobjednici skupina prošli Španjolska (branitelj naslova), Rusija kao veliko iznenađenje te Švedska i Norveška bez bodova. Iz skupine D prošle su Njemačka i Poljska, ali se ne zna tko će doći s dva boda. To će se odlučiti 18. siječnja u međusobnom susretu.

Horvatovi izabranici su deklasirali Ukrajinu s 38:25.

Neposredno uoči susreta s Ukrajinom, COVID-19 uzeo je još dvojicu igrača izborniku Hrvoju Horvatu. PCR test pokazao je da su pozitivni David Mandić, koji je upravo odradio utakmicu kazne zbog isključenje u susretu s Francuskom, te Željko Musa koji se ekipi priključio prije tri dana i odigrao susret sa Srbijom.

Prvi put nakon pune četiri godine posta, za reprezentaciju je zaigrao i Jakov Gojun.

Početni sastav za posljednji susret u skupini C u Szegedu stoga je bio sljedeći. Ivan Pešić na vratima, Marin Jelinić i Ivan Čupić na krilima, Marino Marić na crti te na vanjskim pozicijama Tin Lučin, Luka Cindrić i Ivan Martinović.

Čak deset naših igrača upisalo se među strijelce. Najviše pogodaka dali su Marin Šipić i Ivan Martinović po sedam. Šest iz šest pokušaja postigao je Marin Jelinić.

HRVATSKA: I. Pešić 1/9, M. Šunjić 7/23, M. Marić 2/4, A. Gadža 3/3, J. Gojun -/-, Š. Ivić 1/3, I. Čupić 1/1, L. Cindrić 0/2, N. Grahovac 2/2, T. Lučin 5/6, V. Ravnić -/-, I. Martinović 7/10, M. Šipić 7/8, F. Glavaš 4/4, M. Jelinić 6/6, izbornik: Hrvoje Horvat

(Foto: Jozo Čabraja / kolektiff)

RUKOMET