Hrvatska ispala odmah u prvom kolu: Cjelokupni nastup u Budimpešti ćemo zaboraviti!

Barbara Matić

Nastupom mješovite reprezentacije završio je nastup Hrvatske na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti. U prvom kolu došli smo do 3-3, ali zbog većeg broja bodova prošla je Gruzija.

Na prvom mješovitom natjecanju na velikim seniorskim judo prvenstvima, Hrvatska je bila jedna od 21 prijavljene reprezentacije. Judoke su se borile u po tri muške (do 73 kg, do 90 kg i preko 90 kg) te tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg). U slučaju izjednačenog rezultata nakon šest borbi odlučuje broj ippona i wazarija, a upravo je to presudilo Hrvatskoj protiv Gruzije.

Ženske kategorije su odmah nakon ždrijeba ocijenjene kao naša prednost, što se i pokazalo na tatamiju. Tihea Topolovec (do 57 kg) zahvatom je slavila i Hrvatska je povela 1-0. Dominik Sumpor (do 73 kg) odlično je ušao u borbu. Kvalitetnim gardom natjerao protivnika na dvije kazne i činilo se kako Hrvatska ide prema (nedostižnoj) prednosti od 2-0. Međutim, onda je Sumpor promijenio ritam, Gruzijac je iskoristio priliku i 20-tak sekundi prije kraja slavio ipponom.

Barbara Matić (do 70 kg) je protiv Stam, koja je 2014. prešla iz Nizozemske, uspjela povesti wazarijem, ali je izostalo slavlje ipponom i tu je Gruzija napravila bodovnu prednost jer pobjeda ipponom vrijedi 10, a svaki wazari vrijedi 1 bod u ukupnom zbroju.

Dominik Družeta (do 90 kg) nije uspio iznenaditi Gruzijca, a Ivana Šutalo (preko 70 kg) je natjerala protivnicu na tri kazne te slavlje ipponom. Tako se u finalnu borbu ušlo s 3-2 za Hrvatsku i 21-20 u bodovima. Na tatami su izašli Marko Kumrić (preko 90 kg) i Okruašvili, a Hrvatskoj je za potpuno izjednačenje trebao minimalan poraz jednim wazarijem. Nažalost, Okruašvili je iskoristio puno veću kilažu i uhvatio Kumrića u zahvat te slavio ipponom za ukupno slavlje Gruzijaca.

“S obzirom da je ovo bilo prvo mješovito natjecanje te da nam muške kategorije ne odgovaraju našim najboljim judašima, bilo je OK. Međutim, cjelokupni nastup u Budimpešti ćemo htjeti zaboraviti jer, kako za mene, tako i ostale, nismo napravili rezultat. Odradili smo odlične pripreme, ali na ovom Svjetskom prvenstvu nije išlo. Sad slijedi odmor, fakultetske obveze i onda pripreme za novu sezonu,” sumirala je nakon nastupa Barbara Matić.

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: ,