Hrvatska na pripremama u SAD-u prije finala Svjetske lige i Svjetskog prvenstva: Sve ćemo napraviti za novo postolje!

Tucak, HVS

Hrvatska vaterpolska reprezentacija okupila se u Zagrebu prije puta u SAD na pripreme prije završnice FINA Svjetske lige, koja će se od 20. lipnja održati u Ruzi, 100 kilometara od Moskve.

Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 14. srpnja u velebnoj Dunav Areni u Budimpešti, gdje je ove godine održana završnica LEN Lige prvaka.

“Posljednjih pet Svjetskih prvenstava Hrvatska je osvajala medalje, što još nikome nije pošlo za rukom. Iznimno smo ponosni na taj uspjeh koji nam je ujedno i veliki motiv da ova godina bude šesta uzastopna godina da Hrvatska na Svjetskim prvenstvima stoji na postolju. Zahvaljujem svim našim sponzorima koji nas prate na tom putu. Ono najvažnije se događa u bazenu, međutim bez njihove potpore bi svi ovi uspjesi bili nemogući. Naravno, uz seniorsku reprezentaciju, tu su i ostale selekcije, pa tako muška juniorska U20 reprezentacija ima nastup na Svjetskom prvenstvu u kolovozu, potom mušku juniorsku U17 reprezentaciju očekuje Europsko prvenstvo u rujnu. Ono što nas iznimno veseli jest da smo dobili pozivnicu za nastup ženske U20 juniorske reprezentacije za nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u rujnu. Definitivna odluka o nastupu bit će donijeta sutra. Očekuje nas bogato ljeto, a ono što je trenutno u fokusu seniorske reprezentacije je finale FINA Svjetske lige,” rekao je Perica Bukić, izvršni direktor HVS-a.

HVS je dobio i novog sponzora..

“Prepoznali smo vaterpolo kao jedan od najkvalitetnijih momčadskih sportova u Hrvatskoj, pa i u regiji. Iz toga razloga odlučili smo povezati dva naša brenda, Nova rent-a-car i Hrvatski vaterpolski savez. Sretni smo što smo postali dio vaterpolo obitelji. Ovim potpisivanjem Ugovora nastojat ćemo se približiti i klubovima, igračima, trenerima, svima da kroz povoljnosti i veću uslugu dobiju priliku da si olakšaju poslovanje,” rekao je Rino Pavlov, direktor prodaje i marketinga Nova rent-a-cara.

Izbornik Tucak od američkih priprema očekuje jasniju sliku koju će dobiti pred odlazak na finale Svjetske lige.

“Očekujem maksimalni fokus i koncentraciju igrača, počinjemo pripreme za dva glavna natjecanja u ovoj godini – finale Svjetske lige i naravno Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. U ovom trenutku s nama su 18 igrača koje je stožer odabrao za glavni dio priprema, koji putuju u Ameriku. Od njih će tek 13, sukladno pravilima Fine, sudjelovati na završnom turniru Svjetske lige. Koja trinaestorica odlaze u Ruzu odredit ćemo dva, tri dana prije samog polaska. To će nam natjecanje dati točnu sliku posljednjih priprema pred Svjetsko prvenstvo u Budimpešti,” rekao je izbornik Tucak.

Popis hrvatskih vaterpolskih reprezentativaca za pripreme u SAD-u: Antonio Petković, Luka Lončar, Maro Joković, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Anđelo Šetka, Marko Bijač, Ivan Krapić, Ante Vukičević, Marko Macan, Ivan Marcelić, Ivan Buljubašić, Loren Fatović, Javier Garcia Gadea, Kristijan Milaković, Luka Lozina, Andrija Bašić, Franko Lazić.

U stručnom stožeru su uz izbornika Tucka, pomoćni treneri Mile Smodlaka, pero Kuterovac, Igor Pezelj, fizioterapeut Damir Luketić, liječnik Boris Labar i Ratko Rudić, kao član Stručnog savjeta HVS-a.

Hrvatska protiv SAD-a igra u petak 9. lipnja (Riverside, CA, 6:00 PM), nedjelju 11. lipnja (Stanford, CA, 3:30 PM), utorak 13. lipnja (Thousand Oaks, CA, 7:00 PM) i srijedu 14. lipnja (Long Beach, CA, 7:00 PM)

“Naš odlazak u Ameriku došao je na poziv Američkog vaterpolskog saveza i njihovog izbornika te njihovog interesa da jedna od najboljih vaterpolskih reprezentacija na svijetu bude njihov gost, posebno zbog želje jednog od najboljih američkih i svjetskih vaterpolista svih vremena, a svojevremeno i bivšeg igrača VK Juga, Anthonyja Azeveda koji se oprašta od svoje karijere. Svoju posljednju utakmicu odigrat će upravo na utakmici u Stanfordu, na sveučilištu gdje je igrao,” rekao je izbornik.

Nakon američkih priprema reprezentacija se vraća u Hrvatsku gdje će se dalje od 16. do 19. lipnja pripremati u Zagrebu te nakon toga putovati u Ruzu pored Moskve na završnicu Svjetske lige.

“Sve što mogu poželjeti jest da cijela reprezentacija ove pripreme odradi bez ozljeda. Svi smo se okupili maksimalno motivirani i željni uspjeha te vjerujem da uz malo sreće možemo ponoviti rezultate koje je vaterpolska reprezentacija do sada ostvarivala,” rekao je Marko Bijač, vratar reprezentacije.

Ivan Buljubašić je dodao: “Svjesni smo očekivanja hrvatske sportske javnosti te ćemo učiniti sve u našoj moći da se i na ovom Svjetskom prvenstvu popnemo na postolje!”

VATERPOLO VODENI SPORTOVI