Hrvatske plivače s invaliditetom priprema trener zlatnih vaterpolista Pero Kuterovac!

Hrvatska, vaterpolo, Kuterovac

Ostalo je manje od dva mjeseca do Svjetskog prvenstvu u plivanju za osobe s invaliditetom koje će se od 30. rujna do 7. listopada održati u meksičkom glavnom gradu Mexico Cityju.

Naše plivače tamo očekuju specifični uvjeti s kojima se do sada nisu susretali, budući da se natjecanja održavaju na više od dvije tisuće metara nadmorske visine. Upravo zato će naši reprezentativci, u pratnji trenera Mirka Samardžića, otputovati u Meksiko dva tjedna ranije kako bi se na vrijeme aklimatizirali.

Pripreme za natjecanje i dalje teku prema planu, a jedina loša vijest je ozljeda leđa Dine Sinovčića koji će nažalost morati propustiti natjecanje. Međutim, druge dvije naše uzdanice, Kristijan Vincetić i Ante Rađa, i dalje marljivo rade i treniraju te će spremni dočekati početak Svjetskog prvenstva.

Kristijana očekuju nastupi u njegovim klasičnim disciplinama 400 metara slobodno, 100 m slobodno te 100 m leptir, dok će Ante nastupati u 100 m leđno i 50 m slobodno.

Vincetić je za hpo.hr rekao kako se u trenutnoj fazi priprema osjeća super te da jedva čeka početak Svjetskog prvenstva. Naglasio je kako je konkurencija izuzetno jaka te istaknuo kako još nikada do sada nije trenirao, a kamoli se natjecao na nadmorskoj visini od 2 200 metara. Upravo zbog toga, najvažnije mu je da ispliva svoje rezultate i cjelokupno natjecanje odradi najbolje što može.

Vincetić i Rađa su kraće ljetne pripreme odradili zajedno u Splitu, a obojica se za nastup na Svjetskom prvenstvu pripremaju unutar svojih matičnih klubova – Vincetić kao član PK Dubrava – Zagreb, a Ante Rađa kao član PK Cipal- Split. Obojica su dobrog zdravstvenog stanja., istaknula je predsjednica Sršen te dodala kako su na završnom natjecanju Svjetskog kupa koje je održano u srpnju u Berlinu obojica plivača pokazali dobre rezultate i dobro stanje pripremljenosti. Reprezentacija zbog aklimatizacije na nove uvjete u pratnji trenera Mirka Samardžića u Meksiko putuje dva tjedna prije prvenstva, a od 27. rujna plivačima će se priključiti i izbornik reprezentacije trener Slobodan Glavčić.

Ana Sršen  predsjednicom Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom (HPSOI) komentirala je pripreme: “Osim Svjetskog prvenstva, čeka nas još jedno veliko natjecanje u ovoj godini, a to su Europske igre mladih koje će se održati u listopadu u Italiji. Na Igrama će nastupiti devet naših plivača I plivačica: Paula Novina, Ana Majsec, Martina Crkvenac, Tomislav Prša, Luka Plemenčić, Matej Petrlić, David Štrbac, Dario Burić i Jan Krainović (svi iz PK Natator Zagreb). Mi smo prije dvije godine u Varaždinu bili domaćini EIM kada je naša mlada reprezentacija osvojila drugo mjesto u ukupnom poretku. Nadamo se visokom plasmanu i ovaj put te želimo da naši plivači otplivaju osobne rekorde na ovom natjecanju.”

Kao važnu novost u ovoj godini predsjednica Sršen je istaknula i suradnju s profesorom Perom Kuterovcem, vrhunskim trenerom i višestrukim osvajačem olimpijskih medalja koji je već šest godina u paraolimpijskom sportu. Profesor Kuterovac je od početka ove godine počeo raditi s mladim plivačima unutar saveza.

“Uz skrb o vrhunskom sportu, Savez radi I na povećavanju baze sportaša kroz projekt Treneri velikog srca čiji cilj je naučiti plivati što više djece s teškoćama u razvoju I dodatno osposobiti kadar za rad u poduci plivanja po Halliwick konceptu. Godišnje je u program uključeno više od 200 djece iz Hrvatske. Broj registriranih plivača u Savezu se povećao u odnosu na kraj prošle godine. Također, u veljači smo imali Otvoreno PH u Splitu na kojem nastupa više od 100 plivača iz Hrvatske i svijeta. U zadnjih nekoliko godina na ovom natjecanju su nastupili neki od najboljih svjetskih sportaša. Uz državno prvenstvo organizatori smo i tri regionalna prvenstva, u Zadru, Rijeci i Zagrebu.”

Ove godine održava se i jubilarni deseti Plivački kamp HPSOI-a koji će se održati na novim bazenima u Vukovaru krajem kolovoza: “Ovaj PK predstavlja bazu za razvoj mladih sportaša, edukaciju trenera mladih sportaša I poticanje razvoja paraolimpijskog sporta na lokalnoj razini , u ovom slučaju u Vukovaru. Naša mlada reprezentacija koja će nastupiti na EIM će u kolovozu imati pripreme također u Vukovaru,” naglasila je Ana Sršen.

PARAOLIMPIJCI