Hrvatske vaterpolistice ispisale povijest plsamanom u četvrtfinale, nastavlja se red sporta i zabave u Spaladium Areni!

Barakudice, LEN

U divnom ambijentu s dominacijom crveno – bijelih kockica i kapica na tribinama popunjene Spaladium Arene, svečano je otvoreno 35. Europsko vaterpolsko prvenstvo. Poseban ugođaj

čarobnoj vaterpolskoj kulisi dali su taktovi najboljih dalmatinskih izvođača, uvaženi gosti te navijačice i navijači koji su još jednom opravdali epitet Splita kao najsportskijeg grada na svitu.

Među uzvanicima na ceremoniji svečanog otvaranja bili su Andrej Plenković – predsjednik Vlade RH, Ivica Puljak – gradonačelnik grada Splita, Blaženko Boban – župan Splitsko – dalmatinske županije, Josip Varvodić – prvi dopredsjednik LEN – a te Mladen Drnasin – predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Svi oni koji su bili djelić vaterpolskog spektakla u Spaladium Areni uveličali su prvu utakmicu Barakuda te cijelo natjecanje koje traje do 10. rujna 2022. godine.

Raspored utakmica Barakudica i Barakuda te sve informacije o Europskom prvenstvu pratite ovdje.  Rezultati utakmica su ovdje, a put do ulaznica pronađite ovdje.

Prijenos svih utakmica Barakuda i Barakudica pratite na HRT 2, dok je cijelo Europsko prvenstvo u programu LEN TV – a.

“Ovo je naše natjecanje. Prvo, bez pomoći države to bi jednostavno bilo nemoguće. Nama je apsolutno pomogla Vlada Republike Hrvatske, ali i sam osobno Predsjednik Vlade. Ne samo financijski, nego i osobno se založio da ovo prvenstvo dođe u Hrvatsku, u Split, da ga mi organiziramo i da budemo domaćini. Jasno, i svi drugi dionici, Županija Splitsko-dalmatinska, Grad Split, svi naši sponzori su pripomogli, dali su svoj dio. Opet ponavljam, bez pomoći iz Vlade Republike Hrvatske ništa od toga.

Ponosni smo i sretni svi mi u Savezu uz jednu vojsku volontera i drugih profesionalaca koji smo sudjelovali u organizaciji. Split je grad sporta, Splićanke i Splićani izvanredno razumiju vaterpolo i to je pun pogodak. Spojili smo ovo natjecanje i s Kampom HVS – a, seminarom trenera, zabavnim događanjima i koncertima u Jana Vodenom gradu unutar Spaladium Arene, već smo predstavili i dvije izložbe, a sve ono što nam još slijedi ćemo sada ostaviti kao iznenađenje“, istaknuo je Mladen Drnasin, predsjednik HVS – a.

Nakojn sigurne i očekivane velike pobjede nad Maltom Barkude u srijedu igraju protiv Francuske, a utakmicu je najavio hrvatski izbornik Ivica Tucak. “Puno je faktora koji utječu na izvedbu jedne ekipe koji utječu na uspjeh ili neuspjeh jedne ekipe. Sve velike utakmice na velikim turnirima uglavnom pobjeđuje obrana. Ukoliko budemo skoncentrirani i mirni u obrani, onda vjerujem da imamo puno veće šanse nego Francuzi. Sjajno je vidjeti s ruba plivališta tu spektakularnu Arenu, ovo je nešto što je zaista predivno i vjerujem da će svi uživati u izvedbama hrvatske reprezentacije te da će sve ići u smjeru u kojem priželjkujemo“.

S uvjerljivom i glatkom pobjedom protiv Rumunjske 15:6 (4:1, 4:1, 5:3, 2:1) u 3. kolu skupine A Europskog prvenstva, hrvatske vaterpolistice su osigurale četvrtfinale, odnosno ulazak u krug osam najboljih sastava Europe, što je najveći uspjeh hrvatskog ženskog vaterpola u povijesti.

“Mi jesmo svoj posao odradili, ali tu ne mislimo stati. Bit će tu još utakmica u borbi za poredak od 5. do 8. mjesta gdje možemo tražiti još neku pobjedu. Sad je prvi zadatak pred nama pripremiti se za Mađarsku koje su nam sljedeće suparnice. Pripremit ćemo se najbolje što možemo, nastojati da e bude baš neka velika razlika i da cure odigraju to bez stresa,” poručio je jasno izbornik Aljoša Kunac.

“Mnoga smo ljeta uložili u ovo, posvetili se treninzima, vaterpolu. Ono protiv Nizozemske u 1. kolu je bilo najlošije zapravo u prvoj četvrtini, iako jasno da su one bolje. Nismo još gotove, nadamo se mi još kojoj pobjedi ovdje zašto ne,” dodala je Matea Skelin, jedna od junakinja povijsnog slavlja, dok je Alexandra Ratković dodala:

“Nakon Njemačke smo bili svjesne da mi to možemo. Znali smo da je Rumunjska slabija od Njemačke, međutim nismo u utakmicu ušle kako smo trebale. Trener je to prepoznao, pozvao time-out, postavio što i kako dalje.”

Iduća utakmica hrvatskih vaterpolistica je  u četvrtak 1. rujna 2022. u 17:30h protiv Mađarske. Prijenos obje utakmice bit će na HRT2 odnosno na LEN TV platformi. Daljnji raspored utakmica pogledajte ovdje.

Uz osam fantastičnih utakmica, središnji događaj petog dana Europskog vaterpolskog prvenstva je utakmica Hrvatske i Francuske večeras u 20.30 sati, dok je glazbena poslastica
u Jana Vodenom gradu koncert Mladena Grdovića u 21.30 sati

Od 19 sati pak, za utakmicu Hrvatske i Francuske, zagrijat će vas DJ Duple.

Nastavlja se nizati red sporta, red zabave u Spaladium Areni što je još jedan dokaz vrijednosti i posebnosti ove sportske manifestacije. Uz događanja u centru zbivanja, od sutra, 1. rujna pa do nedjelje, 4. rujna 2022. godine, održat će se Međunarodna sportsko znanstvena konferencija o vodenim sportovima. Predavanja će biti na Sveučilišnom kampusu u zgradi Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, a okupit će priznate svjetskeznanstvenike iz područja vodenih sportova.

U Spaladium Areni i dalje su izložena djela međunarodnih karikaturista s 27. Međunarodne izložbe karikature “Zagreb 2022“, a u prilagođenom obliku izloženi su i eksponati izložbe “Stoljetni krug od Splita do Splita“. Sve nabrojano, poveznica je vaterpola i kulture te dokaz da je ovo prvenstvo itekako posebno, šareno, veselo, uz umjetničke taktove koji se ne propuštaju. Da biste se uvjerili u stvarnu simfoniju, najbolje da dođete na lice mjesta i zato ako već niste naučili kako, evo odgovora. U sustavu Adriaticketa osigurajte ulaznice i za utakmice i za koncerte u Jana Vodenom gradu istovremeno, jer kupljena ulaznica za utakmice vam otvara vrata Spaladiuma i Jana Vodenog grada toga dana. Jednostavno & brzo doživite vaterpolo!

Jana Vodeni grad 31.08. – 03.09.
31.08. 19:00h DJ Duple
21:30h Mladen Grdović
01.09. 21:00h Magic Wish
02.09. 19:00h DJ Duple
21:30h Giuliano i Diktatori
03.09. 21:00h The Offswing (Helena Gudelj)

 

(Foto: LEN)

 

VATERPOLO VODENI SPORTOVI