Hrvatski košarkaši saznali protivnike na putu do Tokija, Aco Petrović s Brazilcima dolazi u Split

Veljko Mršić, HKS, Marin Sušić

Izvučene su skupine košarkaških kvalifikacijskih turnira za Olimpijske igre.

U Splitu će tako svoje mjesto u Tokiju izboriti Njemačka, Rusija, Meksiko, Tunis i Brazil te domaćin Hrvatska.

Igrat će se ukupno četiri kvalifikacijska turnira (Hrvatska, Kanada, Litva, Srbija), s po dvije grupe, a u svakoj će igrati po tri reprezentacije. Olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu na rasporedu je od 23. do 28. lipnja iduće godine. Najbolje dvije reprezentacije igrat će polufinale (A1-B2 i A2-B1), dok trećeplasirana momčad odlazi kući. Isključivo pobjednici kvalifikacijskih skupina idu na Olimpijske igre u Tokiju.

Hrvatskoj su prvi suparnici Tunis i Brazil, kojeg s klupe vodi Aco Petrović, dok su na drugoj strani ždrijeba Njemačka, Rusija i Meksiko.

“Prije svega, turnir u Splitu moramo shvatiti kao veliku nagradu i veliku priliku za promociju košarke u našoj zemlji, a zatim kao priliku za plasman na Olimpijske igre“, rekao je izbornik Veljko Mršić odmah po izvlačenju te se osvrnuo na reprezentacije koje su nam stigle u skupinu:

“Skupina je teška…”

“Uostalom sve su skupine teške i u svakoj ima odličnih reprezentacija. Možda, to što nas je iz četvrtog bubnja dopala Njemačka je možebitna otegotna okolnost, no što je, tu je. U ovom trenutku pričati o šansama je teško i prerano jer ne znamo u kakvim će sastavima biti druge reprezentacije, a ne možemo biti sigurni ni u sastav naše selekcije. Ono što jest bitno je da budemo momčad. Momčad na koju naši navijači mogu biti ponosni i s kojom će se moći hvaliti. To je osnovni cilj na kojem moramo raditi i sve preko toga će biti jedna velika nagrada.“

Hrvatski košarkaši imat će veliku podršku navijača: “Sigurno je da je ovo izuzetno jak turnir, najjači koji se igra na tlu Hrvatske od EuroBasketa 1989. u Zagrebu i siguran sam da će naša publika to prepoznati, da će dvorana u Splitu biti puna i da ćemo stvarno imati veliku podršku i vjetar u leđa od naše publike.“

(Foto:  HKS, Marin Sušić)

KOŠARKA