Izrada Zakona o sportu na Vijeću HOO-a: Najviše prijepora na temu financiranja

Vijeće HOO Mateša

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše u Zagrebu je održana 11. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu. Nazočilo je 15 članova i članica, uz pridržavanje svih važećih epidemioloških mjera.

Za početak je prihvaćen prijedlog odluke o raspisivanju natječaja za glavnog tajnika HOO-a u mandatnom razdoblju do 2025. godine, imenovano je peteročlano povjerenstvo za njegovu provedbu te potvrđen rok od osam dana za dostavu kandidatura, nakon objave teksta natječaja u dnevnom tisku (2. travnja).

O novostima i mjerama koje će vrijediti na OI u Tokiju nazočne je informirao voditelj HOO-ova Olimpijskog programa Damir Šegota. Istaknuo je da uz sadašnjih 40 kvalificiranih sportaš(ic)a, možemo očekivati najviše 70-ak te da organizator Igara u velikoj mjeri smanjuje broj pratećeg osoblja i gostiju. Napomenuo je i da HOO treba uskoro krenuti s cijepljenjem sportaša jer će neki od njih, poput jedriličara, dugo izbivati izvan Hrvatske.

Dugu i vrlo konstruktivnu raspravu izazvala je prezentacija dopredsjednice HOO-a Sande Čorak o tome dokud se stiglo s izradom novog Zakona o sportu. Najviše prijepora bilo je na temu financiranja, a zaključeno je da HOO treba sublimirati sve prijedloge i dostaviti ih na razmatranje radnoj skupini za njegovu izradu.

Potom je rješavano statusno pitanje Hrvatskog sportsko penjačkog saveza koji je jednoglasnom odlukom od pridruženog postao punopravni član HOO-a u skupini nacionalnih saveza olimpijskih sportova.

U Razvojni program I s nadnevkom 1. travnja uvršteno je četvero skakača i skakačica u vodu: Jurja Beganović, Matej Nevešćanin, Tesa Smolec i Luka Martinović, a također od 1. travnja korisnica Razvojnog programa II/1 (sa 75 posto iznosa programskih sredstava) postala je preponska jahačica Josipa Koletić (konjički sport). Zbog završetka karijere Juraj Melša (skokovi u vodu) izgubio je s 1. ožujka status korisnika Razvojnog programa III.

U Olimpijskom programu HOO-a dvije su novosti – s 31. ožujkom hrvatskoj muškoj rukometnoj reprezentaciji prestaje status potencijalnog olimpijskog kandidata za Tokio, a status evidentnog kandidata za Tokio i službeno je potvrđen hrvaču Boži Starčeviću od 1. travnja, uz pravo retroaktivnog ostvarivanja punog iznosa stipendije i programskih sredstava od 1. siječnja 2021. godine.

Dvije su promjene i u Programu trenera čiji rad sufinancira HOO. Na zahtjev Hrvatskog skijaškog saveza, u kategoriji trener(ic)a za razvoj pojedinog sporta Matildu Šolu zamjenjuje Mirko Kvastek (od 1. ožujka), a temeljem zahtjeva Hrvatskog sportsko penjačkog saveza u istoj kategoriji treneru Luki Trumbiću prestaje korisnički status. Članovi Vijeća u cijelosti su prihvatili prijedloge Ureda za lokalni sport HOO-a te odobrili 16 zahtjeva za četiri programa: Promocija olimpizma na lokalnoj razini, Odaberi sport, Međunarodni olimpijski dan i Hrvatski olimpijski dan.

Jednoglasnom odlukom podržan je prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza za davanje hrvatskog državljanstva ruskom vaterpolistu Konstantinu Harkovu, koji je izrazio želju zaigrati za našu nacionalnu reprezentaciju. Jednako tako reagirali su članovi ‘olimpijske vlade’ i na prijedlog o primitku uglednog neurokirurga, prof. dr. Krešimira Rotima, u članstvo Zdravstvene komisije HOO-a.

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje Hrvatskom atletskom savezu za Europsko bacačko prvenstvo 8. i 9. svibnja u Splitu, kao i pokroviteljstvo nad dječjim natjecanjem „Erste Plava liga – Brže, više, jače“ 2021. Za 21. travnja planirana je sjednica skupštine HOO-a, ali je njezino održavanje zasad upitno.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,