Jarun kup 2017: Detonatori zlatni, Dubravašice srebrne u jakoj međunarodnoj konkurenciji!

Rukomet na pijesku

Na terenima u sklopu ŠRC Jarun odigrao se veliki međunarodni turnir u rukometu na pijesku, Jarun kup 2017. Radi se o najvećem hrvatskom turniru u ovom atraktivnom sportu, u kojem su sudionici iz 11 europskih država (Danska, Švedska, Norveška, Italija, Švicarska, Poljska, Nizozemska, Mađarska, Slovenija, Srbija, Hrvatska) borili za titulu najboljeg. Turnir je već treću godinu dijelom europske serije rukometa na pijesku EBT (European beach handball tour), natjecanja u organizaciji Europske rukometne federacije.

Glavni organizator turnira je, uz Zagrebački rukometni savez, Akademski klub rukometa na pijesku Zagreb, najtrofejniji europski klub u ovom sportu. Kvalitetno natjecanje, izvrsna organizacija, velik broj volontera i pozitivna atmosfera privukli su i velik broj posjetitelja.

U muškoj seniorskoj konkurenciji sudjelovalo je 20 ekipa, gdje su se nakon grupne faze natjecanja, u četvrtfinalnim utakmicama suprotstavile sljedeće ekipe:

Detono Zagreb – KRP Čakovec 2:0 (23:18, 20:18)
HShop – NOR Beach team 2 2:0 (11:8, 21:20)
KRP Dubrava – NOR Beach team 1 2:1 (18:21, 14:12, 6:2)
KRP Sesvete – KRP Nevažni 2:0 (21:18, 20:12)

Nakon četvrtfinalnih utakmica prolazak dalje osigurale su ekipe Detono Zagreba, danski Hshop, KRP Dubrava te KRP Sesvete. Prolazak u polufinale, nakon napetih polufinalnih osigurale su ekipe Detono Zagreba te Hshopa.

Sesvete – Detono Zagreb 2:1 (24:22, 14:18, 0:6)
BHC Dubrava – HShop 1:2 (12:14, 21:18, 4:7)

Finalna utakmica bila je pravi praznik rukometa na pijesku. Danska ekipa, sastavljena mahom od danskih reprezentativaca u rukometu na pijesku, došli su do finala na svom prvom izdanju Jarun kupa. Taktičko nadmudrivanje obiju ekipa i bolja uigranost odlučili su oba seta u korist Zagrepčana te je ostvarena relativno lagana pobjeda od 2:0.

Detono Zagreb – HShop 2:0 (13:8, 23:14)

“Ulaskom u polufinale ostvarili smo svoj cilj i sve preko toga bila je samo premija. U finalu nam je očitana lekcija od strane jedne od ponajboljih ekipa u svijetu, tako da nemamo razloga biti nezadovoljni ishodom polufinala. Turnir se ispostavio pravim pogotkom te će nam prvo sudjelovanje na Jarun kupu ostati u izvrsnom sjećanju. Nadam se da se vidimo i dogodine,” izjavio je Martin Villstrup, danski reprezentativac u rukometu na pijesku.

U najbolju šestorku uvršteni su sljedeći igrači: David Henigman (Detono Zagreb), Martin Villstrup Andersen (HShop), Matej Sošić (Detono Zagreb), Drago Prka (KRP Dubrava), Mario Lacković (KRP Sesvete) te Simon Elsborg (HShop).

U ženskoj konkurenciji snagu je odmjerilo 11 ekipa razvrstanih u dvije grupe. Nakon grupne faze, u polufinale su se plasirale ekipe Szentendrei, Kontesa Nera, Detono Zagreb, te KRP Dubrava.

Szentendrei NKE – WBHC Kontesa NERA 2:0 (20:14, 25:18)
Detono Zagreb – KRP Dubrava 0:2 (16:17, 12:23)

U finalnoj utakmici sastale su se prošlogodišnje pobjednice, mađarska ekipa Szentendrei NKE te ponajbolja hrvatska ekipa KRP Dubrava. U napetoj utakmici Dubravašice su bile bolje rezultatom 14:11, dok su inicijativu u drugom setu u potpunosti preuzele mađarske predstavnice.

BHC Dubrava- Szentendrei NKE 1:2 (14:11, 12:21, 2:6)

U najbolju šestorku uvrštene su: Fanni Fribesz, Fruszina Kretz, Renata Csiki (Szentendrei NKE), Vlatka Šamarinec, Dubravka Bukovina (KRP Dubrava), Tea Milić (Detono Zagreb)

Ovogodišnje izdanje brojilo je preko 60 ekipa (preko 500 natjecatelja) u svim uzrastima.

RUKOMET