Jelena Pehar europska prvakinja, hrvatska reprezentacija u Budimpešti uzela još četiri bronce u borbama

Pehar, karate

Jelena Pehar je u Budimpešti osvojila je naslov europske prvakinje u karateu u konkurenciji mlađih seniorki u kategoriji do 50 kg! Na startu je eliminirala Grkinju Aikaterini Ioannu Baltzi koja se nije pojavila na tatamiju, u nastavku Njemicu Aleynu Gencer 4-0, Slovenku Uršu Haberl 1-0 i Ukrajinku Juliju Palaševsku 5-1, a u susretu za zlato Pehar je bila bolja i od Portugalke Catarine Rodrigues s 1-0.

Brončanu medalju, također u mlađim seniorima osvojili su Laura Fučik (-61 kg), Lea Vukoja (-68 kg), Lucija Lesjak (+68 kg) i Renato Rešetar (-84 kg).

U povijesti karatea hrvatska reprezentacija u seniorskoj ili konkurenciji mlađih seniora nije osvojila čak pet medalja u jednom danu!

Laura Fučik (-61 kg) ostvarila je uspjehe nad Edisom Bekom s Kosova 3-0, Armenkom Lenom Gyulumyan 6-0 i Švicarkom Silvijom Hirt 6-4. U polufinalu nadmudrilla ju je Talijanka Alessandra Mangiacapra s 2-1, ali u završnom meču za broncu Fučik je svladala Belgijanku Celline Pottiez 5-3.

Lea Vukoja (-68 kg) bila je izvrsna u repasažu nakon početnog poraza od kasnije pobjednice, Norvežanke Annike Saelid s 3-0. Međutim, u repasažu Vukoja je ostvarila tri pobjede bez izgubljenog boda, svladavši Španjolku Mariu Isabel Menas Nieto 9-0, Armenku Anitu Makyan 1-0 i Mađaricu Doru Czagany 6-0.

U teškoj kategoriji (+68 kg) ponovno je do medalje, ovoga puta brončane stigla Lucija Lesjak. Tri pobjede do polufinala, nad Finkinjom Mariom Korpelom 4-0, Španjolkom Adrianom Alvarez Gil 2-1 i Crnogorkom Ksenijom Rajović 4-0, ali za nastup u finalu prepreka je bila škotska natjecateljica Niamh Junner koja je osvojila prvi bod u susretu koji je završio 1-1. Time je poslala Luciju u završni dvoboj repasaža u kojem je Lesjak osvojila brončano odličje svladavši Stefani Krešić iz BiH sa 6-1.

Uspješno je kroz repasaž do medalje putovao i Renato Rešetar u kategoriji do 84 kg. Na startu je izgubio od Grka Konstantinosa Mastrogiannisa 4-2. Pošto je grčki natjecatelj izborio finale Rešetar je u repasažnom nastavku nizao uspjehe. Najprije uvjerljivo protiv Mađara Bendeguza Talasa 4-0, potom bolji i od Škota Lewisa Simpsona 3-2, te Gruzijca Anrija Bitskinashvilija 5-1. U neizvjesnom meču Rešetar je osvojio prvi bod u dvoboju za broncu protiv Turčina Sameka Goda (1-1) i također završio na pobjedničkom postolju.

Inga Grgić, Sabina Petković i Stela Horvat brončane na Europskom prvenstvu u Budimpešti

Nadomak odličju u vrlo uspješnom danu hrvatskih karatista ostao je Leon Tomljanović (-75 kg) koji je svladao natjecatelje iz Srbije, Bjelorusije i Francuske, na “senshu” odnosno pravilo prvog osvojenog boda izgubio polufinalni dvoboj od Danca Nielsena (1-1), a u dvoboju za broncu bolji je bio Rus Asiman Mamedov 3-0.

U drugom nastupu natjecanje su završili Dorotea Rumenjak (-55 kg), Kristijan Lacković (-60 kg) i Antonio Grgić (-67 kg), a u prvom – Ivan Pehar (+84 kg).

Najviše uspjeha imali su predstavnici Turske koji su osvojili 15 medalja, od toga šest zlatnih, nakon njih slijede reprezentacije Francuske i Azerbajdžana.

Hrvatska je ukupno osvojila šest odličja. Osim pet u konkurenciji mlađih seniora (jedno zlato i četiri bronce), brončanu medalju s prošlog EP-a obranila je kadetska i juniorska ekipa u katama (Inga Grgić, Sabina Petković, Stela Horvat).

Na trodnevnom Europskom prvenstvu u Mađardkoj sudjelovalo je 1155 natjecatelja iz 52 zemlje.

BORILAČKI SPORTOVI