Jurčević želi vidjeti navijače na Maksimiru: Ovo mi je prilika života!

Jurčević, Dinamo

Legenda hrvatskog nogometa Nikola Jurčević predstavio se navijačima u svom povratku na klupu zagrebačkog Dinama. Ugovor je potpisao do ljeta iduće godine…

“Ovo je poseban trenutak, nakon toliko godina ponovno na Maksimiru kao trener. Hvala klubu na povjerenju i bivšem treneru koji je napravio dobar posao. Pun sam elana, energije, ambicije i želje da uspijem ispuniti klupske ciljeve. U ovom trenutku najvažniji su igrači, da ih psihološki podignemo. U kratkom roku, cilj je poduzeti sve da u subotu pobijedimo, i kasnije da ostvarimo zadane ciljeve. Ovo je klub moje mladosti, želim ovdje uspjeti, napraviti posao za klub, za momčad i za sebe,” poručio je nasljednik Marija Cvitanovića.

“Kad me Dinamo zvao nisam imao dileme, takva ponuda se ne propušta te sam je prihvatio sa srcem. Moja želja je bila da radim kao glavni trenera, tinjala je u meni ta želja. Razgovarao sam s dosta ljudi u kluba, osjetio sam povjerenje, sve je prošlo u pozitivnim tonovima uz optimizam da bi mogao napraviti i ostvariti zadane ciljeve. Nije bilo prepreka i nesporazuma,” dodao je Jurčević.

Jurčević je dugogodišnji pomoćnik Slavena Bilića, od reprezentacije preko moskovskog Lokomotiva, turskog Bešiktaša i londonskog West Hama.

“Godinama sam bio u timu Slavena Bilića, imao sam veliku ulogu u tom timu, vodio i radio sam treninge u principu kao i glavni trener. Razlika je bila u funkciji. Sada je razlika što kompletnu ulogu i odlučivanje preuzimam ja. Dio sadašnjeg stručnog stožera ostaje, postoji mogućnost da se pojave nova lica i da kompletiramo stručni stožer. Mom timu priključili su se Miljenko Rak i Leonard Sovina i vjerujem da ćemo naposljetku složiti pravi stručni stožer.”

Tijekom dugogodišnjeg rada u inozemstvu nije izgubio kontakt s hrvatskim klupskim nogometom.

“Pratio sam hrvatski nogomet i upoznat sam sa situacijom. Svjestan sam razlika u kompletnom ambijenti i načinu ponašanja, poznajem hrvatski ambijent i neće biti problema s adaptacijom.”

Dinamo je katastrofalno otvorio nastavak sezone, upisao je poraze od Hajduka, Rijeke i na kraju od Lokomotive…

“Svaka promjena trenera donosi šok terapije, pokušavamo igrače psihološki ohrabriti samopouzdanjem, da izgube grč. To je kratkoročan plan, te nakon Rudeša imat ćemo dosta vremena da posložimo odnose koji su bitni za trenerski dio. Okrećemo se ciljevima, da osvojimo prvenstvo i kup. Dinamovi ciljevi su uvijek visoki, nema puno vremena, toga sam svjestan.”

“Aktualni kadar diktira i sustav igre Dinama. Presudno je kako će igrači reagirati. Također, problem je što nemamo dovoljno gledatelja na utakmicama, i ovim putem ih pozivam da se vrate na Maksimir, da pomognu klubu i da se zajedno veselimo novim uspjesima.”

Bilić mu je poželio sreću…

“Čuo sam se s Bilićem, zaželio mi puno sreće i na mom mjestu bi prihvatio taj izazov. Sretan je zbog mene. U ovom trenutku naši putevi su se razišli, i potpuno je deplasirano da pričam o nastavku suradnje sa Slavenom. U mojim mislima jedino sada postoji Dinamo, ovo mi je prilika života da se vratim na nogometnu scenu kao prvi trener. Moj odnos sa Slavenom je fantastičan, bilo je to nevjerojatno nogometno iskustvo, raditi u Engleskoj, Rusiji, Turskoj…”

Odnos navijača i Uprave Dinama jedan je od problema u Maksimirskoj 128…

“Moja želja je da imamo dobro popunjen Maksimir, da navijači navijaju za svoj klub, da podržavaju momčad i bit ćemo puno jači s njima. Ne mogu ulaziti u polemike, cilj mi je da se isključivo bavim trenerskim poslom, da u sportskom segmentom budemo što bolji, i da ne razmišljamo o stvarima koje nisu u našoj domeni.”

Dinamo će sigurno izgledati drugačije nego pod vodstvom njegovog prethodnika!

“Mogao bi reći kakav Dinamo želim gledati, da je to atraktivan, brz, efikasan. Za takvo nešto će trebati vremena, prvo se okrećemo idućoj utakmici koju moramo dobiti. Pred igrače ću staviti zahtjeve kako želim da izgledamo, ali prerano je da pričamo preduboko o toj temi. Bit ću iskren i tako ću komunicirati s igračima. Imamo veliki broj mladih i talentiranih igrača, međutim mene samo zanima da prezentiraju svoje kvalitete na terenu. Nema garancije da će netko sigurno igrati u prvom sastavu. Osnovna stvar je napraviti timski duh, da igrači žive za klub, momčad, bez negativnosti. Da svi igrači rade na svom maksimumu. Pojedinačno o igračima ne mogu govoriti dok ne vidim situaciju na treninzima.”

“Mene su trenirali svi najcjenjeniji hrvatski treneri. Od Zebeca, Blaževića, Ivića, Šuška… Svi koji kotiraju kao legende bili su mi treneri. Oni su bili mog nogometnog školovanja i razmišljanja,” dodao je Jurčević.

Pritisak je u Dinamu uvijek prisutan…

“Jasno da je Dinamo klub gdje su ciljevi uvijek visoki. Zahtjevi su mnogobrojni, od osvajanja trofeja, stvaranja novih igrača, lijepe igre, europskog iskoraka. Koliko su oni realni, vidjet ćemo. Pokušat ću napravi sve da to realiziram. Za mjesec dana slika o ambicijama bit će mi realnija, te ćemo na ljeto imati realnu sliku.”

U prvom mandatu u Dinamu nije se predugo zadržao na klupi Modrih…

“Puno je vremena prošlo, druga su vremena, u to vrijeme bio sam vrlo mlad trener. Vrijeme u kojem se dosta toga promijenilo oko kluba, u nogometu, u opširnosti stručnih stožera, Bez obzira na to, ovdje se osjećam u svom ambijentu, nikad nisam izgubio sponu s Dinamom i hrvatskim nogometom.”

NOGOMET