Karačić: Napast ćemo treće olimpijsko zlato

Karačić, HRS

Koronavirus je ‘pomogao’ da VIVE Kielce i Perla Lubin osvoje naslove prvaka Poljske, a šampionsku titulu tako su proslavili Igor Karačić te Gabrijela Bešen i Valentina Blažević.

Karačić je jedan od nositelja igre hrvatske reprezentacije i jedan od junaka ovogodišnjeg europskog srebra.

Sezona mu još nije gotova, jer se još uvijek čeka odluka o nastavku Lige prvaka…

“Svi smo mi iz kluba nastavili trenirati u izolaciji koliko je to moguće jer čekamo odluku što će biti s Ligom prvaka. Iz kluba smo dobili detaljan plan treninga i on se stalno nadopunjava, tako da treniramo doma. Osim toga, mi iz reprezentacije imamo našeg dragog prof. Miljenka Raka koji nas svako jutro budi u devet sati WhatsApp porukom i vježbama koje trebamo odraditi taj dan. Uz sve to, znate da većina nas ima i neke svoje privatne individualne trenere, s kojima radi ili surađuje godinama, tako da se dosta trenira. Nije to naravno, ni blizu onoga što radimo kad smo u dvorani, posebno nam nedostaje rad s loptom, ali prilagođavamo se maksimalno onome što trenutačno imamo. I dakako, s nestrpljenjem čekamo da sve ovo s koronom završi, da konačno zaigramo.”

“Gledajući rast pandemije korona virusa (COVID -19), Poljska je rano proglasila jako strogu i rigoroznu karantenu za cijelu državu. Vrlo brzo i Savez je shvatio da od nastavka prvenstva nema ništa te nas proglasio prvacima. Žao mi je Wisle koja je imala dobru sezonu, posebno naših dečkiju u tom klubu, Stevanovića, Mihića, Sulića, Šušnju i Matulića, ali realno smo mi bolji od njih. Imali smo tri boda više, još do kraja da se igralo, međusobni susret na našem terenu, vjerujem da bismo ih bez problema pobijedili…”

EHF je u velikim problemima, završni Final 4 turnir u Kölnu trebao bi se igrati 28. i 29. prosinca, no, nije još jasno kako će se odraditi ostatak sezone, a niti kako će i kada započeti nova.

“Ja ih razumijem. Ali, isto tako znam da je zdravlje na prvom mjestu. I nisam siguran da će se uopće moći igrati u lipnju. A bez toga nema ni završnice. Vi vrlo dobro znate da mi tek trebamo odigrati osminu, pa tek onda četvrtfinale, da bismo dobili četiri kluba za završnicu u Kölnu. Puno je to utakmica, putovanja. Ne znam koliko je to realno, svi ćemo mi morati dobiti barem dva-tri tjedna pravih ekipnih priprema da bismo mogli igrati. Nas čeka Celje u osmini finala i to je za nas dobar ždrijeb. Na drugoj strani, tu su i kvalifikacije reprezentacija za Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine. I tek sada se vidi koliko je bilo važno osvajanje srebra na Europskom prvenstvu, jer smo to izbjegli. Da ne govorim o tome, što će napraviti klubovi, odnosno igrači koji su promijenili sredine. Nezamislivo mi je da recimo potpišeš za neki novi klub i s njim igraš u polufinalu FINAL 4 u Kölnu. Za koga ćeš igrati, bivši ili novi klub? Kako će to prihvatiti navijači? Pa, ako hoćete dvojbeno je i igranje za Božić u Njemačkoj. EHF tu mora biti jako oprezan. Vjerujem da tamo ima pametnih ljudi, ali da će se ponešto pitati i klubove, odnosno Saveze, te da će se pronaći najbolje rješenje. Navodno bi se u petak, 24. travnja trebala donijeti konačna odluka. Pa, idemo se onda strpjeti, bit ćemo pametniji,” prenosi hrs.hr Karačićeve riječi.

Nakon osvajanje nove titule europskog prvaka s Vardarom, Igor je promijenio sredinu…

“Jako sam zadovoljan. Grad je po mjeri, nije prevelik, ugodan je za život, i cijeli grad živi za rukomet. Ja sam silno želio raditi s Talantom Dujšebajevom i Urošom Zormanom koji su po meni među najboljim srednjim igračima u povijesti i mislim da mi je to jako koristilo. Kao i mnogi drugi rukometni klubovi, i Kielce ima financijskih problema, ali ja to za sada ne osjećam. Imamo sjajnog predsjednika Bertusa Servasa, odličnog čovjeka i prijatelja, mogu to slobodno reći, koji se jako trudi da sve to održi na visokom nivou. Naravno, da tu treba i pomoć grada. Kako će sve završiti, ne mogu reći. Ja imam ugovor na još dvije sezone nakon ove, i zadovoljan sam.”

Olimpijske igre odgođene su za ljeto iduće godine, no, prvo ih treba izboriti.

“Kada god budu te olimpijske kvalifikacije, mi ćemo biti spremni. I ne sumnjam uopće da ćemo ih proći. I ne samo to. Pokazali smo na Europskom prvenstvu da smo moćni, jaki. Valjda će nam se jednom poklopiti da svi budemo zdravi i zašto ne reći, napast ćemo to treće olimpijsko zlato u povijesti. Nikoga se ne trebamo bojati. Vidim da se u kuloarima spominje mogućnost da se te kvalifikacije igraju tijekom jeseni. Ako je tako, može, jedva čekam. Trebat će nam jake utakmice prije Svjetskog prvenstva u Egiptu. Ako pak budu u travnju sljedeće godine, kao što je trebalo biti baš ovaj vikend u Parizu, opet neće biti problema. I ne slažem se s nekim analizama koje kažu bit ćemo godinu dana stariji. Većina nas je u najboljim rukometnim godinama. Vratari su s 35, 36 najbolji, to se zna. Prema toma za Marina Šegu nema zime. Željko Musa je naša stijena, dobri duh i sportaš od glave do pete i siguran sam da će biti spremniji od svih, Zlaja Horvat ima sto života i neuništiv je. Samo, daj Bože zdravlja i sve će biti u redu. Osim toga, dolaze mladi lavovi Šarac, Martinović, Mileta i drugi. Imamo širinu, dobar roster, i ne sumnjam da ćemo biti pravi.”

Karačić daje punu podršku aktualnom izborniku…

“Ma tu, po meni, ne bi trebalo biti nikakvih dilema. Ako je netko zaslužio da nas povede u borbu za treće olimpijsko zlato, onda je to gospodin Lino Červar. Naravno, ukoliko on to želi i osjeća se spremnim. Jasno to trebaju potvrditi i čelnici HRS-a. Inače, koliko ja poznajem našeg izbornika, on će biti poletniji i spremniji od svih nas. Ma kladio bih se da već sad ima puno toga složenog u glavi i na papiru, ne samo kada su olimpijske kvalifikacije u pitanju, nego i same pripreme za Tokio.”

(Foto: HRS)

RUKOMET