Karlovački Cener trči se i ove godine: IAAF Bronze Label status potvrđuje kvalitetu

Cener K

Karlovački Cener jedna je od najpopularnijih cestovnih atletski utrka u Hrvatskoj, a ove godine ga krasi činjenica što je prva i jedina cestovna utrka u Hrvatskoj sa statusom “World Athletics Bronze Label” kojeg dodjeljuje World Athletics – IAAF. Koliko je cener važan za trkače dokazuje to što su na ovoj utrci čak dva puta istrčani rekordi Hrvatske.

Kao mnogi sportski događaji i Karlovački Cener bio je odgođen zbog pandemije, ali prebačen je na 10. i 11. srpnja te će biti jedan od prvih većih sportskih događaja u Hrvatskoj koji će se održati nakon karantene.

Dodatna je zanimljivost što se trči 10 kilometara u povijesnom središtu Karlovca, srednjovjekovnoj Zvijezdi, a sastoji se od sveukupno 4 utrke. Glavne, elitne, štafetne i karlovačke milje. Karlovački Cener je i prva utrka u Hrvatskoj s odvojenom Elitnom utrkom koju trče isključivo natjecatelji koji su prethodno svojim rezultatima, odnosno istrčanim zadanim vremenom, osigurali sudjelovanje u utrci. Glavna utrka otvorena je za sve trkače, a posebna je i karlovačka milja koja je simbolično organizirana za rođendan grada Karlovca. Trči se 1579 metara (1579.– godina utemeljenja grada) te na taj način Cener obilježava proslavu rođendana grada koji broji 441 godinu.

Vrijeme Mosesa Kuronga istrčano 2019. – 28:30 – najbrže je istrčanih 10 km u Hrvatskoj.

 

Karlovački cener je najmasovniji maraton izvan Zagreba!

Održava se već sedam godina, ovo je osmo izdanje utrke, te stoga ima i velik broj natjecatelja koji godinama dolaze sudjelovati, čime se stvara trkačka zajednica okupljena oko Cenera.

Detalji pravila, rasporeda i eventualnih limita sudjelovanja objavit će se u najkraćem roku, u skladu sa tada važećim mjerama i preporukama. Organizatori Karlovačkog
cenera provesti će sve potrebne aktivnosti, a detaljne preporuke i upute bit će objavljene na internetskoj adresi www.karlovac10.run.

Ovo je zaista jedan od velikih sportskih događaja u Hrvatskoj koji će se održati nakon karantene. Utrke koje imaju status Bronze labela potvrđuju svoju kvalitetu i između ostalog natjecatelji koji istrče zadane norme za Olimpijske igre, mogu se plasirati direktno, što je odlična stvar za Hrvatsku.

Prijave za jednu od najvećih utrka u Hrvatskoj otvorene su do popunjavanja kapaciteta, a moguće su putem portala utrka.com.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,