Kolak ipak bez nastupa na Hanžeku, Sandra najavila rekord, atletske zvijezde stigle u Zagreb!

Oliver, Foto GI Tepeš

U Zagrebu su stigle glavne zvijezde IAAF World Challenge mitinga Zagreb 2016 – 66. Hanžekovićevog memorijala , koje su najavile nastup na Mladosti u utorak.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić rekla je da su organizatorima ove godine posao olakšale sjajne hrvatske atletičarke:

“Cure su u Riju napravile 50 posto organizacije, nama su ostali samo tehnički detalji”, izjavila je Brkljačić te najavila:

“Olimpijcima koji su nastupili u Riju napravit ćemo svečani doček.”

Ozljeda Sare Kolak

Iako im vremenska prognoza ne ide na ruku, direktorica mitinga pozvala je gledatelje da ih eventualna kiša ne obeshrabri u dolasku na Mladost.

“Nažalost, usprkos našoj velikoj želji nećemo vidjeti sve tri naše olimpijske heroine na djelu. Za Blanku Vlašić je već nakon finala u Riju bilo jasno da neće moći nastupiti, dok se prekjučer na mitingu u Berlinu ozlijedila i Sara Kolak. Ona će doći pozdraviti publiku i svoje brojne navijače iz Ludbrega, ali neće bacati koplje“, rekla je Brkljačić dodavši:

“Nemamo priliku nagraditi Sandru koliko ona zaslužuje, ali ona konstantno daje potporu organizaciji mitinga.”

Dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković rekla je da će napraviti sve kako joj se ne bi ponovila 2013. godina, kad je jedini poraz u sezoni doživjela baš na Mladosti.

“Ovakva je situacija bila i 2013. godine, ali tada sam došla ozlijeđena i doživjela jedini poraz. Sad sam zdrava i spremna i želim završiti sezonu bez poraza”, rekla je Sandra Perković koja je te 2013. ostala i bez rekorda mitinga, ali ga je prošle godine hicem od 69,88 metara vratila u svoje vlasništvo.

“To mi je najdraži hitac u Zagrebu, kad je disk pao na crtu 70 metara, ali su izmjerili 69,88. Nadam se da će ovoga puta stvarno biti 70 metara”, rekla je Sandra koja je motivirana pred svojim navijačima napraviti još i više.

“Publika ne daje dodatne centimetre, ali daje adrenalin da napraviš još bolje ono što si radio na treningu. Ako bude toplo, nadam se da mogu baciti dalje i od 71,08 metara i srušiti rekord.”

Spremni za Dijamantnu ligu

Menadžer mitinga Daniel Wessfeldt zahvalio se Zagrebu i gradonačelniku Bandiću osobno na organizaciji ovako kvalitetnog mitinga rekavši:

“U većini detalja ovaj miting je bolji od onih iz Dijamantne lige. Ako nam to ponude, bit ćemo spremni ući u tu elitnu seriju atletskih natjecanja.”

Jedno od najzvučnijih imena je dvostruka svjetska prvakinja na 400 metara prepone Zuzana Hejnova, koja se nakon pet godina vraća na Mladost.

“Sad sam drugačija, bolja, iskusnija. Imam bolje rezultate nego tada. Nadam se da će vrijeme biti bolje nego danas. Bilo je ovakvo i zadnji put kad sam bila, 10 stupnjeva i kišovito. Nadam se da će biti bolje.“

Dawn Harper-Nelson, olimpijska pobjednica iz Pekinga na 100 metara prepone već je više puta sudjelovala i pobjeđivala na ‘Hanžeku’, a isto očekuje i u utorak.

“Očekujem pobjedu. Uglavnom sam trčala svoje najbolje rezultate u drugom dijelu sezone pa to očekujem i u Zagrebu”, izjavila je američka preponašica koja se na američkom izbornom natjecanju zbog ozljede nije uspjela izboriti za nastup na Igrama u Riju.

David Oliver, svjetski prvak na 110 metara prepone iz 2013. godine, na zagrebački miting dolazi od 2006. godine.

“Uvijek sam sretan kad sam ovdje. Atmosfera je fantastična. Moja utrka nazvana po domaćoj legendi. Uvijek nastupaju dobri trkači. Jednom sam uspio pobijediti, nadam da ću uspjeti i drugi put”, najavio je svoj nastup, a na pitanje o utrci ispod 13 sekundi odgovorio:

“Bilo bi super kad bi bili brzi. No, prvo pokušavam pobijediti. Uglavnom se pamte pobjednici, a ne vremena.”

I prošlogodišnja pobjednica utrke na 400 metara Natasha Hastings, inače olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira u štafeti 4×400 metara nije željela prognozirati rezultat:

“Utrka na Dijamantnoj ligi u Parizu je bila nevjerojatno brza, skoro kao i ona u Riju. Vidjet ćemo hoću li moći ponoviti takav rezultat i u Zagrebu i istrčati krug za 50 sekundi“

Svakako najbrža utrka programa bit će ona na 100 metara u kojoj će bivši svjetski rekorder Jamajčanin Asafa Powell ići po još jednu pobjedu na Mladosti.

“Još je ostalo dosta snage. Postajem sve brži. Ako ne bude kiše, ako ne bude prehladno, mogu brzo trčati, a onda ćemo se zabavljati”, izjavio je Powell kojem posebna pozivnica za još mnoge dolaske u Zagreb nije potrebna.

“Ako je ‘party’ dobar, dolazim još barem deset puta.”

Ovogodišnje izdanje zagrebačkog atletskog mitinga već će u ponedjeljak otvoriti najbolji svjetski bacači kugle natjecanjem na bacalištu kraj zagrebačkih fontana, koje će započeti u 18.30 sati.

Program u utorak na atletskom stadionu na Mladosti započinje predstavljanjem najvećih zvijezdi mitinga u 18.10 sati. (Foto: GI Tepeš)

OSTALI SPORTOVI