Komar predvodi hrvatske boćare s invaliditetom u Hong Kongu: Posebno se zahvaljujem Valteru Ivančiću

Davor Komar

Hrvatski boćari s invaliditetom doputovali su u Hong Kong, gdje će se od 12. do 20 svibnja održati natjecanje Svjetskog kupa u boćanju za osobe s invaliditetom – BISFed 2019 Hong Kong Boccia World Open.

U Hong Kongu će se natjecati ukupno 90 igračica i igrača iz 18 zemalja, a hrvatske boje branit će Damir Juren, Davor Komar i Melisa Osmanović. Osim nastupa u parovima oni će se natjecati i pojedinačno u BC4 kategoriji.

U izuzetno jakoj konkurenciji suparnici će im biti drugi par svijeta Tajland, treći par svijeta iz Hong Konga predvođen paraolimpijskim pobjednikom Yukom Wingom Leungom, Kina predvođena svjetskim prvakom Yuansenom Zhengom, Velika Britanija predvođena europskim prvakom Stephenom McGuireom, Kolumbija predvođena svjetskim viceprvakom i trenutno prvim igračem svijeta Euclidesom Grisalesom, Brazil koji su prvaci Amerike i srebrni par iz Rio de Janeira te Japan. Cilj naših boćara je da ostvare što bolji plasman i što više bodova za svjetsku rang listu, neophodnih za plasman na Paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

“U Hong Kong idem kao jedan od nositelja od skupina, odnosno kao sedmi igrač svijeta od 157 igrača u mojoj kategoriji, dok smo se u paru pozicionirali na desetom mjestu od 36 parova“, izjavio je uoči odlaska Davor Komar. Trenutno ponajbolji hrvatski boćar Komar je naglasio: “Pripreme za Hong Kong sam odradio u potpunosti i izrazito sam spreman i motiviran. Očekujem visoki plasman i neću biti zadovoljan ukoliko ne osvojim barem jednu medalju pojedinačno ili u paru. Zadnja dva mjeseca intenzivno mi spariraju i ljudi iz boćanja osoba bez invaliditeta. Posebno se zahvaljujem i našem klupskom treneru Valteru Ivančiću iz Pazina, inače svjetskom prvaku u boćanju za osobe bez invaliditeta, koji je meni posvetio mnogo svog slobodnog vremena. Ono što će zasigurno obilježiti 2019. godinu je 31. prosinac, kada će se objaviti lista sportaša koji su ostvarili pravo nastupa na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Iskreno vjerujemo da je napokon stiglo vrijeme da i Hrvatska ima boćare s invaliditetom na Paraolimpijskim igrama. Ja ću dati sve od sebe da to postignemo“, zaključio je Komar.

Na POI Tokiju će nastupiti samo po 10 parova i timova u svakoj od triju kategorija – uz domaćina izravan plasman osiguran će tri ovogodišnja prvaka Europe, Azije i Oceanija te Amerike i Afrike te još 6 parova koji će biti najbolje plasirani na svjetskoj rang listi.

Priliku za nastup u pojedinačnim dijelu paraolimpijskog turnira dobit će 24 igračica i igrača u svakoj od četiriju kategorija, no većina njih plasirat će se preko parova – tek troje najbolje rangiranih igrača, plus još jedna igračica iz država čiji se parovi nisu kvalificirali dobit će priliku za nastup u Tokiju.

Naš par trenutno se nalazi na 11. mjestu svjetske rang-liste i u dobroj je prilici ostvariti nastup na Paraolimpijskim igrama, za što će biti potrebni dobri rezultati na svim trima preostalim turnirima – uz ovaj u Hong Kongu, u kolovozu ih očekuje Europsko prvenstvo u Sevilli te još jedan turnir Svjetskog kupa u listopadu u Povoi de Varzim.

Pojedinačni dio natjecanja u Hong Kongu na rasporedu je od 15. do 17. svibnja. U pojedinačnom dijelu natječe se 24 igračica i igrača podijeljenih u 6 skupina, a samo pobjednici skupina te dvoje najboljih drugoplasiranih plasirat će se u četvrtfinale. Tu najviše očekujemo od našeg najboljeg igrača Davora Komara, , koji je postavljen za nositelja skupine F, u kojoj će još bit i 11 igrač svijeta Kwan Hang Wong iz Hong Konga, mladi Britanac Louis Saunders te naš Damir Juren. Melisa Osmanović igrat će u skupini D, a protivnici su joj 6. igrač svijeta Pornchok Larpyen iz Tajlanda, paraolimpijski pobjednik Yuk Wing Leung iz Hong Konga te mlada Kolumbijka Leidy Johanna Chica Chica.

Natjecanje parova na rasporedu je 18. i 19. svibnja. Naš par igrat će u skupini B, a protivnici su mu parovi Tajlanda, Velike Britanije i Brazila. Po dva najbolja para iz svake skupine plasirat će se u polufinale.

PARAOLIMPIJCI