Kraljica Sandra Perković šesti put zaredom prvakinja Europe!

Perković

Hrvatska “atletska kraljica” ponovno je na tronu! Sandra Perković po šesti je put zaredom osvojila naslov europske prvakinje u bacanju diska. Najbolja hrvatska atletičarka u dramatičnom je finalu Europskog prvenstva u Münchenu za osam centimetara nadmašila srebrnu Njemicu Kristin Pudenz.

Pudenz je hicem u drugoj seriji od 65.05 metara postavila izazov, na što je Perković odgovorila sa 65.77. Raspoložena Njemica je u trećoj seriji bacila odličnih 66.93 m i držala prednost do ključne pete serije. Tada je naša sjajna diskašica ostvarila rezultat od 67.95 metara, što je izgledalo nedohvatljivo za Pudenz koja je do sada imala osobni rekord od 67.10 metara. No, Pudenz je ubrzo odgovorila sa 67.87 m, ostavši za osam centimetara prekratka u odnosu na novu/staru europsku prvakinju. Broncu je sa 65.20 metara osvojila Njemica Claudine Vita.

Niti jedna druga atletičarka u povijesti nema više od četiri europska zlata u jednoj disciplini, a Sandra Perković je sada svoj niz produljila na šest. Počela je još kao 20-godišnjakinja – 2010. u Barceloni, slijedila su zlata 2012. u Helsinkiju, 2014. u Zürichu, 2016. u Amsterdamu te 2018. u Berlinu, dok je zbog pandemije koronavirusa za šesti naslov morala čekati četiri godine.

Druga hrvatska predstavnica u finalu, 22-godišnja Marija Tolj, završila je na šestoj poziciji sa 63.37 metara, što je za metar kraći hitac od njezinog osobnog rekorda postavljenog ranije ove godine. Tolj je nakon treće serije držala osmo mjesto, posljednje koje osigurava nastavak natjecanja, sa skromnim rezultatom od 57.57 metara, da bi u petoj seriji ostvarila dobar hitac kojim je popravila plasman za dva mjesta.

Najbolji hrvatski skakač u dalj, 22-godišnji Kninjanin Marko Čeko, solidno se predstavio na kontinentalnoj smotri. Zauzeo je osmo mjesto u finalu Europskog prvenstva s rezultatom od 7.77 metara. Čeko je svoj najbolji skok ostvario u trećoj seriji kojim je osigurao nastavak natjecanja, odnosno još tri skakačke serije. Zlato je osvojio sjajni Grk Miltiadis Tentoglou s novim rekordom europskih prvenstava od 8.52 metara.

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Sandri Perković šesti uzastopni naslov europske prvakinje u bacanju diska, kao i Mariji Tolj te Marku Čeki na dojmljivim nastupima u finalu Europskog prvenstva u Münchenu!

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: