Leona Popović odlična deseta na Snježnoj kraljici, Mikaela Shiffrin slavila peti put na Sljemenu

Snow Queen Trophy

U prvoj od dviju slalomskih utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy” 2023. nezaustavljiva Mikaela Shiffrin osvojila je svoju petu titulu Snježne kraljice. Nakon drugog mjesta prošle godine, 27-godišnja Amerikanka na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje, čime je dodatno povećala svoju prednost u ukupnom poretku Svjetskoga kupa.

“Današnja utrka bila je teška, ali nisam osjećala bilo kakvu opasnost ili rizik na stazi, a to mi je važno. Rekordno visoke temperature zahvatile su cijelu Europu, ne samo Zagreb, ali to nema veze s organizacijom već s klimom koja se mijenja i to je naša realnost. Činjenica da smo večeras mogle skijati je najvažnija“, izjavila je Mikaela Shiffrin koja je slavila ispred Petre Vlhove i Anne Swenn Larsson.

Mikaeli je ovo 51. pobjeda u slalomu te 81. ukupno u karijeri. S pet osvojenih titula na Sljemenu prestigla je Marlies Schild koja ih je imala četiri te se izjednačila s peterostrukim sljemenskim kraljem Marcelom Hirscherom. Na utrci u četvrtak na Sljemenu ima priliku dostići i rekord svoje sunarodnjakinje Lindsey Vonn koja je u svojoj karijeri pobijedila čak 82 puta u Svjetskome kupu.

“Mislim da sada skijam bolji slalom nego ikad u životu jer je sad konkurencija najjača. Imala sam priliku pokazati najvišu razinu svojeg skijanja, uhvatila sam dobar val i dajem najbolje od sebe“, komentirala je.

Na kraju je otkrila da prekrasne krune Snježne kraljice imaju posebno mjesto na zidu u njezinom dnevnom boravku.

Drugo mjesto je zauzela Slovakinja Petra Vlhova, koja je bila 76 stotinki sekunde sporija od Shiffrin (1:36.42), dok je trećeplasirana bila Anna Swenn Larsson iz Švedske sa zaostatkom od 1.21 sekundi (1:37.63).

Iako donekle razočarana što nije uspjela zadržati sljemensku krunu, Petra Vlahova istaknula je kako je sretna s osvojenim drugim mjestom.

“Volim ovu utrku, volim biti u Zagrebu, sviđaju mi se staza i organizacija i sretna sam što sam opet bila na postolju“, rekla je Petra Vlhova kojoj je ovo šesto sljemensko postolje u karijeri te joj je ovo najbolje slalomsko mjesto ove sezone. Komentirala je i uvjete na stazi: “Očekivala sam nepovoljnije uvjete, ali na kraju je staza bila u redu, mogli smo se utrkivati, i nadamo se kako ćemo isto to moći sutra“.

Anna Swenn Larsson, koja se nalazi na četvrtom mjestu u slalomu u poretku Svjetskog skijaškog kupa, izjavila je kako je zadovoljna s ostvarenim rezultatom s obzirom na to da se prvi put popela na pobjedničko postolje na Sljemenu s osvojenim trećim mjestom. “Fokusirala sam se na ono što trebam učiniti, borila se do kraja i završila sam na pobjedničkom postolju“, komentirala je. Upitana jesu li vremenski uvjeti otežali utrku, Larsson je rekla: “Ne znam jesu li uvjeti bilo nepovoljniji u odnosu na prošlu godinu, mislim da je bilo jednako, ali ovo je sport na otvorenom i posvuda je trenutno dosta toplo i morali smo dati sve od sebe.“

U utrci za krunu Snježne kraljice nastupile su dvije hrvatske predstavnice, Leona Popović i Zrinka Ljutić.

Leona Popović je zadržala odlično deseto mjesto iz prve vožnje, sa zaostatkom od 3.02 sekunde za vodećom Mikaelom Shiffrin.

Leona Popović_1

“Stvarno je prekrasan osjećaj doći u cilj i čuti navijanje domaćih navijača. Zadovoljna sam svojim plasmanom, ponovno sam u najboljih 10. Nadala sam se malo boljem rezultatu, ali zato u četvrtak imam novu priliku“, izjavila je Leona.

Publika_2

Druga hrvatska predstavnica, 18-godišnja Zrinka Ljutić, nažalost nije završila prvu vožnju. “Malo sam prejako krenula, nisam uspjela uloviti ritam staze i to je bio kraj. Trebala sam vjerojatno malo opreznije ići taj gornji dio, ali nisam bila svjesna toga na startu. Mislim da sam bila malo previše nervozna, možda sam previše htjela. Staza nije teška, dosta je sprinterska, pa sam možda prejako krenula i, nažalost, ovako je ispalo. No sutra je novi dan, probat ću se malo opustiti i pametnije odskijati”, rekla je 18-godišnja Zrinka.

Sljeme

Nakon dviju pandemijskih godina više od 3500 navijača ponovno se vratilo na Sljeme kako bi bodrili najbolje svjetske slalomašice, osobito domaće predstavnice.

Glasna podrška s tribina i uz stazu očekuje se i sutra, kada će se ponovno boriti za krunu u drugoj utrci slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa ‘Snow Queen Trophy‘, s početkom prve vožnje u 15, a druge u 18 sati.
Foto: Sport-IT – Goran Razić

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI