Liga nacija: Hrvatska protiv Engleske i Španjolske!

Dalić, Figo, Instagram

U prvom ždrijebu UEFA Lige nacija hrvatska nogometna reprezentacija u skupini D izvukla je Englesku i Španjolsku. Igra se po jednom kod kuće i u gostima, a pobjednik grupe plasirat će se na završni turnir Lige nacija, gdje će kroz polufinale i finale tražiti put do trofeja. Posljednjeplasirana reprezentacija skupine ispast će u Ligu B.

Naši nacionalna izabrana vrsta bila je prije izvlačenja smještena u prvu jakosnu skupinu i imat će priliku boriti se za naslov pobjednika ovog novog natjecanja.

U skupini A su Nizozemska, Njemačka i Francuska, u grupi B su Island, Švicarska i Belgija, a u skupini C su Poljska, Italija i Portugal.

“Sjajna ideja Uefe. Pred nama su četiri spektakularne utakmice za navijače i cijelu Hrvatsku. Bit će užitak. Na svakom natjecanju želimo biti najbolji, ostvariti najbolji mogući rezultat i za to ćemo se spremiti. Mislim da je to puno bolje nego igrati prijateljske utakmice, koje ne nosi pravi naboj,” poručio je izbornik Dalić.

Prve utakmice na rasporedu su već u rujnu, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji ove godine.

Natjecanje u Ligi nacija utjecat će i na konačni popis sudionika Europskog prvenstva 2020. godine, s obzirom da će se posljednja četiri mjesta popuniti doigravanjem u kojemu će se natjecati 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiri skupina u svakoj od četiri liga). Ukoliko je pobjednik skupine Lige nacija već osigurao svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, to će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige.

Liga nacija, ždrijeb:

Liga A
Skupina 1: Njemačka, Francuska, Nizozemska
Skupina 2: Belgija, Švicarska, Island
Skupina 3: Portugal, Italija, Poljska
Skupina 4: Španjolska, Engleska, Hrvatska

Liga B
Skupina 1: Slovačka, Ukrajina, Češka
Skupina 2: Rusija, Švedska, Turska
Skupina 3: Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
Skupina 4: Wales, Republika Irska, Danska

Liga C
Skupina 1: Škotska, Albanija, Izrael
Skupina 2: Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Skupina 3: Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
Skupina 4: Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

Liga D
Skupina 1: Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Skupina 2: Bjelorusija, Luksemburg, Moldova, San Marino
Skupina 3: Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
Skupina 4: Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Potvrđen je raspored odigravanja utakmica te su tako i Vatreni saznali kada će se sučeliti sa Španjolskom i Engleskom u sklopu Skupine 4 Lige A:

11. rujna: Španjolska – Hrvatska (20:45)
12. listopada: Hrvatska – Engleska (20:45)
15. studenoga: Hrvatska – Španjolska (20:45)
18. studenoga: Engleska – Hrvatska (15:00)

Pobjednik skupine plasirat će se na završni turnir Lige nacija, gdje će se kroz dva polufinala i finale odlučivati o premijernom vlasniku novog trofeja, dok će posljednjeplasirana momčad skupine ispasti u Ligu B.

NOGOMET