Luka Drokan na Svjetskom prvenstvu: Vjerujem da ću nastaviti svoj uspješan niz

Luka Drokan

U turskoj Antaliji do 21. listopada održava se Svjetsko prvenstvo u obaranju ruke za osobe s invaliditetom na kojemu se nadmeće više od 350 natjecatelja iz četrdesetak država u trideset kategorija na obje ruke.

Hrvatske boje u kategoriji obarača s invaliditetom do 70 kg branit će Križevčanin Luka Drokan.

Luka je 22-godišnji student je treće godine preddiplomskog studija Drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Rođen je s Hereditarnom spastičnom paraparezom, laički rečeno, otežano mu je hodanje. O obaranju ruku Luka Drokan nam je uoći odlaska na Svjetsko prvenstvo izjavio: “Počeo sam se baviti ovim sportom 2012. godine u Klubu za obaranje ruku Tigar u Križevcima. Svijet obaranje ruku, uvelike mi je pomogao kako u fizičkom, tako i psihičkom stanju. Početkom studija treninge sam nastavio u klubu za obaranje ruku Spartanci u Zagrebu. Treniram tri puta tjedno u Domu sportova. Za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Antaliji trenirao sam gotovo svaki dan“.

Do sada, najveći uspjesi Drokanu su mu bili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2016. godine, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017. godine, te drugo mjesto na Europskom prvenstvu 2018. O očekivanjima od ovogodišnjeg SP Drokan je istaknuo: “Vjerujem daću u Antaliji nastaviti ovaj uspješan niz, jer sam toliko truda uložio da sam pun samopouzdanja i da mogu doći do najvišeg podija moje kategorije“, zaključio je Drokan.

Pravila obaranja ruke prema standardima Svjetskog saveza su vrlo striktna, no osnovno je položiti protivnikovu ruku na suprotnu stranu profesionalnog stola visine 102 cm. Obara se stojeći kroz različite težinske kategorije, a sjedeći obaraju isključivo osobe s invaliditetom kojima je otežano stajanje.

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine. Luka Drokan i Domagoj Cvitković iz Vođinaca najuspješniji su naši obarači s invaliditetom. Očekuje se da će obaranje ruke biti pokazni sport na paraolimpijskim igrama 2028. godine u Los Angelesu

PARAOLIMPIJCI