Matea Jelić i Tonči Stipanović najbolji: Potrudit ću se iznova dokazati koliko vrijedim

Matea Jelić

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je proglasio i nagradio najuspješnije sportašice, sportaše i trenere u 2021. godini te dodijelio i ostala vrijedna priznanja, kao i Nagradu Matija Ljubek za životno djelo.

Godinu na izmaku predsjednik HOO-a Zlatko Mateša okarakterizirao je vrlo izazovnom i napornom, ali i vrlo uspješnom u odnosu na pandemijske okolnosti u kojima su nastupali naši sportaši na međunarodnim natjecanjima. Apostrofirao je središnji sportski događaj godine – Olimpijske igre u Tokiju, druge naše najuspješnije Igre po broju osvojenih odličja (8), nakon rekordnog Rija 2016. (10 medalja).

“Biti po osvojenim medaljama među 30 država od ukupno 206 na Olimpijskim igrama, taj podatak nameće opći zaključak da su hrvatski sportaši i sportašice jači od pandemije,” poručio je Mateša.

Na iznimno uspješnoj godini zahvalila im je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, istaknuvši da je hrvatska Vlada prepoznala važnost ulaganja u sport i važnost promocije domovine koju dobiva od naših sjajnih sportaša.

A prema mjerilima HOO-a, najuspješniji u pojedinačnoj kategoriji su zlatna olimpijka iz Tokija Matea Jelić (taekwondo/do 67 kg), koja je ove godine u Sofiji osvojila i naslov europske prvakinje, te srebrni olimpijac Tonči Stipanović (jedrenje/klasa Laser), ujedno i vlasnik ovogodišnje svjetske bronce iz Barcelone. Jelić je izabrana u konkurenciji devet nominiranih, Stipanović među 12 kandidata za sportaša godine, a oboje su po drugi put zaredom laureati HOO-ova izbora.

“Prošle godine također sam proglašena najboljom sportašicom, ali sve je bilo online. Tako da sam tek sada vidjela kako je sve ovo predivno. Nadam se da ću još par godina osvajati ovu nagradu, jer u godinama koje dolaze potrudit ću se iznova dokazati koliko vrijedim,” kazala je Matea Jelić.

U sličnom, optimističnom tonu, nadovezao se i Tonči Stipanović: “Zahvaljujem na izboru jer nije bilo lako u ovako uspješnoj godini postati sportaš godine, vjerujem da ću kroz idući olimpijski ciklus imati još prilika obratiti vam se s ovog mjesta…

Ni u momčadskom izboru nije nedostajalo konkurentnosti, ali nije bilo ni previše dvojbe. Hrvatska teniska reprezentacija (Marin Čilić, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić) laureat je izbora za osvojeno drugo mjesto u ovogodišnjem izdanju Davisova kupa. U ženskoj ekipnoj konkurenciji nagradu su dobile članice hrvatske karate reprezentacije (Ana Lenard, Lea Vukoja, Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko) za osvojenu broncu u borbama na Europskom prvenstvu u Poreču.

Olimpijski pobjednici i europski prvaci u veslačkom dvojcu bez kormilara Martin i Valent Sinković 11. su put primili nagradu u kategoriji Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada, iako su kao protukandidate imali i osvajače olimpijskog zlata (Pavić, Mektić) i olimpijskog srebra (Čilić, Dodig). Presudilo je europsko zlato i ukupna pobjeda braća Sinković u Svjetskom kupu. Zato su članovi najboljeg svjetskog teniskog para – Nikola Mektić i Mate Pavić – ‘prepoznati’ kao najveći sportski promicatelji Hrvatske u svijetu, a kakvu su godinu imali, to priznanje završilo je u pravim rukama. Nažalost, Mate Pavić je bio spriječen osobno primiti priznanje.

U kategoriji najuspješnijeg trenera, HOO je izabrao tercet. Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje) i Vedran Martić (tenis) sjajnim su dometima svojih sportaš(ic)a uistinu obilježili 2021. godinu.

Nagradu za fair play dobili su Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez (HŠSS), iz čije je kreativnosti proizašao fair play karton, izvrsno prakticiran i udomaćen na školskim sportskim natjecanjima pod okriljem HŠSS-a.

“Hvala HOO-u i svim institucijama te Sportskoj televiziji koji su omogućili da naše ideje zažive među školarcima,” kazao je Jukić.

No, još dva vrijedna priznanja za fair play uručena su na svečanosti HOO-a. Europski fair play pokret je odaslao zaslužena priznanja dvjema Hrvaticama. Europsku fair play diplomu dobila je Valentina Pereglin za poznati čin uručivanja svoje već osvojene medalje suparnici, nakon što joj je dodijeljena na temelju bodovnog previda sudaca na SP-u u samostrelu. Zasluženo priznanje Europskog fair play pokreta „Duh fair playa“, stiglo je i djelatnici Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta Nataši Muždalo za hvalevrijedan projekt ‘Bonton ponašanja u sportu’.
Kao i svake godine, HOO je dodijelio i Nagradu Matija Ljubek, velikim sportskim zaslužnicima za životno djelo. Ovogodišnji laureati su: Branka Batinić (stolni tenis) i Josip Šojat (rukomet) iz Zagreba, Milivoj Bebić (vaterpolo) iz Solina, Želimir Feitl (karate) iz Karlovca i Alojz Muha (odbojka) iz Osijeka.

Na velikim međunarodnim natjecanjima (Olimpijske igre, Svjetsko prvenstvo, Svjetski kup, Europsko prvenstvo) tijekom 2021. godine hrvatski sportaši i sportašice osvojili su u seniorskoj konkurenciji ukupno 123 medalje, od kojih su 42 zlatne, 32 srebrne i 49 brončane. Osim toga, ostvarili su i 134 plasmana od 4. do 8. mjesta, što u mnogim sportovima znači i nastup u finalu. To znači da su čak 257 puta bili – ili na postolju, ili u najužem krugu najboljih u međunarodnoj konkurenciji, piše hoo.hr.

Svi HOO-ovi laureati 2021. godine (po kategorijama)

NAJUSPJEŠNIJA SPORTAŠICA – Matea Jelić (taekwondo)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTAŠ – Tonči Stipanović (jedrenje)
NAJUSPJEŠNIJA MOMČAD – Hrvatska teniska reprezentacija
(Marin Čilić, Mate Pavić, Nikola Mektić, Borna Gojo i Nino Serdarušić)
NAJUSPJEŠNIJA EKIPA – Ženska karate reprezentacija
(Ana Lenard, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko)
NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI PAR, ŠTAFETA ILI POSADA – Veslački dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković
NAJUSPJEŠNIJI TRENER: Toni Tomas (taekwondo), Nikola Bralić (veslanje), Vedran Martić (tenis)
PRIZNANJE ZA NAJVEĆEG SPORTSKOG PROMICATELJA HRVATSKE U SVIJETU – Mate Pavić i Nikola Mektić
POSEBNO PRIZNANJE ZA PROMICANJE SPORTA – Sportske novosti
NAGRADA HOO-a ZA FAIR PLAY – Goran Jukić i Hrvatski školski sportski savez

NAGRADA HOO-a MATIJA LJUBEK (za životno djelo):
Branka Batinić (Zagreb, stolni tenis)
Josip Šojat (Zagreb, rukomet)
Milivoj Bebić (Solin, vaterpolo)
Želimir Feitl (Karlovac, karate)
Alojz Muha (Osijek, odbojka)

BORILAČKI SPORTOVI VODENI SPORTOVI