Metličić: “Igrači su svjesni što Olimpijske igre znače, ne treba im posebna motivacija”; Balić: “Bit će katastrofa ako se ne plasiramo, ali razmišljamo pozitivno!”

Gojun, Slišković, Kozina, Instagram

Pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom najvažnije je ovogodišnje natjecanje, kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre!

Europsko prvenstvo i brončana medalja na Euru u Poljskoj samo su bila odlična uvertira Željku Babiću na klupi Kauboja, no, borba za mjesto u Riju usmjerit će njegovu izborničku karijeru. Olimpijske igre san su svakog sportaša i veliki imperativ ove generacije, koja jednostavno mora osigurati svoje mjesto među najboljima, bez obzira na suparnike, domaćina Dansku i opasnu Norvešku, koju smo svladali u borbi za europsku broncu u Krakowu.

Hrvatska je u Londonu prije četiri godine pod vodstvom Slavka Goluže osvojila brončanu olimpijsku medalju i propuštanje jednog takvog elitnog natjecanja donijelo bi veliko razočaranje hrvatskim ljubiteljima rukometa.

Kvalifikacije za Olimpijske igre u Pekingu igrali smo u Zadru, za London smo se borili u Varaždinu i oba puta Kauboji su bili uspješni.

U Atlanti i Ateni bili smo zlatni, a jedine Olimpijske igre na kojima Hrvatska nije sudjelovala bile su one u Sydneyu, kada na Euru u Hrvatskoj 2000. nismo bili među prvih pet.

“Igrači su došli u dobrom stanju i u dobroj formi, čak i u boljoj nego uoči odlaska na Europsko prvenstvo. Najvažnije je bilo osvježiti igrače i pripremiti nove varijante u igri. Spremni smo i svjesni smo što nas čeka i što nam donosi ovaj turnir. Iako većina igrača nije nikada bila na olimpijskim igrama, svjesni su što one znače tako da ih nije trebalo posebno motivirati,” naglasio je pomoćni trener Petar Metličić za kameru HRT prije puta u Dansku.

Babićev pomoćnik je dodao kako treba zaboraviti Poljsku: “Igrači ne osjećaju veliki pritisak, već su puni samopouzdanja. Nisu previše samouvjereni, što je dobro. Moramo zaboraviti ono što je bilo u Poljskoj, jer ovo je novi turnir.”

Metličić je naglasio kako će odluka vjerojatno pasti u dvoboju Norveškom: “Svjesni smo da nam prva utakmica ništa ne rješava, već će se više znati nakon drugog dana. Ipak, mislim da će sve odlučivati posljednje kolo i dvoboj s Norveškom i na to smo najviše fokusirani.”

Koordinator za muški rukomet pri HRS-u Ivano Balić optimističan je: “Spremili smo se koliko smo mogli i mislim kako će biti dobro.”

“Bit će katastrofa ako se na plasiramo. Olimpijske igre su svake četiri godine, ali razmišljamo pozitivno, vjerujemo u dobar rezultat,” naglasio je Ivano.

Hrvatski rukometaši u petak od 20.30 sati igraju protiv Danske, u subotu je utakmica s Bahreinom u 18 sati, baš kao i nedjeljni okršaj s Norvežanima. Dvije prvoplasirane reprezentacije osigurat će svoje mjesto u Riju.

Obrvan vodi Makedonce do povijesnog uspjeha

Mjesto na Olimpijskim igrama probat će osigurati i Makedonija, koju s klupe vodi hrvatski strateg Ivica Obrvan. U Gdanjsku će pokušati po prvi puta u izboriti Olimpijske igre, a bio bi to i povijesni uspjeh za makedonski sport, koji nikada na Igrama nije imao reprezentaciju u ekipnom natjecanju. Obrvanovim Makedoncima suparnici su domaćin Poljska, Tunis i Čile.

RUKOMET