Mihovil Španja ‘paraolimpijac desetljeća’

Španja

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor povodom desete obljetnice svoje suradnje, pokrenuli su projekt “Paraolimpijac desetljeća” u sklopu kojega su pozvali javnost da svojim glasom podrže paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su bili nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta – Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić.

Mihovil Španja – legenda paraolimpijskog sporta

Pobjedu i status miljenika javnosti je sa 33% glasova osvojio naš najuspješniji plivački paraolimpijac, Dubrovčanin Mihovil Španja, koji je osvajač brojnih medalja na raznim paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te višestruki europski i svjetski rekorder. U prošlom desetljeću je ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu, nakon čega je završio svoju uspješnu sportsku karijeru.

“Osim što mi je osobno jako drago jer je riječ o glasu naroda, ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša koji su na najvećim međunarodnim natjecanjima postizali vrhunske rezultate i time ušli u almanahe hrvatskog sporta. Ponavljam kako je bila prava privilegija ući u društvo najboljih i time je nagrada još vrjednija. Također želim zahvaliti Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Allianzu koji su me kandidirali i treneru Deanu Kontiću koji je esencijalan dio svih mojih uspjeha. Veliko hvala svima koji su mi dali svoj glas. On je ujedno i odgovornost da i dalje nastavim zastupati prava sportaša s invaliditetom kako bi bili što prepoznatljiviji u našoj javnosti. Siguran sam kako ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti. Našim paraolimpijcima koji su ostvarili norme za Tokio, kao i njihovim trenerima, želim uspješne pripreme i što bolje plasmane na Igrama.” – izjavio je Mihovil.

Sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu “Skrivena strana medalja”, koji prati život našega paraolimpijca. Mihovil je u dobi od šest mjeseci primio cjepivo protiv dječje paralize, ali njegovo tijelo nije reagiralo kao kod većine djece, već je njemu i njegovoj obitelji taj dan zauvijek promijenio život.

Obolio je od dječje paralize, ali se nije predao. Uporan, fokusiran i strpljiv, s velikim samopouzdanjem koje ga krasi od malena, Mihovil je godinama naporno radio i rezultati su došli. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda. Svojim uspjesima je postao i najtrofejniji sportaš u Hrvatskoj od njezina osnutka.

“Paraolimpijci su se kroz našu desetogodišnju suradnju pokazali kao nepresušan izvor inspiracije i kada se uzme u obzir koliko se odricanja, discipline i motivacije krije iza svake pojedine medalje, drago mi je da smo tu inspiraciju podijelili s našom javnosti koja se u velikom broju odazvala ovom projektu i glasala za svog paraolimpijca desetljeća. U Allianzu gledamo na Mihovila, kao i sve ostale paraolimpijce, kao na uzore i pravu motivaciju. Ovaj izbor nije bilo nimalo jednostavan, ali morali smo pronaći najboljeg od najboljih. Ono što je najbitnije, u nedostatku sportskih natjecanja smo uspjeli na tren vratiti svjetla reflektora na ove nevjerojatne sportaše, koji to svakako zaslužuju.” izjavio je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianz Hrvatska.

PARAOLIMPIJCI