Mršić objavio popis za NBA Ljetnu ligu i turnire u Kini

HKS, Marin Sušić

Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić objavio je popis 15 košarkaša na koje računa za akcije ovog ljeta.

Hrvatska se okuplja 17. lipnja, početkom srpnja nacionalnu košarkašku vrstu očekuje NBA Ljetna liga u Las Vegasu, a nakon toga na rasporedu su tri turnira u Kini (Kup Borislava Stankovića, Wuhan Tournament i 4 Nations Tournament).

Na popisu su Roko Rogić, Krešimir Radovčić, Roko Badžim, Luka Babić, Mateo Drežnjak, Pavle Marčinković, Ivan Ramljak, Tomislav Zubčić, Domagoj Vuković, Matej Rudan, Roko Prkačin, Marjan Čakarun, Filip Bundović, Antonio Vranković i Krešimir Ljubičić.

“Očekuje nas vrlo zanimljivo i aktivno ljeto. Mislim da ćemo biti najaktivnija reprezentacija od svih koji ne sudjeluju na Svjetskom prvenstvu. Najatraktivnija je NBA Ljetna liga, tu je Kup Borislava Stankovića i još dva turnira u Kini. Velika većina igrača je imala važne uloge u svojim momčadima. Puno njih je sudjelovalo u osvajanju naslova ove godine i bili su MVP. S nama su i mlađi Rudan i Prkačin koji su određeni da provedu dio priprema, do odlaska u Las Vegas, s našom selekcijom jer od njih očekujemo puno toga u budućnosti. To im je nagrada, motiv za nešto više i obaveza da kad se priključe svojoj U18 reprezentaciji da se trude još i više i pokažu da su bili zasluženo na ovom popisu,” pojasnio je izbornik Mršić.

POPISI hrvatskih reprezentacija

Vladimir Anzulović vodi reprezentaciju košarkaša koja će sudjelovati na Univerzijadi, reprezentaciju akademskih građana u vrhunskom sportu: “Po nekim podacima Univerzijada je drugo multisportsko natjecanje po veličini na svijetu, odmah iza Olimpijskih Igara. Cilj nam je, a smatram da to treba biti cilj sporta u Hrvatskoj u budućnosti, povezati akademsku zajednicu s vrhunskim sportom, a ovo je definitivno prvi korak k tome. Želja nam je, kao i svima u Savezu, produžiti vijek trajanja reprezentativaca nakon U20 reprezentacije nadajući se da će ova reprezentacija izbaciti neko ime koje bi u budućnosti moglo konkurirati u A selekciji,” prenosi službena stranica HKS-a.

Mladen Erjavec je predstavio ideju kadetske reprezentacije: “U16 reprezentacija je ona od koje kreće selekcija za A reprezentaciju te smo s tom svrhom pokrenuli rad kroz cijelu godinu. Na mjesečnoj bazi odrađujemo individualne treninge u cijeloj Hrvatskoj, radimo regionalne treninge i okupljanja tako da u našem programu i procesu selekcije imamo oko 60 igrača koje pratimo na dnevnoj bazi. Imali smo pripreme oko Nove godine, zatim za Uskrs, bili smo na turnirima u Turskoj i Francuskoj te smo dobili čistu sliku reprezentacije.“

Milan Karakaš je ove godine preuzeo U18 reprezentaciju, nakon što se prošle godine s U16 Europskog prvenstva vratio sa zlatom: “Imat ćemo četrdesetak dana priprema do Europskog prvenstva, a na popisu se nalazi šira baza od dvadeset igrača. Naime, neki će igrači morati izostajati radi matura, a Roko Prkačin i Matej Rudan će na početku čak biti priključeni seniorskoj reprezentaciji, a do kraja će se profilirati 12 igrača koji će nastupiti na EP. Što se izostanaka tiče, s nama neće biti Ivan Perasović i Roko Gizdavčić, oboje iz mog kluba, a razlog su ozljede.“

Damir Rajković i ove godine vodi U20 reprezentaciju koja se prošle sezone ovjenčala europskim srebrom: “Nastavit ćemo kontinuitet rada koji smo imali gdje smo izvukli najviše iz HT Premijer lige. Naši su igrači dobili u HT Premijeru znatnu minutažu ove godine i smatram da im je to bila dobra škola i da su tu profitirali. Krećemo s radom već za dva dana u Velikoj, u Osijeku je međunarodni turnir, a Europsko prvenstvo je u Izraelu. Očekujem da igrači pruže svoj maksimum kao i prošlih godina te da prezentiramo jednu dobru i prepoznatljivu košarku.”

KOŠARKA