Naše pravo na sport: Počele prijave za natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju

Mužinić, Dretar Karić

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce već šestu godinu u nizu u Zagrebu organizira sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju ‘Naše pravo na sport‘ koje će se ove godine održati od 23. do 25. studenog.

Natjecanje je organizirano kroz dvije discipline u bazenu na Sveticama ( 23.studenog od 16:30-18:00) i pet disciplina u dvorani Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava ( 24. i 25. studenog od 9:00-14:00). Kotizacija se ne naplaćuje. Troškove natjecanja snosi Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce kroz donacije različitih tvrtki, organizacija i privatnih osoba, a dio troškova natjecanja sufinancira Grad Zagreb, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Zaklada „Hrvatska za djecu“.

U sklopu ovogodišnjeg natjecanje u suradnji s Mentalnim Trening Centrom održat će se okrugli stol za roditelje, stručnjake i ostale zainteresirane pod nazivom „ Sport i rekreacija za djecu s teškoćama u razvoju“. Okrugli stol okupit će mnogobrojne stručnjake iz ovog područja koji će prenijeti svoje znanje i iskustva, a termin održavanja je predviđen je za subotu, 24. studenog u prostorijama Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava od 10 do 12 sati.

Naše pravo na sport – sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju – provodi se kontinuirano od 2012. godine, u sklopu programa ‘Moje pravo na igru i sport’. U tom periodu u program je uključeno više od 300 djece, njihovih roditelja i skrbnika te više od 350 volontera, a odrađeno je više od 4000 volonterskih sati. Svake godine zabilježen je porast prijavljene djece za natjecanje kao i broja volontera na čitavom programu te broj institucija i tvrtki koje se uključuju kao donatori ili volonteri.

3

Cilj natjecanja ‘Naše pravo na sport’ je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmisle o svom odnosu prema njima.

Već drugu godinu za redom u suradnji s poznatim hrvatskim sportašima Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce izradit će humanitarni kalendar čija je svrha promocija sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju kao i samog programa ‘Moje pravo na igru i sport’. Ove godine kalendar je snimljen u suradnji s MentalnimTrening Centrom i 12 vrhunskih sportaša osvajača brojnih olimpijskih, svjetskih i europskih odličja. Sudjelovali su Damir Martin (veslanje), paraolimpijci Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić (stolni tenis) te Kristijan Vincetić (plivanje), Vedrana Malec (skijaško trčanje), Kristina Tomić (taekwondo), Vito Nikolić (hokejaš KHL Medveščak), Nika Vojnović (rukometašica RK Lokomotiva), Bruna Milinović i Izabela Krakić (veslanje), Viktor Szabo i Vanja Vujić (sportski ples) i Ana Lenard (karate). Kalendar za 2019. bit će predstavljen na samom natjecanju.

“Drago mi je što smo i drugu godinu za redom dio ovog hvalevrijednog projekta. Ovim putem pozivam sve roditelje, ustanove i škole da se prijave na 6. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju “Naše pravo na sport“ i uživaju u ovom sportskom druženju“, rekla je stolnotenisačica Anđela Mužinić, osvajačica srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju i pojedinačne brončane sa Svjetskog prvenstva u Slovenije prošlog tjedna.

“Djeca trebaju uživati u sportu i kretanju jer sport nas uči kako postati prvaci u brizi za vlastito zdravlje. Uvijek nam je drago odazvati se ovakvim projektima. Nadam da će i drugi znati prepoznati njegovu pravu vrijednost”, nadovezala se srebrna paraolimpijka iz Rija Helena Dretar Karić koja je u paru s Anđelom
Mužinić osvojila mnogobrojna svjetska i europska odličja.

Prijavu za natjecanje traju najkasnije do 5. studenog 2018. Godine. Više informacija o programu kao i uvjete za prijavu možete pronaći na službenoj web stranici Centra za edukaciju i savjetovanje Sunce ili saznati putem mail adrese: info@ti-si-sunce.hr.

PARAOLIMPIJCI