Nogomet za prijateljstvo: Mladi Hrvati s djecom iz cijelog svijeta na finalu Lige prvaka u Milanu

Milano

U Milanu je uoči finale Uefine Lige prvaka održan Četvrti međunarodni dječji forum u sklopu društveno odgovornog projekta “Nogomet za prijateljstvo” (F4F).

Cilj projekta je razvoj nogometa među mladima te promicanje snošljivosti i poštovanja među različitim zemljama i nacionalnostima. Ovogodišnji Forum tako je okupio mlade nogometaše iz Afrike, Azije, Europe i Južne Amerike. Svoje mjesto među 32 svjetske zemlje našla je i Hrvatska koju su predstavljali mlađi pioniri zagrebačkog Dinama zajedno s pobjednicama F4F natječaja – 13-godišnjom Emom Kobetić iz Čakovca i 14-godišnjom Larom Lucić iz Vinkovaca.

F4F Hrvatska momčad

Sudionici Foruma susreli su se s globalnim ambasadorom projekta “Nogomet za prijateljstvo” Franzom Beckenbauerom, veznim igračima nogometnog kluba Schalke 04 Maximilianom Meyeromi Leonom Goretzkom, te Uefinim ambasadorom na Forumu Míchelom Salgadom. Dobili su plavozelene narukvice – simbol jednakosti i poštovanja, koji je postao poznat na međunarodnoj razini upravo zahvaljujući ovom projektu.

Ključni dio Foruma postala je svečanost dodjele Kupa devet vrijednosti. Taj se jedinstveni trofej dodjeljuje svake godine nekom profesionalnom nogometnom klubu za izvanredna postignuća na području društvene odgovornosti. Bilo tko u svijetu može predložiti neki klub, no konačnu odluku donose mladi sudionici projekta “Nogomet za prijateljstvo” glasanjem. Ovogodišnji je pobjednik njemački Bayern München. Sudionici projekta odlučili su nagraditi njemačkog prvaka zbog aktivnosti vezanih za pružanje podrške djeci s posebnim potrebama, medicinske tretmane za djecu u različitim zemljama te pomoć potrebitima.

Forum je zaključen održavanjem završnice Međunarodnog dječjeg turnira uličnog nogometa “Nogomet za prijateljstvo” u velebnom zdanju dvorca Sforza smještenog u samom centru Milana. Titulu pobjednika odnijela je momčad Slovenije, pobijedivši Mađarsku s 1:0. Hrvatska momčad zaustavljena je u grupnoj fazi natjecanja, unatoč hrabroj predstavi koju su mladi nogometaši pokazali u okršaju sa starijim godištima. Mladi sudionici Forum su zaključili izvedbom neslužbene himne projekta – pjesmom pod nazivom Larger Than Life, nakon čega su se svi zajedno zaputili nadugo iščekivanu završnicu Uefine Lige prvaka 2016. u Milanu.

Događanja na Forumu pratilo je više od 200 novinara vodećih svjetskih medija, kao i Međunarodni dječji press centar, u kojem su radili mladi novinari iz zemalja sudionica.

Mladi Zagrepčanin Niko Bukovac pomno je pratio utakmice hrvatskih predstavnika kao i sve ključne aktivnosti projekta o kojima je izvještavao kao pobjednik nacionalnog natječaja za najboljeg mladog sportskog novinara. “Oduševljen sam svime što sam doživio i prijateljima koje sam upoznao, a najbolje tek slijedi na San Siru. Razgovarajući sa brojnim nogometašima i pisanjem tekstova vidio sam koliko je zahtjevan, ali i uzbudljiv novinarski posao“, izjavio je 12-godišnji Niko.

“Već nekoliko godina sa zadovoljstvom djelujem kao globalni ambasador programa “Nogomet za prijateljstvo”, koji promiče ključne ljudske vrijednosti važne za dobrobit svakog društva. Upravo zato sam posebno sretan što nagrada, koja utjelovljuje program NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO i njegove ciljeve, odlazi u ruke nogometnog kluba Bayern München. Kup devet vrijednosti je priznanje koje dolazi od najotvorenije javnosti – djece. Upravo zato je ta nagrada posebno vrijedna za bilo koji klub“, zaključio je Franz Beckenbauer.

“Nogomet za prijateljstvo”

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt “Nogomet za prijateljstvo” provodi kompanija Gazprom u okviru programa pod nazivom „Gazprom for Children“ (Gazprom za djecu). Ciljevi projekta su razvoj omladinskog nogometa te promicanje tolerancije i prijateljstva među djecom iz različitih zemalja svijeta. Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicije i čast.

Ključni događaj projekta je Međunarodni dječji forum “Nogomet za prijateljstvo” , koji svake godine okuplja igrače u dobi od 12 do 14 godina iz najboljih nogometnih klubova. Prvi forum održan je 25. svibnja 2013. godine u Londonu.

NOGOMET