O medaljama će odlučiti nijanse: Šime i Mihovil Fantela u borbi za olimpijsko zlato

Fantele

Jedna od najuzbudljivijih regata na Igrama u Tokiju bit će ona u klasi 49er, sa Šimom i Mihovilom Fantelom među kandidatima za osvajanje odličja. A odlučivat će nijanse!

Najbolji jedriličari svijeta ovog ljeta ponovo će među sobom dijeliti olimpijska odličja. Punih pet godina s velikim uzbuđenjem iščekujemo regatu u Enoshimi, u kojoj će oči svakako biti uprte u utrkivanje 49era, u jednoj od najbržih i najatraktivnijih olimpijskih klasa.

Od 19 posada koje su izborile plasman na Olimpijske igre, barem deset ih ima ozbiljne izglede osvojiti medalju! Među njima su svakako Šime i Mihovil Fantela, svjetski prvaci iz Aarhusa 2018. godine i brončani s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, koji u Tokiju imaju dobre izglede kompletirati svoju impresivnu kolekciju medalja.

No, definitivno će na olimpijskoj regati odlučivati nijanse, a ovo su ključni faktori koji bi na kraju mogli odlučiti pobjednika…

Prilagodba vremenskim uvjetima

Enoshima je mjesto na kojem će se održati olimpijska regata u Japanu, udaljena nešto više od 500 kilometara od Tokija. Riječ je o otoku oko kojeg posade na moru mogu očekivati specifični, dugi oceanski val, kakav nije lako naći u Europi.

Za razliku od prethodnih Igara, ovaj put posade nisu imale priliku detaljno iskušati uvjete u kojima će se održati natjecanje i to je dodatni razlog zašto će što brža prilagodba vjetru oko Enoshime, morskim strujama i drugim vremenskim faktorima biti ključna.

Europske posade, uključujući i Fantele trenirale su u sličnim uvjetima oko Santandera i Kanarskog otočja, ali sigurno ih čekaju iznenađenja u Japanu. U takvoj situaciji iskustvo prethodnih nastupa na velikim natjecanjima ‘zlata vrijedi’ i moglo bi presuditi!

Pozicioniranje na startu

Kao što Šime Fantela često zna reći, dobar start je više od pola uspjeha u jedrenju. To će se potvrditi i na ovim Olimpijskim igrama, jer kroz 13 plovova upravo se u početnoj fazi utrkivanja pravim odlukama može najlakše steći prednost pred konkurencijom.

Dakle, bit će ključno na temelju pravilno očitavanja vremenskih uvjeta pozicionirati brod na pravo mjesto uoči startne linije i izabrati idealnu liniju prema prvom okretu, kako bi posada imala izglede boriti se za pobjedu.

Za razliku od drugih natjecanja, na startu će biti 19, a ne 30 brodova, što povećava prostor za startno manevriranje pa za eventualne pogreške isprike – nema!

Izbjegavanje diskvalifikacija

Olimpijska regata sa sobom donosi najviše moguće uloge, što znači da ćemo sigurno vidjeti mnogo protesta, ulaganja žalbi i diskvalifikacija za vrijeme natjecanja.

Baš zato svaka posada mora biti dodatno oprezna, kako bi se klonila nevolja. Prerani start najčešća je pogreška zbog koje netko bude diskvalificiran u jedrenju, no kaznu je moguće zaraditi i zbog dodira s drugim brodovima prilikom okreta.

U svakom slučaju, iako se najslabiji rezultat briše iz konačnog zbroja bodova u ukupnom poretku, jedna diskvalifikacija u ovako izjednačenoj konkurenciji može biti ključna i jednostavno se ne smije dogoditi.

Mudre i hrabre taktičke odluke

Nema sumnje, u jedrenju uvijek na kraju pobjeđuje onaj tko donese najbolje taktičke odluke tijekom tjedan dana utrkivanja. Pogotovo na najvišem nivou, gdje sve posade s lakoćom izvode čak i najteže manevre!

Na olimpijskoj regati tražit će se kombinacija hrabrih i mudrih taktičkih odluka. Ponekad će trebati riskirati i tražiti putanju drukčiju od ostatka flote, a ponekad ići gdje i ostali, pokušavajući manjim manevrima tražiti vlastitu prednost. Na kormilarima poput Šime Fantele je pronaći balans između rizika i razuma, a kakvu odluku donijeti, to će svakako diktirati stanje na ljestvici i izgledi za osvajanje odličja.

Pribranost u svakom trenutku

Jedrenje je sport u kojem se stalno događa nešto što te može izbaciti iz takta! Bilo da se radi o sudačkom poništavanju rezultata zbog problema s vjetrom u trenucima kad vodiš, dva slaba plova u nizu koja su ti se neočekivano dogodila ili diskvalifikaciji za koju smatraš da nije bila poštena, jednostavno moraš ostati pribran i nastaviti provoditi svoju strategiju.

Mirnoća je ono što na kraju donosi uspjeh i pomaže pri prevladavanju nevolja, koje će se sigurno dogoditi svakoj od 19 posada kroz regatu u Enoshimi. Pogotovo se pribranost traži u samoj završnici regate, za vrijeme Medal Racea, u kojoj se dijele dvostruki bodovi i svaka taktička odluka može biti razlika između osvajanja medalje i časnog sudjelovanja.

Za Hrvatsku je sjajna vijest što su se u posljednje četiri godine upravo Šime i Miho pokazali kao jedna od najsmirenijih posada, koja zna kako prevladati izazove tijekom tjedan dana utrkivanja. Zato s mnogo optimizma iščekujemo olimpijsku regatu, u kojoj naša zemlja itekako ima izgleda osvojiti novo odličje, nakon nezaboravnog zlata Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470, kao i srebra Tonćija Stipanovića u klasi Laser, u Riju 2016. godine…

VODENI SPORTOVI