Odbojkaši se okupili u Zadru: Očekujemo da budemo kompetitivni, vjerujemo u plasman na Europsko prvenstvo

HRVATSKA ODBOJKASKA REPREZENTACIJA

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija okupila se u Zadru kako bi se kvalitetno pripremili za nadolazeća dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo. Tijekom posljednjih nekoliko dana u zadarskom SRC Mocire odrađuju intenzivne pripreme, a izbornik Emanuele Zanini i stručni stožer stekli su prvi uvid u kondiciju, spremnost i opće stanje reprezentativaca.

“Naša očekivanja prije svega su da budemo kompetitivni naspram naših protivnika Nizozemske i Švedske. Znamo da smo zadnji rangirani na listi te da je Nizozemska favorit. Visoko su na ljestvici te im je igra na visokom nivou. Vrlo vjerojatno će igrati i Svjetsku nacionalnu ligu te su svakako oni favoriti ove grupe. Nama je važno da poboljšamo našu igru kako bismo bili kompetitivni prema svim timovima protiv kojih ćemo igrati,” izjavio je Emanuele Zanini, izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije te se osvrnuo na stanje u ekipi. “Atmosfera među igračima je dobra, svi su u dobrom stanju i zdravi te su u Zadar pristigli s brojnih skorašnjih natjecanja. Također, svi igrači shvaćaju važnost ovog natjecanja te zajedničkog napornog rada. U ovim danima poradit ćemo na našoj igri te smatram kako ćemo imati dobre šanse u natjecanju.”

Prvi kvalifikacijski turnir za odlazak na EP igrat će se upravo u Zadru od 7. do 9. svibnja, a skupinu A naša momčad dijelit će s Nizozemskom i Švedskom. Drugi kvalifikacijski turnir igra se u nizozemskom Apeldoornu od 14. do 16. svibnja. Prvak skupine stječe pravo direktnog plasmana na Europsko prvenstvo. Tu mogućnost imat će i pet najboljih drugoplasiranih iz sedam skupina izuzevši Španjolsku i Sjevernu Makedoniju čije su momčadi već izborile EP. Hrvatska reprezentacija do sada se tri puta kvalificirala na EP, a ovogodišnja generacija na čelu s izbornikom Emanueleom Zaninijem nada se ulasku u društvo od 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

“Okupili smo se u punom sastavu. Mislim da je cijela ekipa spremna za kvalifikacije za Europsko prvenstvo. U grupi smo s Nizozemskom i Švedskom. Vjerujem u pozitivan rezultat i plasman na Europsko prvenstvo. Grupa je vrlo zahtjevna. Nizozemska je po meni favorit, ali i u prošlosti smo dobro igrali s njima tako da svakako očekujem borbu do posljednjeg poena. Švedska nam je nepoznanica no vjerujem da ćemo ih dobro skautirati i svakako se boriti do kraja. Atmosfera u ekipi je odlična, svi su spremni. Svima nam većinom završava sezona pa su nam se prije nekoliko dana priključili i Mladostaši. Spremni dočekujemo kvalifikacije za Europsko prvenstvo,” izjavio je kapetan muške odbojkaške reprezentacije Tsimafei Zhukouski.

Na nadolazećim kvalifikacijskim turnirima za EP igrat će: Tsimafei Zhukouski, Petar Višić, Bernard Bakonji, Leo Andrić, Ivan Raič, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković, Marino Marelić, Ivan Mihalj, Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Tomislav Mitrašinović, Sven Šarčević i Hrvoje Pervan.

“Važno je da su tu i stariji igrači koji imaju iskustvo s ovakvih turnira. Nizozemska i Švedska su momčadi koje su iskusnije i starije u ovome trenutku od Hrvatske ali mislim da u ovom sastavu i u ovoj pozitivnoj atmosferi možemo očekivati od naše reprezentacije plasman na Europsko prvenstvo. Žao nam je što nismo u mogućnosti imati publiku na tribinama jer sam mišljenja da bi publika bila dodatan poticaj i vjetar u leđa za ekipu. Sigurno da neće biti lako no uvjeren sam da ova ekipa vrijedi Europskog prvenstva i da će na najbolji način prezentirati Hrvatsku u kolovozu na europskoj završnici,” istaknuo je Frane Žanić, stručni tajnik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

OSTALI SPORTOVI